Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Πόλεμος στην τηλεόραση

Πόλεμος στην τηλεόραση
Τεθωρακισμένα άρματα μάχης περνούν τα σύνορα με τη Συρία, στρατιώτες πανηγυρίζουν για την εισβολή τους στη γειτονική χώρα, μητέρες κλαίνε για τους γιους που έπεσαν στο πεδίο των μαχών. Στην τουρκική τηλεόραση η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι το υπ' αριθμόν ένα θέμα. Ο τόνος των ρεπορτάζ και των ανταποκρίσεων απόλυτα πατριωτικός, χωρίς ίχνος κριτικής. Η πλειονότητα των Τούρκων φαίνεται να επικροτεί την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», τουλάχιστον όσοι ζουν στη συνοικία Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης. Εκεί μεγάλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκεί βρίσκονται ακόμη και σήμερα οι πιο πιστοί οπαδοί του.

Η πλειονότητα των Τούρκων φαίνεται να επικροτεί την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας»«Πολεμάμε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατών. Όποιος δεν θέλει να μας βοηθήσει, τουλάχιστον να μην στέκεται εμπόδιο στον δρόμο μας», λέει ένας γηραιός κύριος που πήγε να συναντήσει γνωστούς τους σε ένα καφενείο κοντά στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος AKP. «Εύχομαι ο στρατός μας στο Αφρίν να είναι δυνατός. Με το θέλημα του Θεού να νικήσουμε», λέει ένας άλλος άνδρας δίπλα του. Σε αυτή την ομήγυρη τουλάχιστον δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί με την τουρκική επέμβαση.



Σπάνια παρατηρείται ομοφωνία αυτές τις ημέρες και ανάμεσα στους Τούρκους πολιτικούς. Ο πρόεδρος Ερντογάν και τα στελέχη του AKP δεν είναι οι μόνοι που επικροτούν την επέμβαση στη Συρία. Και ο Κεμάλε Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του ισχυρότερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τάχθηκε υπέρ των επιχειρήσεων. Ο πόλεμος εναντίον της κουρδικής ένοπλης οργάνωσης YPG είναι για τα μεγάλα τουρκικά κόμματα και μια μάχη κατά του κουρδικού PKK.

Επικίνδυνη η κριτική στην επέμβαση

Οι εικόνες από την τουρκική επέμβαση στη Συρία κυριαρχούν στους τηλεοπτικούς δέκτες στην Τουρκία
Οι εικόνες από την τουρκική επέμβαση στη Συρία κυριαρχούν στους τηλεοπτικούς δέκτες στην Τουρκία
Μόνο το φιλοκουρδικό κόμμα HDP άσκησε οξεία κριτική, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας». Η Τζεμίλ Τσελίκ, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του HDP στην Κωνσταντινούπολη, σχολίασε ότι «ο Ερντογάν τείνει τον κλάδο ελαίας στον Σύρο πρόεδρο Άσαντ, ο οποίος ήταν παλαιότερα σύμμαχός του. Όμως αυτή η επέμβαση γίνεται μόνο για να οργανωθεί μια σφαγή εναντίον των Κούρδων».


Δηλώσεις σαν αυτήν δεν είναι ακίνδυνες. Τις προηγούμενες ημέρες συνελήφθησαν, σύμφωνα με αναφορές κάποιων τουρκικών μέσων ενημέρωσης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, περισσότερα από 90 άτομα που είχαν ασκήσει κριτική για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία: πολιτικοί, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι. Η επίσημη κατηγορία εναντίον τους; «Τρομοκρατική προπαγάνδα». Λίγο μετά το ξεκίνημα της επέμβασης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατέστησε σαφές τι περιμένει από τους Τούρκους συμπολίτες του: «Όποιος δεν βρίσκεται στο πλευρό μας για την επέμβαση στην Αφρίν, στηρίζει τους τρομοκράτες».
«Όποιος δεν βρίσκεται στο πλευρό μας για την επέμβαση στην Αφρίν, στηρίζει τους τρομοκράτες»Ο δημοσιογράφος Ουγκούρ Γκυτς γνωρίζει πολλούς συναδέλφους του που είχαν «μπλεξίματα» με τις αρχές εξαιτίας επικριτικών δημοσιευμάτων για την τουρκική επιχείρηση. Ο ίδιος αναφέρει, ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει στους αρχισυντάκτες των μεγάλων ΜΜΕ της χώρας, σαφή πατριωτική γραμμή. «Όλες οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν με ίδια πρωτοσέλιδα - αυτό είναι κυβερνητική προπαγάνδα», τονίζει. Παρόμοιες κατηγορίες εγείρουν και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Όπως λένε, ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έκανε 15 «συστάσεις» στους αρχισυντάκτες σχετικά με τον ενδεδειγμένο τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης της επέμβασης.



«Πολλοί από εμάς αναγκαζόμαστε να αυτολογοκρινόμαστε για να μην έχουμε προβλήματα», υπογραμμίζει ο Ουγκούρ Γκυτς, τονίζοντας ότι «υπό τέτοιες συνθήκες, η καλή δημοσιογραφία δυστυχώς δεν είναι εφικτή».



Στα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια κατά πάσα πιθανότητα θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί και τις επόμενες μέρες η πολεμική επέμβαση στη Συρία. Εξάλλου, ο πρόεδρος Ερντογάν προανήγγειλε ότι θα διευρύνει τις επιχειρήσεις.



Πηγή: Deutsche Welle


http://www.zougla.gr/kosmos/article/tourkia-polemos-se-ola-ta-kanalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου