Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ευρωπαϊκό κίνημα πολιτών κατά της καρκινογόνου ουσίας glyphosate!

Ευρωπαϊκό κίνημα πολιτών κατά της καρκινογόνου ουσίας glyphosate!
  Γιώργος Κολέμπας

Περιβαλλοντικές κοινωνικές οργανώσεις και διάφορες ομάδες πολιτών, ξεκίνησαν πρόσφατα την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (EBI) για την απαγόρευση του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου. Στο τέλος του 2017 θα αποφασιστεί και πάλι αν θα απαγορευθεί η κυκλοφορία του στην Ευρώπη.

Αφού οι πολιτικοί της ΕΕ δεν κατάφεραν πέρυσι να συμφωνήσουν στην απαγόρευση του φυτοφαρμάκου glyphosate, θα χρειασθεί τώρα πάλι να ενεργοποιηθούν οι πολίτες της Ευρώπης. Συνοδευόμενες από διαδηλώσεις σε διάφορες μεγάλες πόλεις, πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Ευρώπης δημιούργησαν την περασμένη Τετάρτη μια Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών, με στόχο την απαγόρευση του glyphosate στην ΕΕ.
Η δραστική αυτή ουσία του ράουντ-απ και άλλων φυτοφαρμάκων, είναι το πιο συνηθισμένο δηλητήριο που εφαρμόζεται στη συμβατική γεωργία παγκοσμίως. Είναι ένα ζιζανιοκτόνο ευρέος φάσματος που σκοτώνει όλα τα φυτά τα οποία δεν είναι γενετικώς προσαρμοσμένα στο glyphosate. Χρησιμοποιείται κυρίως σε καλλιέργειες δημητριακών, ψυχανθών και στην κηπουρική, αλλά το glyphosate έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει όλο το οικοσύστημα. Σκοτώνει τα πάντα, ό,τι είναι πράσινο στο χωράφι και όποιο φυτό αποτελεί τροφή για τις πεταλούδες, τις μέλισσες και τα πουλιά.
Ακόμα και για τους ανθρώπους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το glyphosate. Στην πραγματικότητα, το διεθνές γραφείο έρευνας για τον καρκίνο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, χαρακτήρισε το 2015 το glyphosate ως «πιθανώς καρκινογόνο»
Η άδεια κυκλοφορίας του glyphosate στην Ε.Ε. είχε λήξει στα μέσα του 2016. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τότε 15ετή παράταση της κυκλοφορίας του, αλλά υπήρξε μεγάλη αντίσταση από το κίνημα των πολιτών και κάποιες χώρες δεν ψήφισαν την παράταση. Δεν υπήρξε όμως και πλειοψηφία για την οριστική απαγόρευση που είχε απαιτήσει το κίνημα. Έτσι η Επιτροπή ανέβαλε την απόφαση μέχρι το τέλος του 2017, ελπίζοντας ότι θα πετύχει μέχρι τότε την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Η Μονσάντο-της οποίας προϊόν είναι το glyphosate-έχει κινητοποιήσει αφάνταστα τα λόμπυ της στις Βρυξέλλες επενδύοντας πολλά χρήματα στην προσπάθεια να περάσει την παράταση της κυκλοφορίας του, γιατί είναι και η εμπροσθοφυλακή του τζίρου και των κερδών της.
Για να επιτύχει η πρωτοβουλία πολιτών, θα πρέπει να συλλέξει σε ολόκληρη την ΕΕ μέσα στους επόμενους μήνες ένα εκατομμύριο υπογραφές από τουλάχιστον επτά χώρες της ΕΕ. Η καμπάνια προωθείται από μια ευρεία συμμαχία ευρωπαϊκών οικολογικών- καταναλωτικών-κοινωνικών-πολιτικών οργανώσεων και ανεξάρτητων πολιτών και έχει στόχο να αυξήσει όσο γίνεται την πίεση προς την Ε.Ε. για τον τελικό γύρο στον αγώνα για την απαγόρευσή του.  
Με την EBI οι ευρωπαίοι πολίτες χρησιμοποιούμε το πιο ισχυρό μέσο που έχουμε στα πλαίσια της ΕΕ για να παρέμβουμε με μια καμπάνια. Γίνεται κάλεσμα και έκκληση όχι μόνο για υπογραφή[1], αλλά και συμμετοχή στις δράσεις και διαδηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Θα είναι ένα παράδειγμα ζώσης πραγματικής δημοκρατίας. Το πόσο ισχυρή μπορεί να γίνει μια τέτοια πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών, αποδείχθηκε στη διαμάχη για την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση πριν από τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια, ο αντίστοιχος Ευρωπαίος Επίτροπος αναγκάσθηκε να μην συμπεριλάβει την ύδρευση στην οδηγία της ΕΕ για τις παραχωρήσεις. Θέλουμε να επαναλάβουμε αυτή την επιτυχία.
Με την EBI δεν θέλουμε μόνο να πετύχουμε το τέλος του glyphosate - αλλά μεσοπρόθεσμα και την πλήρη παραίτηση από τα φυτοφάρμακα. Το πόσο καλά λειτουργεί αυτό το δείχνει η Βιολογική Γεωργία καθημερινά. Καλούμε λοιπόν για ένα σχέδιο εξόδου - όπως έγινε ήδη με τη γενετική μηχανική, την πυρηνική ενέργεια και τις άλλες περιβαλλοντικά επιβλαβείς- και για την ανθρώπινη υγεία- χημικές ουσίες. Πρόκειται για τα θεμελιώδη της ζωής μας!
[1] Στην Ελλάδα μπορούμε να υπογράφουμε για την απαγόρευση της καρκινογόνου ουσίας εδώ
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/eyropaiko-kinima-politon-kata-tis-karkinogonoy-oysias-glyphosate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου