Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

(Χωρίς σχόλια)! ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την UNESCO

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την UNESCO
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ αποσύρονται από την UNESCO και η αποχώρησή τους θα ισχύσει από τις 31 Δεκεμβρίου. 


Το υπουργείο τόνισε ότι: «Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και αντανακλά τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις ολοένα κι αυξανόμενες οφειλές προς την UNESCO, την ανάγκη για θεμελιώδη μεταρρύθμιση του οργανισμού και τη συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ στους κόλπους της UNESCO» τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να «παραμείνουν δεσμευμένες… με την ιδιότητα του κράτους μη μέλους- παρατηρητή προκειμένου να συνεισφέρουν τις απόψεις, τις οπτικές και την εμπειρία» τους.».


Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται από την UNESCO εξαιτίας της μακροχρόνιας διαφωνίας για τη συμμετοχή της Παλαιστίνης στον Οργανισμό, σύμφωνα με πηγές Αμερικανών αξιωματούχων. Η αποχώρηση έρχεται μετά από μία μεγάλη περίοδο κριτικής στις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού, που σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο Ισραήλ.

Παρόλο που οι ΗΠΑ είχαν σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την UNESCO μετά την απόφασή του οργανισμού να δεχθεί ως μέλος της την Παλαιστίνη το 2001, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διατηρήσει την έδρα του στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στο Παρίσι, προσπαθώντας να σταθμίσει την πολιτική εκ των έσω.

Η επικεφαλής της UNESCO (Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών) δήλωσε πως ενημερώθηκε σχετικά επισήμως από τις ΗΠΑ.

Η UNESCO υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή των ΗΠΑ συνιστά μια απώλεια για «την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών» και για την πολυμερή συνεργασία.

Η αποχώρηση επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη από Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να διασφαλισθεί η ανωνυμία τους καθότι δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια για την απόφαση.


http://www.zougla.gr/kosmos/article/ipa-oie-i-ouasington-anakinose-pos-apoxori-apo-tin-unesco

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου