Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

(Χωρίς σχόλια)! Στήριξη της Λευκωσίας από τις ΗΠΑ

Στήριξη της Λευκωσίας από τις ΗΠΑ

Στο πλευρό της Λευκωσίας τάχθηκαν με μια ξεκάθαρη δήλωση για την κυπριακή ΑΟΖ οι ΗΠΑ, με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών να τονίζει ότι οι πόροι πετρελαίου πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και να αποθαρρύνει δράσεις που «αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή». 

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα mignatiou.gr, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ότι η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά.   




«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της»«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» φέρεται να δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος. 

Στην περιοχή παρατηρείται το τελευταίο διάστημα έντονη κινητικότητα, με στρατιωτικές πηγές να αναφέρουν ότι το αμερικανικό «George Bush» έχει καταπλεύσει νότια, νοτιανατολικά της Κύπρου -όπου βρίσκεται το οικόπεδο της Total- και επιχειρεί. 

Εκεί βρίσκεται και γαλλική φρεγάτα τύπου La Fayette, η οποία περιπολεί, ενώ διαπιστώνεται και ισραηλινή ναυτική παρουσία με μία κορβέτα. 

Εν τω μεταξύ, στην κυπριακή ΑΟΖ έφτασε τα ξημερώματα το γεωτρύπανο West Capella, το οποίο ξεκίνησε το ταξίδι του από την Τενερίφη πριν από 14 ημέρες.



Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, από νωρίς σήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες προετοιμασίας της γεώτρησης, που θα πραγματοποιηθεί στο σημείο που είχε επιλεγεί ως το κύριο, αφού η έρευνα με υποβρύχιο ρομπότ στην περιοχή έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβάλουν την επιλογή ενός από τα δύο εναλλακτικά σημεία γεώτρησης που επεξεργάστηκε η ΤΟΤΑL. 

Το υποβρύχιο ρομπότ έδωσε εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια όταν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. 

Ο γενικός διευθυντής της TOTAL Κύπρου, Ιβ Γκροζιάν, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο θα προχωρήσει αρχικά σε ορισμένες δοκιμές και ελέγχους, που θα διαρκέσουν λιγότερο από μία εβδομάδα, και στη συνέχεια θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση. 

Η NAVTEX της Κύπρου και η απάντηση της Τουρκίας 

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), 
μέσω της οποίας ανακοίνωσε ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης West Capella στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. 
​Το τουρκικό ναυτικό δέσμευσε περιοχή εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για άσκηση«Η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο» αναφέρει χαρακτηριστικά η «NAVTEX».  

Η οδηγία έχει διάρκεια τριών μηνών, όσο δηλαδή προβλέπεται να διαρκέσει η γεώτρηση.

H απάντηση από πλευράς Τουρκίας ήταν άμεση. 

Το τουρκικό ναυτικό δέσμευσε περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ -επικαλύπτοντας τμήματα των οικοπέδων 5, 6 και 7, όπου βρίσκεται το πλωτό γεωτρύπανο- για άσκηση την Τετάρτη και την Πέμπτη. 


http://www.zougla.gr/cyprus/article/stiriksi-tis-lefkosias-apo-tis-ipa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου