Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Αθώος ο Τάσος Θεοφίλου

Αθώος ο Τάσος Θεοφίλου

Μέσα σε χειροκροτήματα από το ακροατήριο, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε τον Τάσο Θεοφίλου για τη ληστεία μετά φόνου στην Πάρο τον Αύγουστο του 2012. 

Ο Τάσος Θεοφίλου, ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών για τη ληστεία σε υποκατάστημα της Alpha Bank στην Πάρο και τον θανάσιμο τραυματισμό ενός οδηγού ταξί, αμέσως μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου «πνίγηκε» μέσα στις αγκαλιές συγγενών, φίλων και αλληλέγγυων, που με συνθήματα και κλάματα χαράς άκουσαν την ετυμηγορία της έδρας. 




Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε κατά πλειοψηφία (3-2) για το σύνολο των κατηγοριών και συγκεκριμένα για συγκρότηση και ένταξη τρομοκρατικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή - προμήθεια - κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων κι άλλα αδικήματα

Ένα μόνο μέλος του δικαστηρίου που μειοψήφησε είχε την άποψη πως θα πρέπει να κριθεί ένοχος για τις πράξεις της ληστείας, της παράνομης οπλοφορίας, της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας. Ένα δεύτερο μέλος υποστήριξε ότι ο Θεοφίλου πρέπει να καταδικαστεί για όλα τα αδικήματα που του αποδόθηκαν.

Η δικαστική αίθουσα έχει γεμίσει από αλληλέγγυους, φίλους και συγγενείς, οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς με το άκουσμα της ετυμηγορίας. Πλέον ο Τάσος Θεοφίλου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αφεθεί ελεύθερος. 

Υπενθυμίζεται ότι με την εισαγγελική πρόταση είχε ζητηθεί να κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες, ακόμα και για εκείνες για τις οποίες είχε αθωωθεί πρωτοδίκως, δηλαδή για τις αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με ένταξη και συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει στην αγόρευσή της πως ο Τάσος Θεοφίλου υπήρξε μέλος της οργάνωσης και προχώρησε με άγνωστους -για τη Δικαιοσύνη- συνεργούς στη ληστεία της τράπεζας, με απολογισμό έναν νεκρό. 

Κατά την απολογία του ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ο Τάσος Θεοφίλου είχε πει μεταξύ άλλων: «Η μόνη φορά που βρέθηκα κοντά σε όπλο ήταν όταν μου το έβαλαν στον κρόταφο στη σύλληψή μου. Δεν διέπραξα κανένα από τα αδικήματα που με κατηγορούν. Διέπραξα ένα αδίκημα το οποίο περικλείει όλα τα αδικήματα, είμαι αναρχικός».

Να σημειωθεί ότι ο Θεοφίλου είχε συλληφθεί στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά τη ληστεία της Πάρου, καθώς, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, είχε «υποδειχθεί» από «τηλεφώνημα αγνώστου» ως δράστης της ληστείας. 

Η Αντιτρομοκρατική ανέφερε επίσης ότι «είχε ταυτοποιηθεί DNA του» σε ένα καπέλο, το οποίο ωστόσο, σύμφωνα με την υπεράσπιση, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αντικειμένων που συλλέχθηκαν και φωτογραφήθηκαν στον τόπο του συμβάντος.


http://www.zougla.gr/greece/article/a8os-o-tasos-8eofilou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου