Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

(1η σύμπτωση)! Άγιος Νικόλαος Νέας Υόρκης: Χορός εκατομμυρίων γύρω από το 'Εθνικό Ιερό'



Της Μαρίνας Ζιώζιου
Οι συνταραχτικές αποκαλύψεις που έκανε το «Έθνος της Κυριακής», αναδεικνύοντας με συνεχή δημοσιεύματά του την εκρηκτική κατάσταση που βιώνει σήμερα η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, φαίνεται ότι πλέον απασχολεί και τη συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανικών ΜΜΕ, με αιχμή του δόρατος την ανέγερση του Ναού του Αγ. Νικολάου. Το θέμα καλύφθηκε από το Associated Press, NY Times, το Fox News, τη New York Daily News και πολλά άλλα.










Το «Έθνος της Κυριακής» δημοσίευσε κατά αποκλειστικότητα την είδηση της παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου που υποβλήθηκε προσωπικά στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, έριξε άπλετο φως σε όλες τις λεπτομέρειες των οικονομικών δεδομένων του προϋπολογισμού για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγ. Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν, ενώ για πρώτη φορά είδε το φως της δημοσιότητας η τελευταία επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο που αφορούσε την πολυσυζητημένη εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σικάγου.























Για το Ναό του Αγ. Νικολάου το «Έθνος της Κυριακής» είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά όλες τις λεπτομέρειες των οικονομικών δεδομένων του προϋπολογισμού του Ναού. Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της υπό πτώχευσης ισχυρότερης επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου οδήγησαν σε παύση εργασιών και αναβολή του έργου επ’ αόριστον.
Μόνο για αρχιτεκτονικές αμοιβές η Αρχιεπισκοπή Αμερικής καλείται να πληρώσει κοντά στα 6 εκατομμύρια δολάρια.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καλατράβα και οι συνεργάτες του έχουν λάβει 2.881.738 εκ. $ και υπολείπεται το ποσό των 526.403 δολαρίων, με υπέρβαση δαπάνης κατά 325.000 δολάρια.
Ταυτόχρονα έτερος αρχιτέκτονας, με την επωνυμία Κουτσομύτης (Koutsomitis Architects, PC) εισέπραξε το ποσό του 1.883.610 εκ. $, αλλά εκκρεμεί άλλο ένα, όχι και τόσο ευκαταφρόνητο, των 592.340 δολαρίων, με υπέρβαση αρχικού κόστους κατά 430.769 δολάρια. Τα ποσά προκαλούν ίλιγγο και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Συνολικά θα δαπανηθούν 6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ υπήρχαν εθελοντές ομογενείς αρχιτέκτονες που ήθελαν να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους, αλλά η Αρχιεπισκοπής Αμερικής είχε κάνει τις επιλογές της...
Αρχικά το οργανόγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωσή του μέσα στο 2017, αλλά τα σχέδια άλλαξαν και ως νέα ημερομηνία ορίστηκε ο Φεβρουάριος του 2019, χωρίς όμως να υπολογίζουν την αντίδραση της… «απλήρωτης» κατασκευάστριας εταιρείας.
Πρώτη δημοσίευση στο Έθνος της Κυριακής
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/agios-nikolaos-neas-yorkhs-xoros-ekatommyriwn-gurw-apo-to-ethniko-iero.5006329.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου