Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Τρια δολοφονικά «ατυχήματα» σε ένα μήνα! Να πάρουμε εκδίκηση για τους νεκρούς της τάξης μας!

Ροσινάντε

H παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, η αναγκαστική εντατικοποίηση της εργασίας, η αύξηση των ωραρίου που πάει πακέτο μαζί την μείωση των ωρών ξεκούρασης των εργαζομένων, δεν είναι ούτε μεμονωμένα περιστατικά, ούτε ατυχή συμβάντα. Είναι η ουσία της εκμετάλλευσης και είναι αυτή που γεννάει το εργατικό ατύχημα, μια θυσία στην κυριολεξία στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους, που θα μπορούσε φυσικά να είχε αποφευχθεί αν η εργοδοσία έπαιρνε τα κατάλληλα μέτρα.
Αντίθετα, τα αφεντικά μας θεωρούν αναλώσιμους μέσα στις συνθήκες της μισθωτής σκλαβιάς. Σε αυτή την κατάσταση συναινεί προφανώς και το Κράτος με τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς, που κάνουν τα στραβά μάτια στις εντελώς συνηθισμένες αυθαιρεσίες του Κεφαλαίου.
Ο θάνατος του 50χρονου χειριστή γερανού σε εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν ήταν μια «κακιά στιγμή» ή «γραφτό της μοίρας», ούτε και ένα ατύχημα που οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Το όνομά του προστίθεται στην ατελείωτη λίστα των δολοφονημένων εργατών από τα αφεντικά τους, στον βωμό της κερδοφορίας. Μόνο τον τελευταίο μήνα τα θύματα της εργοδοτικής τρομοκρατίας αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθώς είναι ακόμη νωπές στη μνήμη μας οι απώλειες επιπλέον δύο συναδέλφων, που δεν επιβίωσαν στην αναμέτρησή τους με την άσφαλτο και τις συνθήκες εργασίας.
Στις 14 Φεβρουαρίου και στις 2 Μαρτίου διαδραματίστηκαν δύο εργατικά ατυχήματα στα οποία έχασαν τη ζωή τους ένας ταχυμεταφορέας στην μεταφορική SPEEDEX και ένας διανομέας στην αλυσίδα του κάτεργου των καφέ MIKEL. Οι δύο εργάτες πλήρωσαν με τη ζωή τους την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις εξαντλητικές υπερωρίες και τις άθλιες συνθήκες εργασίας, σε συνδυασμό με τα σχεδόν ανύπαρκτα Μέσα Ατομικής Προστασίας (δηλαδή την έλλειψη πλήρους εξοπλισμού αναβάτη) των εργαζόμενων οδηγών δικύκλων, που δουλεύουν στον επισιτισμό ή σε άλλους κλάδους.
Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης, συνέβη καθώς ανατράπηκε ο γερανός που χειριζόταν συνάδελφος και έπεσε από ύψος περίπου 20 μέτρων. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης προχώρησε στην προκήρυξη απεργίας με αίτημα να σταματήσουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της απουσίας των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.
Πριν περίπου ένα χρόνο, από τύχη αποφεύχθηκε κάποιο μοιραίο εργατικό ατύχημα, εκείνη τη φορά στο ΙΚΑ Ζωγράφου, μετά από κατάρρευση μέρους της οροφής του κτιρίου. Στο ίδιο υποκατάστημα, είναι απλήρωτοι/ες οι εργαζόμενοι κι οι εργαζόμενες στην καθαριότητα από τις αρχές Δεκέμβρη. Για αυτό έχει την ευθύνη η εργολαβική εταιρία «ΤΗΕ BROTHERS» που στις 8 Μαρτίου απέλυσε ρεβανσιστικά εργαζόμενη που απαίτησε τα χρωστούμενα δεδουλευμένα. Στη συνέχεια, μετά από παρέμβαση του ΣΕΡΚΑ, η εργολαβία προχώρησε σε ένα ρεσιτάλ εργοδοτικής τρομοκρατίας με απειλές, που θα ζήλευε η μαφία, σε βάρος της απολυμένης εργαζόμενης και του σωματείου.
Οι τελευταίες δολοφονίες των τριών εργαζομένων εντάσσονται μέσα στο γενικότερο κλίμα εργασιακού μεσαίωνα που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και καθορίζει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας μας. Αν θέλουμε να μην υπάρξουν άλλοι νεκροί και τραυματίες εργαζόμενοι στον βωμό του κέρδους των αφεντικών, το εργατικό κίνημα οφείλει να ανασυγκροτηθεί και να ανταπεξέλθει στον ρόλο που έχει να παίξει, αυτόν του υπερασπιστή της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων μας. Βάζοντας τέλος στην ταξική ειρήνη που μας επιβάλλεται στο όνομα του γενικού καλού ή της εθνικής ανάπτυξης και χρησιμοποιώντας τα μεγαλύτερά μας όπλα, την αλληλεγγύη και την συλλογική οργανωμένη δράση μας, να απαντούμε στην τρομοκρατία του Κεφαλαίου σε κάθε ευκαιρία.
Ως εργάτες κι εργάτριες οφείλουμε να υψώσουμε το ανάστημά μας και να διεκδικήσουμε αδιαπραγμάτευτα τις ανάγκες μας, τις ανάγκες της τάξης μας.
-ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΙΚΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
-ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
-ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΤΕΡΓΩΝ
-ΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΝΕΩΝ, ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΘΥΜΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
http://rocinante.gr/tria-dolofonika-atichimata-se-ena-mina-na-paroume-ekdikisi-gia-tous-nekrous-tis-taxis-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου