Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Κακουργηματική δίωξη για το "φάντασμα" της λίστας Λαγκάρντ

Κακουργηματική δίωξη για το "φάντασμα" της λίστας Λαγκάρντ
Δίωξη για κακουργηματική απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος έχει γίνει γνωστός για την πρωταγωνιστική εμπλοκή του στη λίστα Λαγκάρντ, καθώς ήλεγχε ή διαχειριζόταν άνω του 50% των συνολικών καταθέσεων 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτήν. 


Η άσκηση της δίωξης κατά του κ. Μιωνή δεν αφορά το 50% της λίστας Λαγκάρντ, αλλά μία μόνον πτυχή της με την offshore εταιρία Stabri Ltd που ανήκε στον συνεταίρο του στον επενδυτικό όμιλο CMA και γνωστό σύμβουλο του Μαξίμου (επί πρωθυπουργίας Αντ. Σαμαρά) Σταύρο Παπασταύρου. 

Όπως είναι γνωστό, το όνομα του κ. Παπασταύρου έχει εντοπιστεί και σε τρεις εταιρίες στον Παναμά (“Panama Papers”) και σε μία στα νησιά Κέϊμαν (“Paradise Papers”) .Οι έρευνες για τα Panama Papers και τα Paradise Papers συνεχίζονται, καθώς έχουν ενοποιηθεί με τη λίστα Λαγκάρντ όλες οι νεότερες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος. 

Η Stabri, που έδρευε στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους (BVI), είχε χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την απόκρυψη καταθέσεων του κ. Παπασταύρου, ύψους 5.390.000 δολαρίων, για τις οποίες τελικά κατέβαλε πρόστιμο 3.300.000 ευρώ, ώστε να αποφύγει την κακουργηματική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στις αρχές του 2016. Είχε προηγηθεί, τον Ιούνιο του 2015, η άσκηση ποινικής δίωξης για τα συγκεκριμένα αδικήματα σε βάρος του τρίτου συνεταίρου στη CMA, Άγγελου Μεταξά, ο οποίος έκτοτε καταζητείται βάσει εντάλματος των ελληνικών αρχών. Ο καταζητούμενος Αγγ. Μεταξάς συνδεόταν, μεταξύ άλλων, με την παναμέζικη εταιρία Fairwinds Assets Inc. η οποία είχε εμβάσει 2.600.000 δολάρια στον κ. Παπασταύρου. 

Οι κύριοι Μιωνής και Παπασταύρου, είχαν υποστηρίξει, σε ένορκες καταθέσεις τους στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τη λίστα Λαγκάρντ ότι η Stabri ανήκε στον πρώτο εξ αυτών, ώστε ο δεύτερος, που εμφανιζόταν ακόμα και ως επίδοξος υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά, να μην αντιμετωπίσει διοικητικές και ποινικές συνέπειες ή πολιτικά εμπόδια. Οι ισχυρισμοί αμφότερων αποδείχθηκαν ψευδείς, καθώς τα στοιχεία από τα BVI, που έφτασαν στην Αθήνα κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής, απέδειξαν ότι η Stabri Ltd ανήκε στον κ. Παπασταύρου και ότι το Ελληνικό Δημόσιο είχε εξαπατηθεί με τις αναληθείς βεβαιώσεις και την απόκρυψη της φορολογητέας ύλης των 5.390.000 δολαρίων


http://www.zougla.gr/greece/article/kakourgimatiki-dioksi-gia-to-fantasma-tis-listas-lagarnt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου