Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Συμβιβαστική λύση για το Eλληνικό

Συμβιβαστική λύση για το Eλληνικό

Σε μια «συμβιβαστική» λύση για το Ελληνικό, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που είχε διάρκεια περίπου εννέα ώρες, κατέληξαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το ΚΑΣ με ψήφους 15 προς έναν κήρυξε 280 στρέμματα του Ελληνικού ως αρχαιολογικό χώρο.
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε επί των δύο προτάσεων καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης απερρίφθη

Αυτό που μένει αυτή τη στιγμή είναι να αξιολογηθεί είναι το πόσο αλλά και σε ποιο βαθμό ενδέχεται αυτά τα 280 στρέμματα να δυσκολέψουν την επένδυση, κάτι το οποίο θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες, όταν καθαρογραφεί η απόφαση του ΚΑΣ.  


Στα 280 στρέμματα που κηρύχθηκαν ως αρχαιολογικός χώρος δεν υπάρχουν περιορισμοί δόμησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η έκταση που κηρύσσεται ως αρχαιολογικός χώρος είναι αυτή που επρόκειτο να ανεγερθεί το εμπορικό κέντρο.



Τα εν λόγω περίπου 300 στρέμματα αφορούν έκταση εντός του πρώην αεροδρομίου αλλά και της περιοχής Χασάνι. 
Στα 280 στρέμματα που κηρύχθηκαν ως αρχαιολογικός χώρος δεν υπάρχουν περιορισμοί δόμησης

Την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου πολύ μικρότερου τμήματος, σε σχέση με το αρχικά αναμενόμενο, εισηγήθηκε, η πρόεδρος του ΚΑΣ Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη. Οι συγκεκριμένοι χώροι αφορούν στις γραμμές του ΤΡΑΜ και στο αμαξοστάσιο.

Τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν επί τη βάση δύο εισηγήσεων:

  • Η μία πρόταση προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση 700 στρεμμάτων
  • Και η δεύτερη - η οποία και υιοθετήθηκε - προέβλεπε έκταση περίπου 300 στρεμμάτων (280 συγκεκριμένα) να κηρυχθούν αρχαιολογικός χώρος.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε επί των δύο προτάσεων καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης απερρίφθη.

Η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης 3.000 στρεμμάτων. 

 
Στην υπόλοιπη περιοχή, όπως αναφέρει η εισήγηση της, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε. που προβλέπει τις ενέργειες τις οποίες θα κάνει ο επενδυτής, σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, το ΚΑΣ επρόκειτο να αποφασίσει για την έγκριση ή μη:

  • του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) 
  • της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.

  • http://www.zougla.gr/greece/article/psifizoun-sto-kas-gia-to-eliniko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου