Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν πρόσβαση στον Κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν πρόσβαση στον Κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό

Η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της για την αναφερόμενη σοβαρή επιδείνωση της υγείας του Λιου Σιαομπό, του διαφωνούντα νομπελίστα της Ειρήνης, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ.


Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν ζήτησε από την Κίνα να επιτρέψει σ' έναν ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ να έχει πρόσβαση στον Λιου Σιαομπό και τη σύζυγό του, την Λιου Σιά, αλλά η Κίνα δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει, δήλωσε η εκπρόσωπος Ελίζαμπετ Θρόσελ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη.


Στο μεταξύ, ο κουνιάδος του Λιου Σιαομπό αρνήθηκε ότι οι γιατροί έχουν σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή του Λιου, σε επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το νοσοκομείο στον οποίο νοσηλεύεται ο νομπελίστας της ειρήνης, μετά τις φήμες ότι είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει τη θεραπεία.

Ο Λιου, 61 ετών, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 11 ετών το 2009 για «υποκίνηση ανατροπής της κρατικής εξουσίας», αφού βοήθησε στη συγγραφή μιας διακήρυξης γνωστής ως «Χάρτα 08» που καλεί σε σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Πρόσφατα μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε νοσοκομείο της βορειοανατολικής πόλης Σενιάνγκ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του ήπατος σε προχωρημένο στάδιο.

«Ο Λιου Σιαομπό δεν σταμάτησε να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, αλλά επειδή η κατάστασή του είναι σοβαρή και ο όγκος αναπτύσσεται γρήγορα, έπειτα από διαβούλευση κορυφαίων εγχώριων ειδικών η φαρμακευτική αγωγή προσαρμόσθηκε, με τη συναίνεση της οικογένειάς του», αναφέρεται στην επιστολή.

«Εκφράζω τη δυσαρέσκειά μου στους ανθρώπους που διαδίδουν και δημιουργούν φήμες και διαστρεβλώνουν γεγονότα», προστίθεται στο χειρόγραφο έγγραφο που φαίνεται ότι έχει γραφεί και υπογραφεί από τον κουνιάδο του Λιου, τον Λιου Χούι, και αναρτήθηκε χθες Πέμπτη στον ιστότοπο του νοσοκομείου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


http://www.zougla.gr/kosmos/article/ta-inomena-e8ni-zitoun-prosvasi-ston-kinezo-diafonounta-liou-siaompo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου