Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Κρίσιμες ώρες για το Αφρίν

αφρίν

Λεωνίδας Βατικιώτης

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η πολιορκία του Αφρίν στη Συρία, μετά την ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων εισβολής με ειδικές δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής, εκπαιδευμένες να επιχειρούν σε κατοικημένες περιοχές και αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με ειδικούς, η άφιξη των 600 ανδρών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής σηματοδότησε την αλλαγή του χαρακτήρα του πολέμου, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η πολιορκία του Αφρίν, που θα επιτρέψει στην Τουρκία να εξοντώσει του Κούρδους αντάρτες του YPG, όπως είναι ο διακηρυγμένος στόχος της.
Δεν είναι λίγοι ωστόσο κι όσοι διατυπώνουν επιφυλάξεις για τα σχέδια της Τουρκίας, αφήνοντας ανοιχτό τον τελικό στόχο της επιχείρησης Κλάδος Ελιάς, που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου. Τα ερωτηματικά προκαλούνται από το αξιόμαχο των Κούρδων που πολεμούν επί χρόνια εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Για την Άγκυρα το ζητούμενο είναι να εξαλείψει τον κίνδυνο δημιουργίας ενός αυτόνομου ή ημιαυτόνομου κουρδικού κράτους στα βορειοδυτικά σύνορα της Συρίας με πρωταγωνιστές τους Κούρδους αντάρτες που τους εντάσει στην ίδια κατηγορία με τους Κούρδους του ΡΚΚ, έτσι ώστε η εγκληματική πολιτική της να εξαγνιστεί στην κολυμπήθρα που βάφτισαν οι Αμερικάνοι το κόμμα του Οτσαλάν, τρομοκρατικό.
Η τουρκική επιχείρηση διευκολύνθηκε σε ένα βαθμό από τη Ρωσία που άνοιξε τον εναέριο χώρο της Συρίας στην τουρκική πολεμική αεροπορία, ώστε να πιέσει τους Κούρδους να συνεργαστούν με τον Άσαντ. Και το κατάφεραν.  Σε μεγάλο βαθμό ωστόσο η τουρκική επιχείρηση διευκολύνθηκε από την αμερικανική ανοχή προς την Άγκυρα, όπως διατυπώθηκε πεντακάθαρα από την Ουάσινγκτον με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στην Άγκυρα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον, που συνοδευόταν μάλιστα από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ΜακΜάστερ. Ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ την 1ηΜαρτίου φιλοξενούσε δηλώσεις ανώτατου αμερικανικού αξιωματούχου που δεν άφηναν καμμιά αμφιβολία για τη στήριξη των ΗΠΑ στον τουρκικό Κλάδο Ελιάς, παρότι τα τελευταία χρόνια οι Κούρδοι της Συρίας πολέμησαν πλάι – πλάι με με τους Αμερικάνους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (Daesh, κ.α.) που αποδεδειγμένα στηρίχθηκε ποικιλοτρόπως από την Άγκυρα. Τώρα, μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους οι ΗΠΑ επιφυλάσσουν στους Κούρδους την τύχη που επιφύλαξαν και στο Ισλαμικό Κράτος με το οποίο αρχικά μοιράστηκαν τον ίδιο στόχο: να ανατρέψουν τον Άσαντ και η επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος που ξεκίνησε από το Αφγανιστάν και συνεχίστηκε στο Ιράκ να φτάσει μέχρι τη Συρία. Οι ΗΠΑ τώρα εμφανίζονται πρόθυμες να ρίξουν τη χαριστική βολή στους Κούρδους του Αφρίν, επιλέγοντας τον …ισχυρό. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές από την έναρξη της στρατιωτικής μας συνεργασίας με το YPG, ότι ήταν μια προσωρινή, τακτική διευθέτηση που στόχευε αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του Daesh. Κάναμε σαφές ότι από τη στιγμή που το Daesh θα ηττούταν δεν είχαμε κανένα σχέδιο να ενδυναμώσουμε τη στρατιωτική μας σχέση με το YPG και σίγουρα κανένα σχέδιο να ενδυναμώσουμε την πολιτική μας σχέση με το κουρδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Βλέπουμε κάποια στρατιωτική συνεργασία με το YPG που θα περιλαμβάνει την επιστροφή κάποιου εξοπλισμού. Αυτό δεν έχει αλλάξει», ήταν τα έμπλεα κυνισμού λόγια του αμερικανού αξιωματούχου που προανήγγειλε επιπλέον ότι θα πάρουν από τους Κούρδους κι όσα όπλα ξέμειναν, τη στιγμή μάλιστα που τους είναι πιο απαραίτητα από ποτέ για να αντιμετωπίσουν τους προαιώνιους εχθρούς τους!
*Πηγή: εφημερίδα Νέα Σελίδα
http://www.iskra.gr/%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CF%8E%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%AF%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου