Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

(Η κατηφόρα σταματάει με τον αφανισμό του ελληνικού λαού)! Επέλαση της ύφεσης το πρώτο τρίμηνο του 2017

Επέλαση της ύφεσης το πρώτο τρίμηνο του 2017

Του Μιχάλη Παπανίδη
Στο θανατηφόρο σπιράλ της ύφεσης κινείται, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ελληνική οικονομία, διαψεύδοντας κάθε αντίθετη προσδοκία και ακυρώνοντας τη σχετική ρητορεία.



Τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, η συνεχιζόμενη απώλεια θέσεων εργασίας, η πρωτοφανής έλλειψη μετρητών από την αγορά, η ταχύτατη μείωση των καταθέσεων, η σταθερή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών και των επιχειρήσεων προς το κράτος, η μείωση των επενδύσεων και, βεβαίως, η πτώση της κατανάλωσης στη συντριπτική πλειονότητα των κλάδων σκιαγραφούν μια εικόνα απαισιοδοξίας, την οποία το πολιτικό σύστημα αρνείται να δει.

Σε ασφυξία εκ νέου οι τράπεζες
«Μεγάλος ασθενής» για ακόμη μία φορά οι τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε δεινή θέση και φοβούνται ότι μετά το καλοκαίρι θα αναγκαστούν να ζητήσουν… νέα βοήθεια.
Φορολογούμενοι σπεύδουν μαζικά να κλείσουν τα «μπλοκάκια» για να γλυτώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορέςΉδη, οι ξένες τράπεζες έχουν γίνει πολύ επιφυλακτικές στον δανεισμό των ελληνικών, με τις οποίες κάνουν repos, αλλά πλέον μόνο σε overnight βάση. 

Την ίδια ώρα, προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό μεγέθυνσης 2,7% το 2017 αντιμετωπίζονται από τους ξένους επενδυτές ως υπεραισιόδοξες. 

Οι ελληνικές τράπεζες μετριάζουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη εφέτος στο 1,5% - 2% και πάλι όμως φοβούνται ότι θα πέσουν έξω, καθώς όλα δείχνουν… ύφεση. Κι εδώ προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα: κατά πόσον κινδυνεύουν με εκτροχιασμό τα τριετή πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά και μέσω ποιων κινήσεων σκοπεύουν οι τράπεζες να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο από την αρχή του 2017 για την υλοποίηση των στόχων. 

«Κόβουν» τα τρόφιμα οι Έλληνες
Η μείωση στην κατανάλωση τροφίμων από το οργανωμένο λιανεμπόριο συνηγορεί στην εδραίωση των αρνητικών προβλέψεων. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IRI αλλά και εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, τον Ιανουάριο η πτώση του τζίρου στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ άγγιξε το -10%, ανοδικά έστω και οριακά στο +2,9% λόγω της Καθαράς Δευτέρας «έκλεισε» ο Φεβρουάριος, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ο τζίρος ακολούθησε ελεύθερη πτώση υποχωρώντας κατά 15%.

Κίνημα «Κλείνω τα Βιβλία»
Ύφεση δείχνει και η κοσμοσυρροή που καταγράφεται στις εφορίες, καθώς οι φορολογούμενοι σπεύδουν μαζικά να κλείσουν τα «μπλοκάκια» για να γλυτώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. 
Από τον Μάιο του 2016, οπότε εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου οι διακοπές εργασιών ατομικών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 56.988, αριθμός ο οποίος μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να αγγίξει τις 100.000, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κ. Κόλλια.

Η «επιδημία» διακοπής επαγγελματικής δραστηριότητας με ακύρωση των βιβλίων και των δελτίων παροχής υπηρεσιών προκαλεί σοβαρές δημοσιονομικές παρενέργειες. Μόνο από τη μη καταβολή του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ εκτιμάται ότι το Δημόσιο χάνει 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ απώλειες της τάξεως των 249 εκατ. ευρώ θα έχει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ειδικοί υπολογίζουν πως η «χασούρα» μόνο για το 2016 αγγίζει τα 43,8 εκατ. ευρώ, με το δεδομένο πως η κοινωνική ασφάλιση στερήθηκε κατά μέσον όρο 4 μήνες εισφορών από κάθε «μπλοκάκι» που έκλεισε μετά τον Μάιο (η μηνιαία εισφορά ήταν της τάξεως των 243 ευρώ). Αξίζει να αναφερθεί πως για κάθε 10.000 «μπλοκάκια» που έκλειναν εντός της περσινής χρονιάς τα Ταμεία έχαναν 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα... Οι εκτιμήσεις πως κατά το τρέχον έτος οι διακοπές δραστηριότητας θα αγγίξουν προσθετικά τις 100.000 οδηγούν τους ειδικούς στο συμπέρασμα πως μόνο για το 2017 οι απώλειες για τον ΕΦΚΑ εκτοξεύονται στα 205 εκατομμύρια ευρώ. Η μέση εισφορά πλέον είναι στα 190 ευρώ για εισόδημα της τάξεως των 700 ευρώ και η απώλεια απλώνεται για την πλειονότητα σε 12μηνη βάση.

«Βροχή» τα λουκέτα των επιχειρήσεων
Σχεδόν 100 επιχειρήσεις την ημέρα αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά μέσα στο 2016, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των λουκέτων σε 33.606, όταν οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων δεν ξεπέρασαν τις 28.250 την περασμένη χρονιά.

Tα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου για την περυσινή χρονιά επιβεβαιώνουν την κατάρρευση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και κυρίως την επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι οι διαγραφές επιχειρήσεων, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του ΓΕΜΗ, ξεπερνούν τις ιδρύσεις επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, το 2016 ιδρύθηκαν 28.250 επιχειρήσεις, όταν το 2015 είχαν συσταθεί 28.289 και το 2014 συνολικά 32.840, ενώ εξήλθαν του επιχειρηματικού στίβου (σ.σ.: διακοπές, πτωχεύσεις και διαγραφές), όπως προαναφέρθηκε, 33.606 επιχειρήσεις το 2016, έναντι 27.655 το 2015 και 36.711 το 2014.

«Γονάτισαν» λόγω φόρων
Οι λόγοι της κατάρρευσης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι προφανείς. Η υπερφορολόγηση έχει «γονατίσει» τις ελληνικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται. Την ίδια ώρα, η πτώση της κατανάλωσης και η έλλειψη ρευστότητας είναι δυσβάστακτα για το ελληνικό επιχειρείν.
Από την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων του ΓΕΜΗ προκύπτει πως η μεγαλύτερη διαρροή αριθμητικά καταγράφεται στις ατομικές επιχειρήσεις, όπου λουκέτο έβαλαν εφέτος περισσότερες από 21.000 επιχειρήσεις, από 17.104 πέρυσι και 24.717 το 2014.

Στελέχη της αγοράς αποδίδουν αυτήν την εξέλιξη στο γεγονός ότι η εν λόγω κατηγορία επαγγελματιών αναγκάστηκε να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες τη δραστηριότητα, για να γλυτώσει την επερχόμενη φορολογική και ασφαλιστική καταιγίδα που θα χτυπήσει το εισόδημα που παράγεται μέσω της έκδοσης τιμολογίων παροχής υπηρεσιών.

Αυτή η πρακτική νομοτελειακά θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων, καθώς πολλοί φορολογούμενοι επέλεγαν να κρατούν το μπλοκάκι ανοικτό, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν είχαν κάποιο εισόδημα, αφού αναζητούσαν κύρια ή πρόσθετη εργασία.

Παράλληλα, σημειώνεται αύξηση των ιδρύσεων επιχειρήσεων του ενός ευρώ, που είναι γνωστές και ως ΙΚΕ. Με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, την εξεταζόμενη περίοδο ιδρύθηκαν 4.582 ΙΚΕ από 3.777 το 2016 και 3.743 που είχαν συσταθεί το 2014.

Φέσια, φέσια, φέσια...
Την ίδια στιγμή, οι οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες στο ενδεκάμηνο παραμένουν στα 5,6 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, μετά την αύξησή τους κατά 890 εκατομμύρια τον Νοέμβριο, ανέρχεται σε περίπου 94,2 δισ. ευρώ.

Το πλέον ανησυχητικό -και ενδεικτικό της αδυναμίας όλο και περισσότερων να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της υπερφορολόγησης- είναι ότι 12,6 δισ. νέα χρέη δημιουργήθηκαν μέσα στο 11μηνο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.


http://www.zougla.gr/money/article/epelasi-tis-ifesis-to-proto-trimino-tou-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου