Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν τα σχέδια για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στα social media

φωτ. Οδόφρ.

Στην έγκριση προτάσεων για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και το YouTube της Google, προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα οι αρμόδιοι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι προτάσεις, οι οποίες θα αποτελούν την πρώτη νομοθεσία επί του θέματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού ψηφιστούν σαν νόμοι, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Euractiv. Παράλληλα, οι νομοθέτες της ΕΕ ασκούν πιέσεις στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης να προχωρήσουν σε περισσότερες κινήσεις για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στις πλατφόρμες τους.




Οι προτάσεις δεν θα επικεντρωθούν στα βίντεο ζωντανής ροής, όπως για παράδειγμα το Facebook Live, αλλά μόνο σε αυτά που είναι αποθηκευμένα σε κάποια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε στο Euractiv αξιωματούχος της ΕΕ.

Η εξάπλωση της ρητορικής μίσους και των ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αυξήσει τις πιέσεις στις εταιρείες να απομακρύνουν άμεσα τέτοιου είδους περιεχόμενο, ωστόσο πολλοί προειδοποιούν ότι υπερβολικές ενέργειες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία του λόγου.

Παρά το γεγονός ότι τα βίντεο αποτελούν «αναπόσπαστο κομμάτι» των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, εντούτοις οι εν λόγω εταιρείες θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή αναρτήσεων που προβάλουν τη ρητορική μίσους, την υποκίνηση μίσους καθώς και περιεχόμενο που δικαιολογεί την τρομοκρατία. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάπτυξη μηχανισμών μέσω των οποίων οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να επισημαίνουν τέτοιου είδους περιεχόμενο.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη τους νέους τρόπους παρακολούθησης βίντεο και να βρούμε την σωστή τομή ώστε να ενθαρρύνουμε τις καινοτόμες υπηρεσίες, να προωθούμε τις ευρωπαϊκές κινηματογραφικές ταινίες, να προστατεύουμε τα παιδιά και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικότερα τη ρητορική μίσους», δήλωσε πρόσφατα ο 'Αντρους 'Ανσιπ, Αντιπρόεδρος της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ.

AΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΕΖΑ TV 
30-5-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου