Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Οργή για την αναίτια χρήση χημικών και βίας εναντίον φοιτητών στο υπουργείο Παιδείας

  
Της Μίκας Κοντορούση
Με αναίτια και απρόκλητη χρήση χημικών και βίας απάντησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο αίτημα των εστιακών φοιτητών για βελτίωση των συνθηκών διαμονής στις φοιτητικές εστίες της χώρας, την πρόσβαση σε φαγητό, ζεστό νερό και θέρμανση, αλλά και στο αίτημα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, όταν την ίδια ώρα και παρά τις προσπάθειες του νέου ΔΣ του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (αρμόδιο για τις φοιτητικές εστίες) για λήξη της κατάληψης, το Ίδρυμα της οδού Αχαρνών παραμένει εδώ και είκοσι μέρες κλειστό.
 
Οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ, αλλά και της ΑΣΟΕΕ, μαζί με τους εργαζόμενους στις εστίες, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων, την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Εστιών ΕΜΠ, την Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΑΣΠΑΙΤΕ και το Σύλλογο ΕΤΕΠ ΕΜΠ έδωσαν το ραντεβού της κινητοποίησής τους το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο ραντεβού ωστόσο, κατέληξε σε άγριες συμπλοκές, προκλητική επίδειξη δύναμης των παρατεταγμένων ΜΑΤ που φρουρούσαν το κτίριο της οδού Α. Παπανδρέου και τελικά στον τραυματισμό τεσσάρων φοιτητών, μεταξύ των οποίων και έναν από τα ΤΕΙ Πειραιά. Οι φοιτητές μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό, όπου και παρέμειναν μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με τραύματα, κυρίως στο κεφάλι.
Να σημειωθεί ότι μετά από κάλεσμα των συλλόγων τους, οι φοιτητές συναντήθηκαν στο υπουργείο, διεκδικώντας λύση σε σειρά προβλήματα των εστιών, όπως να εξασφαλιστεί η επαρκής κρατική χρηματοδότηση, να ξεκινήσει άμεσα η σίτιση στις εστίες - που εδώ και σχεδόν ένα μήνα έχει διακοπεί (λόγω λήξης σύμβασης με εργολάβους), να δοθεί λύση σε βασικές ελλείψεις, όπως η θέρμανση και το ζεστό νερό, να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι, αλλά και ταυτόχρονα, να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές των παιδιών των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, «προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», όπως άλλωστε ανέφερε το ΜΑΣ στο κείμενο-καταγγελία που εξέδωσε αμέσως μετά την άνανδρη επίθεση. Στις άθλιες συνθήκες και τα χρόνια προβλήματα, προστίθεται βέβαια και η αδυναμία λειτουργίας του Ιδρύματος εδώ και τρεις εβδομάδες.

Το χρονικό της αναίτιας επίθεσης και η συνάντηση

Η ένταση ξεκίνησε, όταν εκπρόσωποι των φοιτητών ζήτησαν να συναντηθούν με υπεύθυνο του υπουργείου, αλλά για ώρες, παρέμεναν αποκλεισμένοι έξω από την κεντρική καγκελόπορτα του υπουργείου. Στην άρνηση και την αδιαφορία της ηγεσίας να συναντήσει 7μελή επιτροπή, αρκετοί φοιτητές αναγκάστηκαν να πηδήξουν την κεντρική πύλη του υπουργείου και να βρεθούν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου. Οι φοιτητές παρέμειναν εκεί για μερικά λεπτά, φωνάζοντας συνθήματα. Ωστόσο, η απάντηση από τις αστυνομικές δυνάμεις και χωρίς οι φοιτητές να προκαλούν, ήταν η αναίτια χρήση δακρυγόνων και η βίαιη απώθησή τους με ξύλο και με γκλοπ.
Τελικά, με την αποφασιστικότητα των φοιτητών, οι πύλες του υπουργείου Παιδείας άνοιξαν μετά τις 16.00, προκειμένου οι διαδηλωτές να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο, ενώ αντιπροσωπεία των φοιτητών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα, Γιώργο Αγγελόπουλο.
Στη συνάντηση που για ακόμη μία φορά κατέληξε άκαρπη, το υπουργείο Παιδείας υπογράμμισε ότι εάν δεν λήξει η κατάληψη, το ΔΣ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν μπορεί να προβεί σε αποτελεσματικές λύσεις. «Η κατάσταση ήταν και παραμένει δυσάρεστη», ανέφερε άλλωστε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.
Την Τετάρτη εστάλη εκ νέου ανακοίνωση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στην οποία δεσμεύεται για σειρά ενεργειών, σε περίπτωση λήξης της κατάληψης του Ιδρύματος. Μεταξύ αυτών, η αποκατάσταση των στηλών αποχέτευσης και ύδρευσης στην ΦΕΕΜΠ, η απογραφή των αναγκών σε υλικά και εργασίες στη ΦΕΕΜΠ, η επισκευή του λέβητα στη ΦΕΠΑ, η συντήρηση των εστιών πανελλαδικά, η ολοκλήρωση των διαγωνισμών για να συναφθούν ετήσιες συμβάσεις για την συνέχιση της συντήρησης σε μαγειρεία, τη λειτουργία σε εστιατόρια και την σίτιση γενικότερα, αλλά και η επέκταση παροχής Internet σε όλους τους χώρους της ΦΕΕΜΠ.
Να υπογραμμίσουμε από τις εστίες, υπό ομηρία βρίσκονται και τα Δημόσια ΙΕΚ, τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και οι δομές φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών, τα οποία υπάγονται στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Οργή και αντιδράσεις

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ απέδειξε για άλλη μία φορά πόσο αδίστακτη είναι. Αφού έκοψε τη σίτιση στους εστιακούς φοιτητές, σήμερα δεν δεχόταν συνάντηση με αντιπροσωπία των συλλόγων τους που ήταν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, ενώ δεν δίστασε να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά τους με απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ χρήση χημικών και ξύλο. Οι φοιτητές δεν έκαναν πίσω, επέβαλαν την παρουσία τους και κατέθεσαν τα αιτήματά τους. Κάθε φοιτητής και σπουδαστής να βγάλει τα συμπεράσματά του. Απέναντι στα παραμύθια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για μόρφωση-δουλειά-ζωή με σύγχρονα δικαιώματα», σχολίασε το γραφείο τύπου της ΚΣ της ΚΝΕ.
«Με εντολή της κυβέρνησης, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους τους υποδέχθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ και η αστυνομία με χημικά και γκλοπ. Σαν αποτέλεσμα της αισχρής αυτής επίθεσης, τέσσερις φοιτητές πήγαν στο νοσοκομείο. Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι όμως δεν τρομοκρατήθηκαν! Με την αποφασιστικότητά τους μπήκαν στο υπουργείο και συναντήθηκαν με εκπρόσωπό του. Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση αντί να δώσει λύση, κρύφτηκε προσχηματικά πίσω από την κατάληψη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για να ξεπλύνει τις ευθύνες της και μοίρασε ανέξοδες υποσχέσεις για τις μετεγγραφές», ανέφερε και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.
 
«Η ξεφτίλα τους δεν έχει όρια! Δε θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία τους! Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αδίστακτη όσον αφορά την απαρέγκλιτη υλοποίηση της πολιτικής που τσακίζει εμάς και τις οικογένειές μας. Στερεί μέχρι και το ένα πιάτο φαΐ σε εστιακούς φοιτητές την ώρα που με το νέο κρατικό προϋπολογισμό δε δίνει φράγκο για τις ανάγκες των εστιών και τα δίνει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο, την ίδια ώρα που πουλάει το φτηνό παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης. Όταν η αισχρή αυτή προπαγάνδα καταρρέει από την αντιλαϊκή πραγματικότητα, δε διστάζει να απαντά με καταστολή και τρομοκρατία σε όσους αγωνίζονται.
Καλούμε όλους τους εστιακούς φοιτητές και τους φοιτητές που διεκδικούν τη μετεγγραφή τους να μπουν στον αγώνα για να δοθούν τώρα λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Καλούμε κάθε φοιτητή να καταδικάσει την πολιτική της κυβέρνησης και την απαράδεκτη επίθεση των ΜΑΤ και να στηρίξει το δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μας», κατέληξε η ανακοίνωση.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/paideia/orgh-gia-thn-anaitia-xrhsh-xhmikwn-kai-vias-enantion-foithtwn-sto-ypoyrgeio-paideias.4963938.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου