Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Μαχητική και μαζική η σημερινή απεργιακή απάντηση

Μαχητική και μαζική η σημερινή απεργιακή απάντηση
Σκορπίζουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες.
Δυναμική, μαχητική και μαζική ήταν η πρώτη, σημερινή απεργιακή απάντηση των εργαζομένων στο αντιλαϊκό αντεργατικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και ειδικά στη διάταξη που επιχειρεί να αποτρέψει την προκήρυξη απεργιών από πρωτοβάθμια σωματεία. Χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων, παρότι η απεργία δεν ήταν καθολική και η συμμετοχή σε αυτή ήταν πολύ δύσκολη, καθώς ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ είχαν αρνηθεί να καλέσουν. Η κυβέρνηση, μάλιστα, δε δίστασε να χτυπήσει με ΜΑΤ και χημικά τους διαδηλωτές των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Έχει ιδιαίτερη σημασία πως ήταν η πρώτη απεργιακή απάντηση μετά από πολύ καιρό –η τελευταία ήταν το 2009(!)– η οποία έγινε όχι μόνο χωρίς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, αλλά ενάντια στην υποταγή και στην πολιτική τους κατεύθυνση. Αναδεικνύεται έτσι, μέσα σε πολύ μεγάλες δυσκολίες, η δυνατότητα του ταξικού εργατικού κινήματος να ανοίξει έναν άλλο δρόμο στην ανάπτυξη της εργατικής πάλης, με το τιμόνι να βρίσκεται στα πρωτοβάθμια σωματεία, στις ενωτικές γενικές συνελεύσεις, στις επιτροπές αγώνα και στο συντονισμό τους, με κριτήριο τα δικαιώματα και τις ανάγκες εργαζομένων, ανέργων και νεολαίας.
Μαχητική και μαζική ήταν η συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 12 μ.μ., την οποία κάλεσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό και η οποία κατευθύνθηκε, με συμμετοχή περίπου 1.500 διαδηλωτών, μέσω Σταδίου προς το Σύνταγμα. Στην κεφαλή της πορείας υπήρχαν πανό της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων, ακολουθούσε το πανό της ΠΕΝΕΝ, το μπλοκ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας (δάσκαλοι), όπως του «Αριστοτέλη», του «Κ. Σωτηρίου», ΕΛΜΕ, σχημάτων και κινήσεων από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ακολουθούσαν μπλοκ πολιτικών οργανώσεων, όπως της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΕΕΚ, της Λαϊκής Αντίστασης, του Κόκκινου Δικτύου Λαϊκή Ενότητα, το πανό της Ροσινάντε κλπ. Όταν οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στο Σύνταγμα παρέμειναν συντεταγμένοι, καθώς εκείνη την ώρα στο χώρο βρίσκονταν οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ.
Στη συνέχεια και καθώς το ΠΑΜΕ αποχώρησε, η πορεία από τα Προπύλαια αναπτύχθηκε μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη. Οι μπροστινές αλυσίδες κινήθηκαν για να ανέβουν τα σκαλάκια και να αναρτήσουν πανό που έγραφε «Κάτω τα ξερά σας από την απεργία – Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων», αλλά ανακόπηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας. Στη συνέχεια και καθώς οι συγκεντρωμένοι δεν αποχωρούσαν, οι αστυνομικές δυνάμεις, ενισχυμένες και από διμοιρίες της ΥΑΤ (ΜΑΤ) προσπάθησαν να τους διαλύσουν βγάζοντας κλομπ και χτυπώντας άγρια. Όταν και πάλι οι διαδηλωτές αντιστέκονταν, έριξαν χημικά μέσα στον κόσμο!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο κλιμακώνει τη μνημονιακή επίθεση, όχι μόνο πάει να καταργήσει την απεργία, αλλά αντιγράφει και τις κατασταλτικές πρακτικές των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας εξάλλου τα συγχαρητήρια του Α. Γεωργιάδη της ΝΔ.
Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, συγκεντρώνοντας 6 με 7 χιλιάδες διαδηλωτές. Η πορεία ανέβηκε τη Σταδίου, με πυκνά μπλοκ και συνθήματα όπως «Στο γύψο δε θα βάλετε την απεργία, καμία υποταγή στην πλουτοκρατία», «Κάτω τα χέρια απ’ του λαού το βιος – Όλοι στον αγώνα, κανείς συμβιβασμός». Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν πανό Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών που έγραφε «Να υπερασπιστούμε το μοναδικό μας όπλο: Το δικαίωμά μας στην απεργία. Βασικό μισθό 751 ευρώ και επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ. Απαγόρευση των πλειστηριασμών».

Φωτογραφίες του Μιχάλη Μιλτσακάκη 
 http://prin.gr/?p=18432

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου