Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Φάκελο “αριστερών εξτρεμιστών” απαιτούν τα κόμματα εξουσίας στη Γερμανία

Σαν έτοιμος από καιρό, ο δικομματικός πόλος εξουσίας στη Γερμανία, θορυβημένος από τα γεγονότα του Αμβούργου, απαιτεί φάκελο για τους “αριστερούς εξτρεμιστές”, κάτι που μέχρι τώρα υπήρχε μόνο για τις ακροδεξιές οργανώσεις. 
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 22 – 23 Ιούνη. 
Στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και της «διασυνοριακής εγκληματικότητας» (πάντα) η Κομισιόν ανακοινώνει την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων πληροφοριών (ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των βάσεων δεδομένων) των κρατών – μελών. 
Η καθολική ανοχή και επικρότηση του φακελώματος γιατί περί φακελώματος πρόκειται επεκτάθηκε και στην γερμανική πολιτική σκηνή με δηλώσεις κυβερνώντων και όχι μόνο, μ’ αφορμή τα επεισόδια στη G20 στο Αμβούργο. Οι προτάσεις των κυβερνώντων ξεκάθαρα οριοθετούν διώξεις, φακέλωμα και περισσότερη αστυνόμευση κατά των «εξτρεμιστών» όπως αποκαλούν όποιους τολμάνε να αντιστέκονται στις πολιτικές τους. 

Ακολουθεί η μετάφραση ενός ενδεικτικού άρθρου από το Γερμανικό τύπο των τελευταίων ημερών. 


Χριστιανοδημοκράτες και το SPD απαιτούν αρχείο εξτρεμιστών και για τους αριστερούς παραβάτες 

Μετά τις ταραχές κατά του G20, οι απαιτήσεις για έμπρακτα μέτρα υπέρ της ασφάλειας είναι εδώ. Πολλοί πολιτικοί από τις εσωτερικές υποθέσεις των παρατάξεων του συνασπισμού του CDU και SPD απαιτούν την ίδρυση ενός αρχείου «εξτρεμιστών». Μέχρι στιγμής, υπάρχει ένα τέτοιο αρχείο μόνο για ακροδεξιούς στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας μέσω της βάσης δεδομένων. Αυτά τα αρχεία τα διαχειρίζονται από κοινού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια και βοηθάνε στην πρόληψη και τη διερεύνηση εγκλημάτων από αυτό το φάσμα. Αλλά δεν υπάρχει ακόμα ένα αρχείο «εξτρεμιστών» από τη ριζοσπαστική αριστερά. 

Η Eva Högl, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD και υπεύθυνη εσωτερικής πολιτικής του κόμματος, είπε ότι χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο αρχείο εξτρεμιστών, κατά προτίμηση ευρωπαϊκό. Έτσι οι αρχές θα έχουν καλύτερη επισκόπηση των βίαιων παραβατών και θα μπορούν να επιβάλλουν στο εξωτερικό αιτήσεις υποβολής εκθέσεων, τελειώνοντας με το ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. 

Ομοίως εκφράστηκε και ο συνάδελφος της ίδιας κοινοβουλευτικής ομάδας Burkhard LISCHKA, ο οποίος είπε ότι ο υπουργός εσωτερικών Thomas de Maizière (CDU) δεν πήρε ποτέ στα σοβαρά την ίδρυση ενός τέτοιου κοινού αρχείου των ευρωπαϊκών οργανισμών ασφαλείας και αντ’ αυτού ήταν πάντα σκεπτικός απέναντι του. Συνεχίζει λέγοντας ότι το Αμβούργο είναι το αποτέλεσμα του σκεπτικισμού του. Εκατοντάδες εμπρηστές και βίαιοι εγκληματίες από όλη την Ευρώπη εισήρθαν απαρατήρητοι στη Γερμάνια και ξέδωσαν στο Αμβούργο. 

Αλλά όπως φαίνεται η ίδρυση ενός τέτοιου αρχείου βρίσκει πολλούς οπαδούς και στο CDU. Ο πολιτικός του για εσωτερικές υποθέσεις Armin Schuster δήλωσε το Σάββατο στο συντάκτη μας ότι και αυτός επιδοκιμάζει ένα τέτοιο αρχείο. Ο εκπρόσωπος εσωτερικών υποθέσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU Stephan Mayer είπε στον συντάκτη μας πως νομίζει ότι ένα ευρωπαϊκό αρχείο αριστερών εξτρεμιστών θα ήταν πολύ χρήσιμο και αξίζει υποστήριξης. 

Ο Mayer προχωρεί με τα συμπεράσματα του λέγοντας ότι οι απίστευτες σκηνές βίας είναι ανησυχητικές και δείχνουν ότι στη Γερμανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει μια πολύ δραστήρια σκηνή αριστερών εξτρεμιστών προσθέτοντας ότι ο έλεγχος των Γερμανικών συνόρων με αφορμή τη σύνοδο κορυφής του G20 πρέπει να συνεχιστεί. Ο Mayer δήλωσε επίσης ότι παράλληλα με το αρχείο αριστερών εξτρεμιστών και ελέγχων των συνόρων ότι πρέπει να κλείσουν τα αριστερά κέντρα όπως η Rote Flora στο Αμβούργο και η Rigaer Straße στο Βερολίνο. Οι γερουσίες του Αμβούργου και Βερολίνου δεν μπορούν να ανέχονται καταλήψεις από την αριστερή η αυτόνομη σκηνή κάνοντας την Rote Flora και Rigaer Straße άνομες περιοχές. 

Ο Schuster πολιτικός του CDU και εκπαιδευμένος αξιωματικός της αστυνομίας είχε ζητήσει από καιρό το κλείσιμο αυτών των κέντρων. Το κλείσιμο αυτών των κέντρων αποτελεί για το SPD υπέρβαση ορίων. Για τις υπερβολές βίας στο Αμβούργο ευθύνονται τουρίστες βίας και εγκληματίες που δεν έχουν καμιά σχέση με τα αριστερά κέντρα όπως η Rote Flora στο Αμβούργο η η Rigaer Straße στο Βερολίνο δήλωσε ο Högl συνεχίζοντας με το λαμβάνοντας μαζική δράση εναντίον τέτοιων κέντρων είναι εκτός θέματος και θα κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση. Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel (SPD) είχε πει ότι το όργιο της βαρβαρότητας δεν είχε καμία σχέση με αριστερά κίνητρα. 

Η σημερινή πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Manuela Schwesig (SPD), είχε μιλήσει ως υπουργός της οικογενείας το 2014, για μεγαλοποίηση του αριστερού εξτρεμισμού και λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της διέγραψε ένα πρόγραμμα κατά του αριστερισμού. Ωστόσο, η στάση είναι σαφής στο SPD: «η κατανόηση με τους δράστες της βίας δεν έχει καμία θέση σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Högl, και πρόσθεσε: «χρειαζόμαστε, παρά την αλληλεγγύη με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, μια αδυσώπητη ανάλυση παρόμοιων γεγονότων για να μάθουμε για το μέλλον», προσθέτοντας «λαμβάνοντας υπόψη τις ταραχές σίγουρα και οι δυνάμεις ασφαλείας κάνανε λάθη που πρέπει να τα εξετάσουμε χωρίς κατηγορίες και με νηφαλιότητα». 

Αρκετοί πολιτικοί των Πρασίνων και της Αριστεράς κατηγόρησαν την αστυνομία στο Αμβούργο για το ότι συνέβαλε σημαντικά στην κλιμάκωση της κατάστασης. Η ηγέτης του αριστερού κόμματος Sahra Wagenknecht ζήτησε να μην ξαναγίνει σύνοδος κορυφής G20 στο μέλλον λέγοντας ότι αυτό είναι το δίδαγμα από τέτοιες θεαματικές διοργανώσεις που καταβροχθίζουν άσκοπα χρήματα των φορολογούμενων και δε φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. 

Μετάφραση-Επιμέλεια: Emmanuel Cambas


http://diktiospartakos.blogspot.gr/2017/07/blog-post_59.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου