Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Διακήρυξη για τα 100 χρόνια ΚΚΕ: 'Με τον λαό για το Σοσιαλισμό. Σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος'

 


«Το ΚΚΕ έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά, γιατί η υπόθεση του προλεταριάτου, ο κομμουνισμός, είναι η πιο καθολικά ανθρώπινη, η βαθύτερη, η πιο πλατιά». Με προμετωπίδα αυτή την παράγραφο από το Πρόγραμμα του Κόμματος, η ΚΕ του ΚΚΕ δημοσίευσε το Σάββατο την Διακήρυξή της για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.
«Το ΚΚΕ συμπληρώνει φέτος έναν αιώνα αγώνων και θυσιών, παραμένοντας το μόνο πραγματικά νέο κόμμα της ελληνικής κοινωνίας, γιατί είναι το μόνο που παλεύει για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ιδρύθηκε σε μια εποχή που η φλόγα της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης το 1917 έδωσε ώθηση στο επαναστατικό εργατικό κίνημα διεθνώς και στην Ελλάδα» αναφέρει η Διακήρυξη, προσθέτοντας ότι με την ίδρυση του ΚΚΕ «η εργατική τάξη απέκτησε για πρώτη φορά το δικό της κόμμα στη χώρα μας. Από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του, το ΚΚΕ αγωνίζεται σταθερά για το μοναδικό προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα, για να γλιτώσουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από τα βάσανα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της φτώχειας, της ανεργίας, της κρατικής βίας και καταστολής, των πολέμων».
Αναφέρεται ότι το ΚΚΕ «κράτησε σταθερά ψηλά τη σημαία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, ακόμα και όταν κορυφωνόταν η αντεπαναστατική ανατροπή στη Σοβιετική Eνωση, σε άλλες χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης», ενώ τονίζεται η σύγκρουση του Κόμματος «με τον αντικομμουνισμό, τον εγχώριο και διεθνή οπορτουνισμό» αλλά και με τους «αστούς και οπορτουνιστές απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος που υποστήριζαν ότι ήρθε το "τέλος της Ιστορίας", το τέλος της ταξικής πάλης».
Στην Διακήρυξη γίνεται αναφορά σε κύρια ζητήματα της 100χρονης δράσης του Κόμματος και στη διεθνιστική προλεταριακή στάση του, και επισημαίνεται ότι «σε ολόκληρη την ιστορική του διαδρομή, παρά τις όποιες αδυναμίες και τα λάθη του, το ΚΚΕ δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, την εξουσία του κεφαλαίου».
Σημειώνεται η εύστοχη ανάδειξη εκ μέρους του ΚΚΕ του αντιδραστικού χαρακτήρα της ΕΕ όπως και οποιασδήποτε μορφής ένωσης καπιταλιστικών κρατών -οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτικής- και προστίθεται ότι το ΚΚΕ «προβάλλει το στόχο της σύγκρουσης και της ρήξης με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως στοιχεία της πάλης για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, που αποτελεί προϋπόθεση για να λειτουργήσει η αποδέσμευση της χώρας από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία υπέρ του λαού».
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην έχει καμιά εμπιστοσύνη σε οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση, τόσο σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής ειρήνης όσο και σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου και προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, το Κόμμα θα ηγηθεί της εργατικής - λαϊκής πάλης, ώστε αυτή να συνδεθεί με την κατάκτηση της εξουσίας, να οδηγήσει στην ήττα τόσο της εγχώριας αστικής τάξης όσο και της ξένης ως εισβολέα».
Στη Διακήρυξη επισημαίνεται η αποφασιστική αντιμετώπιση εκ μέρους του Κόμματος των πιέσεων για «συμμετοχή ή στήριξη της αστικής διακυβέρνησης του οπορτουνιστικής καταγωγής κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που ανήλθε στην κυβερνητική εξουσία το Φλεβάρη του 2015», καθώς και η έγκαιρη πρόβλεψη του για την «σοσιαλδημοκρατικοίηση του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξή του σε νέο στυλοβάτη του αστικού πολιτικού συστήματος και της καπιταλιστικής ανάπτυξης».
Σημειώνεται η πολύχρονη θεωρητική επεξεργασία του ΚΚΕ για τον Σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ με τις εκτιμήσεις να αποκρυσταλλώνονται στο 18ο Συνέδριο του 2009 και η δέσμευση του ΚΚΕ να συνεχίσει την επίπονη ερευνητική προσπάθεια στα προβλήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στα επόμενα χρόνια. «Το ΚΚΕ έθεσε τα θεμέλια νέας στρατηγικής αντίληψης στο 15ο Συνέδριό του (1996) και την επεξεργάστηκε πιο ολοκληρωμένα στο νέο Πρόγραμμα που διαμόρφωσε στο 19ο Συνέδριό του (2013)» αναφέρει το κείμενο, ενώ σημειώνονται και οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για την ανάπτυξη κοινής δράσης των ΚΚ κατά της επίθεσης του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, του οπορτουνισμού.
«Κλείνοντας έναν αιώνα αγώνων και θυσιών, το ΚΚΕ δεσμεύεται απέναντι στην εργατική τάξη, στον λαό, να φανεί αντάξιο της Ιστορίας του. Δεσμεύεται να δώσει όλες του τις δυνάμεις για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο ρόλο του ως επαναστατικής ιδεολογικής - πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης. Στηριζόμενο στο σύγχρονο Πρόγραμμά του και στη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία, θα ενισχύει την ικανότητα και την αντοχή του απέναντι σε κάθε είδους δυσκολίες του εγχώριου και του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, στην επαναστατική πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό» υπογραμμίζει, η ΚΕ του Κόμματος. Η Διακήρυξη της ΚΕ καταλήγει με την φράση: «100 χρόνια ΚΚΕ. Με τον λαό για το Σοσιαλισμό. Σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος (Γιάννης Ρίτσος)».
http://news247.gr/eidiseis/politiki/diakhryksh-gia-ta-100-xronia-kke-me-ton-lao-gia-to-sosialismo-semnh-ypografh-toy-laou-mas-stis-lewforoys-toy-mellontos.5027813.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου