Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Θεσσαλονίκη: Τα 'τάγματα εφόδου' έδρασαν με σχέδιο



Ρεπορτάζ: Τίμος Φακάλης, Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Οργανωμένο σχέδιο ήταν οι προκλήσεις - επιθέσεις ακροδεξιών στοιχείων την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το κλίμα της συγκέντρωσης για τη Μακεδονία, ενώ στην περίπτωση της πυρπόλησης του νεοκλασικού κτιρίου της κατάληψης Libertatia στη Λεωφόρο Στρατού λίγο έλλειψε να υπάρξουν και ανθρώπινα θύματα. Μερικά μόλις λεπτά πριν, είχαν αποχωρήσει οι νεαροί που βρίσκονταν στον χώρο, ενώ από τη φωτιά κινδύνεψαν και οι διπλανές οικοδομές με τους περίοικους να μιλούν για «απειλή ολοκαυτώματος». Το ίδιο επιχειρήθηκε να γίνει νωρίτερα και σε έναν δεύτερο υπό κατάληψη χώρο, αυτόν του πρώην 12ου Σχολείου στην οδό Βασιλέως Γεωργίου.

Οργανωμένα και συντεταγμένα, με παράταξη που θύμιζε τα …τάγματα εφόδου, με επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη και φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα κατά του Γ.Μπουτάρη και των πολιτικών, οι χρυσαυγίτες κινήθηκαν και κατέλαβαν τον προνομιακό χώρο μπροστά στον Λευκό Πύργο, για να ξεκινήσουν από εκεί τις επιθέσεις τους. Πάντως και μέσα στην συγκέντρωση υπήρξαν πολλά άτομα που αντέδρασαν στις ενέργειες των χρυσαυγιτών. Μέλη της Χρυσής Αυγής βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας γράφοντας πάνω του με σπρέι το όνομα του ναζιστικού μορφώματος. Παράλληλα, κινήθηκαν απειλητικά προς την περιοχή της Καμάρας, όπου υπήρχε συγκέντρωση μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου, με στόχο να συγκρουστούν μαζί τους, αλλά τους σταμάτησε η αστυνομία στην πλατεία Ναυαρίνου κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Σε κοντινή απόσταση, στη νότια πύλη της ΔΕΘ (πλατεία ΧΑΝΘ), κατέστρεψαν μπάνερ της μεγάλης έκθεσης «Κοινοί Ιεροί Τόποι» που φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Γενί Τζαμί και στο Μουσείο Φωτογραφίας. Πάνω στο μπάνερ υπήρχαν τα θρησκευτικά σύμβολα του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Μωαμεθανισμού.

ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής , ομάδα ακροδεξιών κινήθηκε οργανωμένα στη Βασιλέως Γεωργίου, με σκοπό να χτυπήσει τον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Σχολείο», στο νεοκλασικό του πρώην 12ου Δημοτικού Σχολείου. Απωθήθηκαν από τους νεαρούς της κατάληψης και αποχώρησαν. Στη συνέχεια, στο στόχαστρο μπήκε το παλιό διώροφο της κατάληψης Libertatia που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, στη Λεωφόρο Στρατού. Εκεί προκάλεσαν ζημιές στην περίφραξη.
Δύο ώρες μετά, το ίδιο διατηρητέο δέχτηκε δεύτερη επίθεση, ευτυχώς λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση των νεαρών από το εσωτερικό του. Οι εισβολείς πυρπόλησαν το κτίριο, παραδίδοντάς το στις φλόγες, και σκορπώντας τον τρόμο στην περιοχή. «Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια, που θα μπορούσε να έχει και τραγικό απολογισμό, δηλαδή νεκρούς», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα της κατάληψης.
Οι περίοικοι ήταν και χθες ανάστατοι. «Ένα τσούρμο φασίστες πέταξαν μολότοφ μέσα στο ιστορικό κτίριο και το έβαλαν φωτιά στα καλά καθούμενα. Ποτέ δεν έδωσαν δικαίωμα τα παιδιά της Libertatia στην γειτονιά», είπε στο «Έθνος» ο Νίκος Παπαδόπουλος ο οποίος μένει ακριβώς απέναντι από το νεοκλασικό διώροφο.
Με δάκρυα στα μάτια και ανάμεικτα συναισθήματα παρατηρούσε για ώρα χθες το κατεστραμμένο διατηρητέο ο Κωνστανινουπολίτης πολιτικός μηχανικός, Νίκος Ασκαρίδης, ο οποίος έχει ζήσει στο συγκεκριμένο σπίτι, στα φοιτητικά του χρόνια. «Μια φούχτα ακροδεξιά στοιχεία πυρπόλησαν το κτίριο που κάποτε ζούσε η γιαγιά και ο παππούς μου από το 1945, ο Νίκος και η Ευγενία Τόττα-Χρυσοπούλου, κάνοντας στάχτη την ιστορία του. Πλέον, και με την κρίση να μην έχει ξεπεραστεί, είναι πολύ δύσκολο να αναστηλωθεί», ανέφερε.
Ο παλαιοπώλης Δημήτρης Παυλίδης, που είχε ανοιχτό το κατάστημά του την Κυριακή, είδε τους εισβολείς να βάζουν φωτιά στις άκρες των πανό, να ρίχνουν την περίφραξη και να πετούν μολότοφ. «Ευτυχώς κατάφερα να σώσω τις αντίκες μου», είπε.
«Κανονικό ολοκαύτωμα» χαρακτηρίζει αυτό που συνέβη η Στέλλα Βαλσαμούλη το σπίτι της οποίας είναι ακριβώς δίπλα από την κατάληψη, προσθέτοντας πως «από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Η ίδια βρισκόταν οικογενειακώς στο Λευκό Πύργο όταν της τηλεφώνησαν να επιστρέψει γιατί καιγόταν η πολυκατοικία. «Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Πετούσαμε κουβάδες με νερό από τον μπαλκόνι», είπε, ενώ ο έμπορος ρούχων Αχιλλέας Καλαμπούλας, που το κατάστημά του εφάπτεται με το φλεγόμενο κτίριο. «'Είμαι στη γειτονιά τριάντα χρόνια ποτέ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα από τους νεαρούς καταληψίες. Την Κυριακή φοβήθηκα ότι θα χάσω όλη νου την περιουσία», ανέφερε.
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την πυρπόληση του κτιρίου, την επίθεση στον Κώστα Ζουράρι και την καταστροφή του μπάνερ, ζήτησε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας.

ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΜΕ ΚΑΔΡΟΝΙ ΤΟΝ Κ.ΖΟΥΡΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥ

Με ένα ξύλο στο κεφάλι, που του πέταξαν Χρυσαυγίτες, όπως λέει ο ίδιος, χαρακτηρίζοντάς τους «φασισταριά», χτυπήθηκε ο Κώστας Ζουράρις στο τέλος της συγκέντρωσης.
Μιλώντας σε σπουδαστές του «ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ», ο κ.Ζουράρις ανέφερε ότι το περιστατικό κράτησε δύο λεπτά και ότι μαζί του χτυπήθηκε από το ίδιο ξύλο κι ένας αστυνομικός που βρισκόταν δίπλα του.
«Το περιστατικό ξεκίνησε από κάτι φασίστες της Χρυσής Αυγής, μόλις τελείωσε την ομιλία του ο στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης. Στην αρχή εμφανίστηκε ένας και αμέσως ήρθαν αρκετοί μαζί του, που φορούσαν κέλτικους σταυρούς. Η ομάδα ήρθε από εκεί που βρίσκονταν οι Χρυσαυγίτες. Το καδρόνι πετάχτηκε και με βρήκε εμένα λίγο στο κεφάλι και στη συνέχεια χτύπησε κι έναν αξιωματικό της αστυνομίας», ανέφερε ο Κώστας Ζουράρις.
Ο ίδιος είπε ακόμα ότι στη Βουλή χαιρετάει τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. «Είμαι υποχρεωμένος να το κάνω, επειδή η μητέρα μου μού έχει μάθει τρόπους και διότι είναι βουλευτές με βάση το Σύνταγμα. Ωστόσο, τους λέω ότι είστε δολοφόνοι και ότι πρέπει να εξαφανιστείτε».
Να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες της βεβήλωσης του μνημείου Ολοκαυτώματος, ζητά με ανακοίνωσή της η Ισραηλιτική Κοινότητα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «εικόνες από κακές στιγμές της ιστορίας» που συνόδευσαν το συλλαλητήριο.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ, Φωτογραφία: Sooc
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/thessalonikh-ta-tagmata-efodoy-edrasan-me-sxedio.5042186.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου