Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ο Βελόπουλος μας πουλάει τα "χειρόγραφα του Χριστού", ο Λιακόπουλος τις ανακαλύψεις του για τους Νεφελίμ και ο Σώρρας φασιστικό παραλογισμό



Toυ Γ.Γ.
Στις μέρες μας εξακολουθούμε και ζούμε ένα φαινόμενο που μπορεί να αποκρυσταλλωθεί στη γνωστή ρήση του Hegel «Η λογική γίνεται παραλογισμός». Δίπλα στην ακρίβεια των χειρουργικών εργαλείων και στη νανοτεχνολογία, δίπλα στους υπολογιστές, το διαδίκτυο, και την λεγόμενη «έκρηξη των γνώσεων», oι αστρολόγοι, οι μάγισσες, οι χαρτορίχτρες, τα μέντιουμ, οι καφετζούδες, οι προφήτες, τα «ταρώ» και τα «ευχέλαια», τα μάγια και τα ξόρκια, τα θαύματα και τα τάματα, το κάρμα και το φενγκ σούι, ένα πολυποίκιλο μυστικο-εσωτεριστικό νεφέλωμα ανθεί κυριολεκτικά.
Έχουν ραγδαία εισβολή σε εφημερίδες και περιοδικά. Παρελαύνουν καθημερινά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, σε εκπομπές υψηλής τηλεθέασης, ακόμη και σε δελτία των ειδήσεων, άνθρωποι που «προβλέπουν το μέλλον», «λένε τη μοίρα», μαρτυρούν ότι… «συνάντησαν τα σατανά», «ότι μίλησαν με το Θεό», κ.λπ. Μάλιστα στο διαδίκτυο περισσότεροι είναι οι επισκέπτες σελίδων με αστρολογικές προβλέψεις παρά με επιστημονικό ή πολιτιστικό περιεχόμενο.


Από περασμένη ανάρτησή μας. 
Στα παραπάνω να προσθέσουμε αυτό που συναντούμε σε αρκετές Κυριακάτικες εφημερίδες, τις αναφορές δηλαδή στις δραστηριότητες του απατεώνα – φασίστα Άρτεμη Σώρρα.

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ της Relnews αν και έχουν εκδοθεί σε βάρος του άφραγκου «μεγιστάνα» αλλεπάλληλες καταδικαστικές αποφάσεις που αφορούν από χρέη μέχρι αρχαιοκαπηλία, αυτός εξακολουθεί να κυκλοφορεί με σωματοφύλακες, να διαθέτει δέκα εργαζόμενους που «κινούνται γύρω του και ακούν ευλαβικά τις οδηγίες του» και να καθοδηγεί τα πάνω από 7.000 εγγεγραμμένα μέλη της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις». 

Δεν πρόκειται να μεταφέρουμε τα όσα εξωφρενικά λέει ο, κατά δήλωση του. «Εωσφόρος». που προσδοκά κι αυτός να ζώσει την Ελλάδα, αρκεί τα χαϊβάνια που πιστεύουν τις παπαριές του … να συνεισφέρουν τον χρηματικό τους οβολό. (Μια γεύση από τις εξωφρενικές γελοιότητες που παπαγαλίζει, μπορεί να πάρει κάποιος από εδώ ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης θα αναρτηθεί αύριο στο enikos.gr).

Εμείς θα προσεγγίσουμε το φαινόμενο της αναβίωσης του ανορθολογισμού κάπως πιο ευρύτερα, πάντα με επίκεντρο όμως τον Σώρρα και την οργάνωσή του.


Όπως έλεγε και ο Γκέμπελς όσο πιο τερατώδες είναι το ψέμα τόσο πιο πολλοί το πιστεύουν. Μπορείτε να διανοηθείτε  ότι στην εποχή μας υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν από το μαγαζί του νέου κομματάρχη και πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου«χειρόγραφες επιστολές του Ιησού Χριστού;»Και όμως συμβαίνει

Σας είναι εύκολο να αποδεχθείτε ότι ένας άλλος βιβλιοπώλης τηλέμπορας, ο Δημοσθένης Λιακόπουλος, έχει χιλιάδες άτομα αναγνωστικό κοινό και τα οποία αγοράζουν  τα βιβλία του στα οποία αποδεικνύει την «ύπαρξη των Ελοχίμ, Ελ και Νεφελίμ»Κι όμως είναι γεγονός αυτό.

Ας μιλήσουμε πιο αναλυτικά για όλη αυτή την κατάσταση.

Πόσος χώρος υπάρχει για πολιτικό, θρησκευτικό, οικονομικό μεσσιανισμό -δηλαδή τη δουλική αναμονή λύτρωσης από εξωτερικούς παράγοντες εκ μέρους ανθρώπων σε απόγνωση- εν έτει 2017 στον ανεπτυγμένο κόσμο;

Αν λάβουμε υπόψη το φαινόμενο των τηλε-ιεροκηρύκων στις ΗΠΑ και των πολιτικών ντελάληδων ψευδοϋποσχέσεων της μικρής οθόνης στην Ελλάδα -από Αδωνη Γεωργιάδη μέχρι ΛιακόπουλοΜιχαλολιάκο και πλέον Σώρρα-, τότε μάλλον το πεδίο δράσης για ψευδομεσσίες με παραληρηματικές ιδέες αντί να συρρικνώνεται μεγαλώνει.  
Πηγή: Του Ορέστη Φωκιανού – Hot Doc
Πόσος χώρος υπάρχει για πολιτικό, θρησκευτικό, οικονομικό μεσσιανισμό -δηλαδή τη δουλική αναμονή λύτρωσης από εξωτερικούς παράγοντες εκ μέρους ανθρώπων σε απόγνωση- εν έτει 2017 στον ανεπτυγμένο κόσμο;
Αν λάβουμε υπόψη το φαινόμενο των τηλε-ιεροκηρύκων στις ΗΠΑ και των πολιτικών ντελάληδων ψευδοϋποσχέσεων της μικρής οθόνης στην Ελλάδα -από Αδωνη Γεωργιάδη μέχρι Λιακόπουλο, Μιχαλολιάκο και πλέον Σώρρα-, τότε μάλλον το πεδίο δράσης για ψευδομεσσίες με παραληρηματικές ιδέες αντί να συρρικνώνεται μεγαλώνει.
Οταν ο μεταμοντέρνος μεσσιανισμός του ακροδεξιού μεταφυσικού αλληλεπιδρά με μια σύγχρονη «απαλλοτριωμένη» κοινωνία ανθρώπων -όπως θα αποκαλούσε τη νεοελληνική πολιτεία της κρίσης η Αμερικανίδα φιλόσοφος Τζούντιθ Μπάτλερ– τότε το σύμπτωμα που παράγεται θυμίζει κάτι ανάμεσα στη γένεση της ναζιστικής Γερμανία του 30 και την ευρωπαϊκή κοσμοθεώρηση του Μεσαίωνα. Και πάντα υπάρχει κάποιος που ενσαρκώνει και εν συνεχεία «πουλά» τη νοσηρότητα, κάποιος που συνήθως ακροβατεί ανάμεσα στο παράλογο και το παράνομο. Οπως ο Αρτέμης Σώρρας.
Ομως ο μανδύας της τρέλας δεν καταργεί το ανήθικο της πράξης. Ούτε απαλλάσσει από ευθύνες. Πόσο ψυχικά υγιής μπορεί να είναι κάποιος που συστήνεται ως μεσαίας, ως σύγχρονος «μάγος φέρων δώρα», ακόμη και αν σε συνειδητό επίπεδό λειτουργεί ως αγύρτης; Πόση ηθική, από την άλλη, μπορεί να φέρει ένας παράφρων; «Αρκετή» απαντούν οι ειδικοί της ψυχικής υγείας, επισημαίνοντας πως αυτό που αποκαλούμε τρέλα δεν στερείται απαραιτήτως ηθικής. Με άλλα λόγια, υπάρχουν και ηθικοί παράφρονες. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην ταυτιστεί η ψυχική αποσταθεροποίηση με τον τσαρλατανισμό. Ο Αρτέμης Σώρρας δεν ανήκει όμως στους ηθικούς παράφρονες. Εξαπατά ένα πλήθος που βρίσκεται σε ανάγκη εξαιτίας μιας παρατεταμένης κρίσης, υιοθετώντας μια φασιστική ρητορική που καπηλεύεται την «ελληνικότητα» ενός λαού σε «απαλλοτρίωση» – όρος δανεικός από το ομώνυμο βιβλίο της Τζούντιθ Μπάτλερ.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΝΟΣ ΨΕΥΔΟΜΕΣΣIΑ;
Ο Αρτέμης Σώρρας -ο άνθρωπος που παρουσιάστηκε ως σωτήρας του ελληνικού λαού- δεν διστάζει να ξεδιπλώσει τον ακροδεξιό πυρήνα του συλλογισμού του διατυμπανίζοντας πως θεωρεί υβριστική για το ολυμπιακό πνεύμα την Παραολυμπιάδα. Βαδίζει στα χνάρια του Χίτλερ, πατώντας με το ένα πόδι στη μεταφυσική και με το άλλο στην ακροδεξιά, και αναπαράγει τη θεωρία περί υπανθρώπων.
Στη δική του περίπτωση, υπάνθρωποι είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή ειδικές ικανότητες, οι ελλειμματικοί, οι διαφορετικοί, οι ατελείς, οι μη Ελληνες. Οπως και ο Αδόλφος δεν μπορούσε να αντέξει κανένα έλλειμμα τίποτα μη συμβατό με το «ιδεώδες της υπεροχής της άριας φυλής», με αποτέλεσμα να μετατρέψει σε ιστορικό σύμπτωμα τον αντισημιτισμό. Ετσι και ο ένας ασήμαντος Αρτέμης, ο οποίος εμφανίστηκε στη δημόσια σφαίρα τα πρώτα χρόνια του μνημονίου ως σωτήρας που θα ξεπλήρωνε τα χρέη ενός πτωχευμένου λαού, αρθρώνει ένα ρατσιστικό παραλήρημα κάνοντας λόγο για «για πλανήτη αναπήρων» (δεν κρίνουμε καν σκόπιμο να αναπαράγουμε ολόκληρες τις γεμάτες μίσος φράσεις του).
Πώς μια παραθρησκευτική οργάνωση με εγκληματικά στοιχεία και φασιστική ρητορική αλληλεπιδρά με τη σύγχρονη κυβερνολογική της κρίσης και πώς κατ’ επέκταση εγγράφει «νέους πιστούς» στους κόλπους της; Ποιοι είναι εκείνοι που προσελκύονται από έναν παρακρατικό φορέα με μορφή σέκτας;
«Οι άνθρωποι σαγηνεύονται από παρανοϊκές προσωπικότητες που προσφέρουν μια απόλυτη γνώση, μια κοσμοθεωρία βασισμένη σε μια απλοϊκή βεβαιότητα χωρίς σημασιολογικά κενά, η οποία φαίνεται να δίνει απαντήσεις σε όλα τα πιθανά ερωτήματα χωρίς ίχνος αμφιβολίας. Στη σημερινή εποχή όπου βιώνουμε την έκπτωση συμβολικών σημείων αναφοράς και ιδεωδών, μπροστά στο άγχος που αυτή προκαλεί κάποιοι καπηλεύονται εθνικά σύμβολα χρησιμοποιώντας τα ως θεμέλια μιας παραληρηματικής θεωρίας» εξηγεί στο Hot Doc η Μαρίνα Φραγκιαδάκη, ψυχαναλύτρια, σχετικά με το φαινόμενο των μεσσιών του ακροδεξιού μεταφυσικού.
ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ MADE IN USA
Το φαινόμενο των μεσσιών του μεταφυσικού δεν είναι καινούργιο. Εχει μακρά παράδοση, κυρίως στην Αμερική, όπου έζησε ο Αρτέμης Σώρρας. Για να έρθει στην πατρίδα του τη στιγμή που εκείνη βρίσκεται στο επίκεντρο ενός νέου διχασμού, όπου το κράτος έχει εγγραφεί στο ελληνικό ασυνείδητο ως αντώνυμο της πατρίδας.
Σε αυτό το εύθραυστο πλαίσιο, ο Αρτέμης Σώρρας δύναται να παρουσιάζεται ως σωτήρας και να γίνεται πρώτο θέμα.
Οπως έγινε και στην περίπτωση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, που οικοδόμησε με ευλάβεια την οργάνωσή του πάνω στον παρανοϊκό μηχανισμό (όπως τον ορίζει ο Φρόιντ) της προβολής και στο υψηλό πεπρωμένο της ελληνικής φυλής, έτσι και η Ελλήνων Συνέλευσις του Σώρρα -που συστήθηκε ως ομογενής από την Αμερική-λειτουργεί με όρους μυστικιστικής σέκτας. Με γραφεία πλέον σε όλη την Ελλάδα που προσελκύουν απελπισμένους πιστούς -ήδη αρκετές χιλιάδες- οι οποίοι αναζητούν προστάτη.
«Οταν κάποιος πιστεύει ότι η γνώση -πολιτική, οικονομική, κοινωνική- έτσι όπως χρησιμοποιήθηκε έως τώρα έχει αποτύχει στη διαχείριση των ζητημάτων που τον απασχολούν και βρίσκεται αντιμέτωπος με αντιξοότητες στην επαγγελματική ή προσωπική του ζωή είναι σαφώς πιο ευάλωτος στο να πεισθεί και να ενταχθεί σε ομάδες που προσφέρουν την ελπίδα μιας απρόσμενα θετικής εξέλιξης. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να εμπλακεί ψυχικά σε λογικές που παραπέμπουν ίσως και σε κάτι που μοιάζει με σέκτα, επομένως, σύμφωνα και με την ετυμολογία της λέξης, να ακολουθήσει αυτόν που του υπόσχεται ότι θα τον απαλλάξει από τα στοιχεία εκείνα της ζωής του που βιώνονται ως ανυπόφορα και επώδυνα – ικανοποιώντας παράλληλα και την ενδεχόμενη ανάγκη του να ανήκει σε μια ομάδα» εξηγεί στο Hot Doc η Σίσσυ Ράπτη-Εσκυριέ, ψυχαναλύτρια.
«Σχετικά με το άτομο που καθοδηγεί μια τέτοιου είδους ομάδα, ένα στοιχείο που συμβάλλει στο να γοητεύει και να πείθει τους συνομιλητές του είναι το γεγονός ότι το ίδιο είναι σαφώς πεπεισμένο, σε ψυχικό επίπεδο, για τα όσα πρεσβεύει, διαθέτει μια ακλόνητη βεβαιότητα ανεξαρτήτως αντικειμενικών συνθηκών, παρόλο που μπορεί να επιδιώκει παράλληλα να αποκομίσει οφέλη από τη διαδικασία. Η υποκειμενική του θέση είναι τέτοια που θεωρεί ότι διαφέρει ριζικά από τους άλλους» προσθέτει η Ελληνογαλλίδα ειδικός.
Η επικράτηση κάποτε του ναζισμού στην Ευρώπη θεωρήθηκε αποτέλεσμα εξαπάτησης και εκβιασμού της πλειονότητας του πληθυσμού από μια μειονότητα. Ο Αρτέμης Σώρρας, αν και μονάδα, πείθει πως αντιπροσωπεύει τους εκπροσώπους του φωτός σε μια πανάρχαια και αέναη μάχη με σκοτεινές δυνάμεις. Μας φέρνει στον νου τα λόγια του Γάλλου διανοητή Ρολάν Μπαρτ, που υποστήριζε πως ο φασισμός είναι ένας σοβαρός και ύπουλος κίνδυνος. Ακόμη και όταν ενσαρκώνεται από έναν φαινομενικά «αδαή μπαγαπόντη».
Σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχικής υγείας, ο επικεφαλής της Ελλήνων Συνελεύσεως υπηρετεί ένα «διαστροφικό σύστημα σκέψης και δράσης. Γι’ αυτό και δεν διατυμπανίζει απλώς τον πλούτο του αλλά ταυτίζεται μαζί του. Δεν αισθάνεται καμία ανάγκη να αιτιολογήσει τον πλούτο του. Είναι σαν να λέει “εγώ είμαι τα 600 εκατομμύρια, εγώ είμαι αυτό που δεν είστε εσείς, δηλαδή είμαι φαλλός της μητέρας – δεν αντέχω την έλλειψη”» λένε οι ψυχαναλυτές.
Ο Αρτέμης Σώρρας ξέρει να παράγει πολιτικό σόου όπως και οι μεγάλοι φασίστες της σύγχρονης ιστορίας, Μουσολίνι και Χίτλερ. Γι’ αυτό και υπάρχει μια μεταβίβαση προς το πρόσωπό του, γι’ αυτό αποκτά followers «ακολουθητές».
Πώς τρέφεται η πίστη για την έλευση ενός λυτρωτή που θα μας απαλλάξει απ’ όλα τα δεινά; Με μια πρόχειρη ματιά σε όλη την ιστορία, παρατηρούμε πως η διαδικασία είναι πάντα η ίδια: μέσα από σαφείς αναφορές στην υπεροχή της φυλής και του έθνους, με προτεραιότητα στην περιθωριοποίηση και στον διωγμό των «διαφορετικών και ελλειμματικών», με τακτικές δηλαδή που δεν απέχουν από εκείνες της Χρυσής Αυγής.
ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΚΑΙ… ΤΟΝ ΔΙΑ
Η ΧΑ διοργάνωνε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις αποκλειστικά για Ελληνες με οικονομικά προβλήματα, προτάσσοντας εθνικιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υπερπροβάλλοντας τη στρατιωτική πειθαρχία και καταγγέλλοντας το υπάρχον πολιτικό σύστημα για διαφθορά και ανεπάρκεια. Ανάλογη είναι η δράση και της Ελλήνων Συνελεύσεως σε μια στιγμή της ελληνικής ιστορίας όπου το «ελληνικό υποκείμενο βάλλεται πανταχόθεν». Τα νέα μέλη του «φορέα», όπως τον αποκαλεί ο ιδρυτής του, ορκίζονται πίστη και υπακοή στον αρχηγό, στον ιερό σκοπό που εκπροσωπεί και «στα ελλάνια αξιακά πρωτόκολλα». Στον Δία και στους «12 ολύμπιους θεούς δημιουργούς μας», επαναλαμβάνοντας μετά τον εκφωνητή τον «ιερό όρκο του πολεμιστή».
Η Χρυσή Αυγή κάποτε ενσάρκωσε την ανάγκη των «τρομαγμένων Ελλήνων» για προστασία, με αποτέλεσμα η βάρβαρη ναζιστική απάντηση να βρίσκει απήχηση.
Αυτό κατέδειξε η δομή των ταγμάτων εφόδου και ο τρόπος δράσης τους που ενισχύει το αίσθημα της παντοδυναμίας τους απέναντι στον κοινό απόλυτο εχθρό: τον άκρατο καπιταλισμό, τον ανεπιθύμητο ξένο, την «ανήμπορη σοσιαλδημοκρατία». Ετσι έγινε ιστορικό σύμπτωμα, όπως τώρα τείνει να γίνει ιστορικό σύστημα ένας «μεσαίας του ακροδεξιού μεταφυσικού» με φόντο την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και την εθνική ταπείνωση της Ελλάδας – μια ταπείνωση την οποία ξέρει πώς να καπηλευτεί ένας ανήθικος παράφρονας. Ιδίως αφού η Χρυσή Αυγή δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς απαντήσεις στα απελπισμένα αιτήματα των απαλλοτριωμένων Ελλήνων. Τότε δημιουργήθηκε το πρόσφορο έδαφος για να εισακουστεί η φωνή ενός μεσαία με ναζιστική ρητορική, μιας σέκτας με παράνομη δράση.
Μια σέκτα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε μεταφυσικά ερωτήματα που ταλανίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη και ιδίως σε στιγμές μεταιχμιακές.
Η Αμερικανίδα Τζούντιθ Μπάτλερ μιλά για τη συστηματική απαλλοτρίωση των ανθρώπων μέσω της ανεργίας, της έλλειψης στέγης, της κατοχής – μια έννοια που συνυφαίνεται με τους κοινωνικούς αποκλεισμούς. Παντός τύπου. Η έννοια της απαλλοτρίωσης συγγενεύει με τη μαρξιστική έννοια της αλλοτρίωσης – τα υποκείμενα στερούνται τη δυνατότητα να ελέγχουν τη ζωή και έχουν την πεποίθηση πως έχουν στερηθεί αυτό που τους ανήκει δικαιωματικά.
ΟΤΑΝ Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΡΗΤΟΡΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ MAINSTREAM
«Ιστορικά ο φασισμός βρίσκει έδαφος σε περιόδους πολιτικοοικονομικής κρίσης. Γιατί το πλήθος είναι εύπλαστο και ευάλωτο και διεκδικεί μερίδιο στην απόλαυση που υπόσχεται ένας ψευδοηγέτης, ψευδοσωτήρας» όπως μας τονίζει ο ψυχαναλυτής διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας Εμμανουήλ Κωνσταντόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει πως συνήθως τέτοιου είδους προσωπικότητες ανήκουν στη «δομή της διαστροφής», σύμφωνα με τη φροϊδοκαλανική θεωρία.
Ο Αρτέμης Σώρρας (όπως και η Χρυσή Αυγή) ενσαρκώνει λοιπόν το πιο νοσηρό πρόσωπο της νεοελληνικής κοινωνίας, αποτελώντας ένα ιστορικό και κοινωνικό σύμπτωμα ενός έθνους κατά το οποίο ένα παραλήρημα μπορεί να λαμβάνει σάρκα και οστά στις οθόνες μας, η τρέλα του μεγαλείου βρίσκει φανατικούς οπαδούς, η φασιστική ρητορεία γίνεται mainstream. Το ακροδεξιό σύμπτωμα ή το σύμπτωμα του ακροδεξιού μεσσιανισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τον υπάρχοντα πολιτικό αυτισμό ή διχασμό.
Το ερώτημα που προκύπτει αφορά τελικά περισσότερο το πώς έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια η ψυχοπαθολογία του ελληνικού λαού εν μέσω της κρίσης λιτότητας και της προσφυγικής κρίσης, ποιο είναι το πραγματικό ελληνικό σύμπτωμα και ποιο τελικά το ελληνικό ιδεώδες.
Το βέβαιο είναι πως στην παρούσα φάση της ελληνικής ιστορίας παράγεται εκ νέου ένας άκρως «μελαγχολικός διχασμός» -συνδεδεμένος με το εμφυλιακό πάθος- που αναβιώνει μπροστά στους «ξένους» μας. Αυτή είναι μια βασική ελληνική ιδιαιτερότητα ως μορφικός φάκελος του συμπτώματος, όπως λένε οι ειδικοί. Από το σύμπτωμα εθνικής υπερηφάνειας -που εκμεταλλεύονται οι ψευδοσωτήρες όπως ο Σώρρας- στα «χρόνια της ελληνικής ταπείνωσης» μέχρι το σύνδρομο του θύματος «φταίνε οι άλλοι». Από τη θέση της θρησκείας στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα μέχρι τα ανεπούλωτα ψυχικά τραύματα της τουρκοκρατίας, του Εμφυλίου και της χούντας: ελληνικά σημαίνοντα σε έναν τόπο που αλλάζει εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης που σημαίνει κοινωνική και ψυχική αποσταθεροποίηση, εν μέσω μιας προσφυγικής κρίσης που ξυπνά οδυνηρές μνήμες και μας φέρνει αντιμέτωπους με όσα «φοβόμαστε να μη γίνουμε».
Σε αυτό το εύθραυστο ελληνικό τοπίο -και σε αντίστοιχα απαλλοτριωμένα σύμπαντα Δύσης και Ανατολής- βρίσκουν χώρο δράσης οι ψευδοπροφήτες με φασιστικές ρητορικές, που κάνουν πολιτική πλέκοντας τον μεταφυσικό με τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Από τους υπερορθόδοξους εβραίους του Ισραήλ μέχρι τους επικίνδυνους τηλε-ευαγγελιστές των ΗΠΑ και της Τουρκίας.
«The truth is … in there»
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Η εικόνα που έχει η κοινή γνώμη για τον Αρτέμη Σώρρα και την κουστωδία του ακροβατεί κάπου μεταξύ του απατεώνα και του τρελού. Είναι τεκμηριωμένο ότι η δράση και οι απόψεις του διαθέτουν μεγάλη δόση και από τα δύο. Μόνο που αν κάποτε ήταν ένας άκακος τύπος από την Πάτρα, σήμερα αποτελεί κοινωνικό σύμπτωμα.
Οι ιδιότητες που αναφέραμε πατάνε σε έναν σκληρό, ρατσιστικό και ακροδεξιό λόγο. Παρέα με τις -αστείες για τους περισσότερους- υποσχέσεις περί αποπλήρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και των 20.000 ευρώ που θα δώσει σε κάθε Ελληνα όταν γίνει πρωθυπουργός, πάνε και επιχειρήματα που ακούμε από πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους: τη Χρυσή Αυγή και όλα τα υπόλοιπα μορφώματα της ακροδεξιάς. Ο λόγος του Σώρρα είναι η «σαλεμένη» εκδοχή του εθνικισμού, του μίσους για τη διαφορετικότητα και φυσικά για οτιδήποτε προοδευτικό.
Σίγουρα ύστερα από όσα έχουν γίνει με αυτή την υπόθεση -και είναι πολλά- πρέπει μάλλον να κάνουν την αυτοκριτική τους όσοι του έδωσαν δημόσιο λόγο για να εκφράσει τις απόψεις του. Οσοι τον αντιμετώπισαν σαν «ρεπορτάζ» και τον προέβαλλαν «αντικειμενικά». Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που απίθανοι τύποι μεταμορφώθηκαν τεχνητά σε παράγοντες. Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:
Η ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟΥ ΟΜΠAM A
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012: Η εμφάνιση του… μεσσία Αρτέμη Σώρρα και της οργάνωσής του End National Debt (END). Παρουσιάζεται ως κάτοχος έξι ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου που αναφέρονται στην Τράπεζα της Ανατολής. Δηλώνει πως καταθέτει πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος της χώρας με 600 δισεκατομμύρια. Στέλνει σχετική επιστολή μάλιστα στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον υπουργό Οικονομικών. Σε αυτήν εσωκλείονται τα σχετικά έγγραφα. Το φαινόμενο γίνεται αρχικά αντιληπτό ως… πλάκα. Μέχρι να διαπιστωθεί ότι η οικονομική κρίση οξύνει την αφέλεια των ανθρώπων και ο Σώρρρας να στήσει την οργάνωση Ελλήνων Συνέλευσις. Οι εφορίες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με όσους θέλουν να ξεχρεώσουν τους φόρους με τα ομόλογα Σώρρα.
15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012: Ο μεγαλειώδης ισχυρισμός ότι ο Αρτέμης Σώρρας έχει τα χρήματα για να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο χρέος απαιτεί προφανώς και μια αντίστοιχα μεγαλειώδη εξήγηση. Αυτή κατασκευάστηκε από τα βασικά υλικά της αμερικανικής λαϊκής λογοτεχνίας (όπως τα μυθιστορήματα του Στίβεν Κινγκ) και τη φαντασία των σεναριογράφων της σειράς «Χ-Files», δεμένα με το ελληνικό… δωδεκάθεο αλλά και την ανάγκη του κάθε ταλαίπωρου καταναλωτή να έχει φθηνή βενζίνη για το αμάξι του.
Θα την παρουσιάσει μία ακόμη «περσόνα» αναδυόμενη από την οργάνωση του Αρτέμη Σώρρα END, ο (παν)αγνώστου ταυτότητας οικονομικός και επιστημονικός αναλυτής Μανώλης Λαμπράκης. Η αφήγησή του θα ξεκινήσει με τον θόλο ισχυρισμό ότι ο Αρτέμης Σώρρας σχετιζόταν με την κατοχή ενός… διαστημόπλοιου και ότι πούλησε στις Ηνωμένες Πολιτείες μυστική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων για τα διαστημικά τους προγράμματα. Από αυτή την υπόθεση κέρδισε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια!
Η φύση αυτής της τεχνολογίας θα παρουσιαστεί με ιδιαίτερα μυστικιστικό τρόπο, πατώντας στη μυθοπλασία περί του «μηχανισμού των Αντικυθήρων» και στο μυστήριο των επιστημονικών ανακαλύψεων των αρχαίων Ελλήνων. Ο ακροατής για να εξηγήσει το φαινόμενο δεν έχει παρά να στρέψει το βλέμμα του στο διάστημα και να αναρωτηθεί ποια είναι η σχέση εξωγήινων πολιτισμών με τους 12 θεούς στους οποίους πίστευαν οι αρχαίοι Ελληνες. Πάντως το διαστημόπλοιο φέρεται να είναι το «X-37Β», που περιλαμβάνεται στο στρατιωτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ περί διαστημικών λεωφορείων.
Σύμφωνα λοιπόν με τον νο 2 της οργάνωσης END, Μανώλη Λαμπράκη, ο Αρτέμης Σώρρας «μεταβίβασε στην αμερικανική κυβέρνηση ορισμένα πνευματικά δικαιώματα που έχουν να κάνουν με πολύ υψηλή τεχνολογία Τεχνολογία που ήταν γνωστή στον ελληνικό χώρο την εποχή του Ζηνός και του Απόλλωνος. Αυτή την τεχνολογία». Ετσι, «στις 12 και ένα λεπτό 16 Ιουνίου προσγειώθηκε στην Αμερική, στην Καλιφόρνια, υπάρχει το βίντεο αν θέλετε να το δείτε στο ίντερνετ, προσγειώθηκε το τελευταίο διαστημόπλοιο που έλειπε. Κατέβηκε λοιπόν το τελευταίο διαστημόπλοιο, που ήταν στο διάστημα για 17 μήνες, χωρίς πιλότο, χωρίς ανθρώπους μέσα υποτίθεται, αλλά ήταν για 17 μήνες στο διάστημα».
Κάπου εδώ η αφήγηση δένει με τη φτώχεια και την απόγνωση που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία της κρίσης. Ο Μ. Λαμπράκης δηλώνει: «Διερωτάται κάποιος, με τι καύσιμα! Σας δίνω μόνο λίγο να σκεφτείτε τι μπορεί να σημαίνει η τεχνολογία την οποία δεν θα ’θελε κάποιος που πουλάει πετρέλαιο να γίνει γνωστή στη Μαρία, στον Γιάννη και τον Μιχάλη, γιατί θα μπορούσε ίσως να κινεί το αυτοκίνητό του με δέκα δραχμές για πενήντα χρόνια. Καταλάβατε; Να εξασφαλίσει λοιπόν αυτός που πουλάει το πετρέλαιο ότι η τεχνολογία δεν θα δοθεί έξω, πόσα θέλεις τόσα, δεν έχω να σε πληρώσω, πάρε ομόλογα. Τώρα έχετε την απάντησή σας, γιατί υπάρχουν πολλοί κακοπροαίρετοι που λένε πού τα βρήκε ο Σώρρας, γιατί τα έκανε ο Σώρρας κ.λπ. Αυτή τώρα είναι η αλήθεια, την οποία τώρα την έχετε κατοχή σας».
Τελικά… φτάνουμε και στο ψητό. Δηλαδή την προέλευση των χρημάτων του Αρτέμη Σώρρα. Στη μετατροπή μιας τεχνογνωσίας αρχαίας όσο και θεϊκής προέλευσης σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου: «Τα ομόλογα αυτά είναι κεφάλαιο για τον Σώρρα» λέει με στόμφο ο Λαμπράκης. «Δηλαδή αυτό που σας είπε «εγώ έχω το πόθεν έσχες ενώ αυτοί δεν έχουν το πόθεν έσχες», τα χρήματα αυτά είναι καθαρά, δεν είναι φορολογήσιμα, διότι είναι ανάκτησις κεφαλαίου. Οταν σου πληρώνει κάποιος κάτι που του έδωσες και δεν έχει τόκο μέσα, δεν έχει οποιοδήποτε κέρδος, είναι ανάκτησις κεφαλαίου, άρα δεν υφίσταται φορολογία. Μέσα στη συμφωνία του κ. Σώρρα με την αμερικάνικη κυβέρνηση υπάρχει σαφώς ότι αυτά τα χρήματα είναι αφορολόγητα και θα δοθούν στις 9 Αυγούστου του 2014. Η πρώτη ημερομηνία ήταν το 2009. Ο πρόεδρος Ομπάμα ανανέωσε τα ομόλογα για πέντε χρόνια ακόμα, επειδή δεν μπορούσε το αμερικανικό δημόσιο να πληρώσει όλο το ποσό το 2009 που ήταν η πρώτη επέτειος των ομολόγων αυτών. Ετσι λοιπόν έχετε την απάντησή σας πού τα βρήκε ο Σώρρας τα ομόλογα, γιατί έχει ο Σώρρας τόσα πολλά λεφτά».
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΙΑ
28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013: Το πραγματικό πρόβλημα πάντως ξεκινά όταν οι –εμφανώς αστείοι– ισχυρισμοί του Αρτέμη Σώρρα και των συνεργατών του εμπλέκονται με την παράνοια του ελληνικού δικαστικού συστήματος.
Επειτα από μήνυση του νυν αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αδωνη Γεωργιάδη με την κατηγορία της ψευδούς διασποράς ειδήσεων, η υπόθεση φθάνει ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Από την έδρα εκδίδεται η απόφαση 67650/2013 που δίνει χαοτικές διαστάσεις στην υπόθεση. Ο Αρτέμης Σώρρας αθωώνεται. Ακόμη χειρότερα η δικαστική απόφαση παρουσιάζεται από τον ίδιο ως τεκμήριο ύπαρξης των 600 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην υπό κρίση περίπτωση αποδείχθηκε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος (σ.σ.: ο Αρτέμης Σώρρας), δυνάμει αμετάκλητου πληρεξουσίου, τυγχάνει διαχειριστής χρηματικού ποσού ύψους εξακοσίων δισεκατομμυρίων δολαρίων (600.000.000.000), που ανήκει σε αλλοδαπή εταιρία επενδύσεων με την επωνυμία «Red Panther Limited», που εδρεύει στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας. Το ποσό αυτό έχει ενσωματωθεί σε έξι (6) διεθνή γραμμάτια του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας, εκάστου, εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων (100.000.000.000), λήξεως τον μήνα Αύγουστο του έτους 2014, τα οποία έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστεύματος και φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας». Μάλιστα, ζητείται «να διαβιβαστεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για να διερευνήσει την τυχόν τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, ιδίως αυτών της ψευδούς καταμηνύσεως και της ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης».
Ο ΑΡΤΕΜΗΣ… ΞΕΣΑΛΩΝΕΙ
29 ΙΟΥΝΙΟΥ: Ακριβώς την επόμενη ημέρα, ο δικηγόρος του Αρτέμη Σώρρα Γιώργος Παπαδάκης θα δηλώσει: «Η χθεσινή δίκη ήρθε να επικουρήσει και να ενισχύσει τον ισχυρισμό τον δικό μας ότι υπάρχουν αυτά τα 600 δισ. Το δικαστήριο χθες με την κρίση του αποφάνθηκε ότι υπάρχουν αυτά τα 600, δεν αμφισβητούνται, ότι έχουνε κατατεθεί. Απεφάνθη όχι μόνο ότι είναι αθώοι, αλλά να διαβιβάσει τη δικογραφία στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν επιφορτιστεί με αυτή την εργασία ώστε να αποφανθούν κατά πόσο, αφού διαπιστώθηκε η ύπαρξή τους, κάποιοι έχουν ευθύνες που δεν έχει προχωρήσει η όλη ιστορία».
Αρκετό καιρό αργότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ο Αδωνης Γεωργιάδης θα αιτιολογήσει γιατί κατέθεσε τη μήνυση που οδήγησε σε αυτό το τραγελαφικό αποτέλεσμα. Θα πει πως «ο κ. Σώρρας και οι φίλοι του έλεγαν ότι εκπροσωπούν τους ομογενείς της Αμερικής. Κι επειδή εγώ ήμουν υπεύθυνος πολιτικός για να μιλάω με τους ομογενείς της Αμερικής κι άρχισα να τηλεφωνώ σε όλους τους μεγάλους της ομογένειας και να τους ρωτώ αν γνωρίζουν κάποιον κ. Σώρρα, διαπίστωσα πολύ σύντομα ότι κανείς δεν τον εγνώριζε. Στη συνέχεια, όταν ανακοίνωσε ότι μαζεύει τα χρήματα αυτά σε μια τράπεζα στο Μόντρεαλ του Καναδά, επικοινώνησα με τον πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα, τον κ. Ρόμπερτ Πεκ, και μου είπε ότι αν υπήρχαν 600 δισεκατομμύρια σε μία τράπεζα του Καναδά για την Ελλάδα είναι σίγουρο ότι θα το ήξερε από την κυβέρνησή του. Κατάλαβα ότι αυτό είναι μια τεράστια απάτη. Ενα φοβερό παραμύθι».
ΕΤΟΣ… ΣΩΡΡΑ ΤΟ 2014
ΧΕΙΜΩΝΑΣ-ΑΝΟΙΞΗ 2014: Παρ’ όλα αυτά όμως, οι εξελίξεις θα επιτρέψουν στον Αρτέμη Σώρρα να συνεχίσει το δικό του παραμύθι με σημαία τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση. Θα βρει άλλωστε εύκολα βήμα σε τηλεοπτικά πάνελ μέσα στο 2014, αφού τα κανάλια τον προσκαλούν το ένα μετά το άλλο.
Μιλώντας επίσης στη «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στις 3 Απριλίου του 2014, θα ισχυριστεί πως τα ομόλογά του «είναι ό,τι πιο καθαρό υπάρχει». Τονίζει πως «είναι ομόλογο αμερικανικό. Το συμβόλαιο το κανονικό είναι 2 τρισεκατομμύρια 875 εκατομμύρια. Τμήμα είναι τα 600 δισεκατομμύρια και τα πακέτα της Κύπρου. Κάποιος που παίρνει το ομόλογο βλέπει το κεντρικό συμβόλαιο», «μου απαντάει ο υπουργός Οικονομικών και μου δηλώνει ότι “ναι, κ. Σώρρα, βλέπω τα ομόλογά σας κι έχω βάλει τρεις υπηρεσίες μου για να κατέβουν τα ομόλογα”. Εκεί δεν πάμε σε ελέγχους τώρα. Τα ομόλογα είναι ελεγμένα, τοποθετημένα, τα δίνεις στο κράτος και το κράτος πρέπει απλά να τα αποδεχθεί. Ετσι όπως έρχεται όλη η διαδικασία του λογαριασμού και η κατάθεση των ομολόγων, το κράτος δεν ελέγχει. Ο φάκελος μέσα διαθέτει τέσσερα confirmation από την Αμερική, είναι ήδη νομικά ελεγμένα τα πάντα. Απλά το κράτος τα αποδέχεται. Δεν έχει κάτι άλλο να κάνει. Την ώρα που τα αποδέχεται, αυτομάτως κατεβαίνουν τα χρήματα», «εφόσον δεν απάντησε ο υπουργός μετά από 15 μέρες κατέθεσα μήνυση στους 302 για εσχάτη προδοσία, παράβαση καθήκοντος και κακουργηματική απιστία».
« ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ»
Μάλιστα, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αφήγησή του, απαριθμώντας τις κινήσεις του στην ελληνική αγορά. Μεταξύ άλλων, θα αποκαλύψει ότι σκόπευε να αγοράσει τον Παναθηναϊκό. Ο Αρτέμης Σώρρας θα αναφερθεί σε σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα που θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να τον εμποδίσουν να μπει στα επιχειρηματικά του ποδοσφαίρου. Διακαής πόθος του θα ομολογήσει πως ήταν η εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ακριβώς γιατί, όπως υποστηρίζει, ο αθλητισμός ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση του Ελληνα. «Ενδιαφέρθηκα για τον Παναθηναϊκό» θα δηλώσει χαρακτηριστικά «γιατί έχει πάρα πολύ κόσμο και θα μπορούσε να γίνει κάτι πάρα πολύ καλό».
Στη συνέχεια θα εξιστορήσει πως απεύθυνε στους ανθρώπους της ΠΑΕ μια μεγαλειώδη προσφορά, την οποία απέρριψαν: «Ανέφερα λοιπόν σε κάποιους παράγοντες, γιατί ξέρω πού είναι οι μετοχές, ποιος τις έχει, πού τις έχει και ποιος είναι από πίσω. Η συμφωνία θα ήταν 27 εκατομμύρια για την πλειοψηφία του 70% των μετοχών και βάζουμε τα χρήματα κατευθείαν για το γήπεδο». Ο Αρτέμης Σώρρας πιστεύει πως η προσφορά ήταν ολοκληρωμένη: «Φέραμε statement για 90 εκατομμύρια. Για αγορά παιχτών, για τα πάντα». Ετσι, «δύο φορές έφτασα κοντά. Ομως δεν θέλουν να ακουμπήσω και να μπω εγώ εκεί μέσα». Ποιος; «Ενας παράγοντας με αλυσίδα καταστημάτων», τον οποίο δεν θα θελήσει να ονοματίσει. Ομως σε συνέντευξη που παραχώρησε τότε για το θέμα, δήλωσε εξοργισμένος με τις εξελίξεις: «Πήγαινε φέρε μου τον Παναθηναϊκό εδώ σε μετοχές να τον αγοράσω. Τώρα και του φτιάχνω και γήπεδο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να εξηγήσω. Εκανα μια όμορφη προσφορά αλλά μου το αρνηθήκανε».
«ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Πάντως ο Παναθηναϊκός δεν είναι η μόνη μεγάλη επένση που ο Αρτέμης Σώρρας υποστηρίζει ότι θα ήθελε να κάνει στην Ελλάδα. «Εχω προσπαθήσει να αγοράσω, να συμφωνήσουν οι άνθρωποι σε μια συγκεκριμένη τιμή για δύο κανάλια. Το οποίο δεν ευδοκίμησε όχι γιατί δεν ήθελαν να τα πουλήσουν, αλλά γιατί δέχθηκαν πιέσεις» θα πει την ίδια χρονιά. Μάλιστα, θα υπερθεματίσει συμπληρώνοντας ότι «θέλαμε και την Ολυμπιακή, γιατί είναι το δεύτερο σήμα γνωστό παγκοσμίως μετά την Coca-Cola. Ετσι, της κάναμε πρόταση για 75 εκατομμύρια» ενώ στη συνέχεια, όταν η Ολυμπιακή Αεροπορία πουλήθηκε, «κάναμε πρόταση στη MIG για 500 εκατομμύρια». Ομως ούτε εκεί υπήρξε φως.
Η ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ
12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014: Στα γκισέ των εφοριών συνεχίζουν να εμφανίζονται αυτοί που ζητούν να πληρώσουν με τα πλαστά ομόλογα. Ο θόρυβος που κλιμακώνεται εξαναγκάζει τελικά την κρατική μηχανή να κινηθεί έστω και καθυστερημένα. Κατ’ αρχάς τον αρμόδιο οργανισμό για τα χρεόγραφα, που είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.
Φυσικά, τα έγγραφα θα αποδειχθούν απάτη με μια απλή επικοινωνία της Τράπεζας της Ελλάδος με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Στις 12 Οκτωβρίου του 2014 δημοσιεύεται στον ελληνικό Τύπο το αποτέλεσμα των ερευνών που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος για την οικονομική μυθοπλασία του Αρτέμη Σώρρα. Θα επικοινωνήσει με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και συγκεκριμένα με τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου, ο οποίος θα δώσει μια σαφέστατη απάντηση: «Σε απάντηση του αιτήματος σας για έλεγχο και εξακρίβωση της εγκυρότητας των εγγράφων που αποστείλατε, σας γνωρίζουμε ότι εξετάσαμε τα έγγραφα και ότι ΔΕΝ (τα κεφαλαία επέλεξε ο συντάκτης της επιστολής) αποτελούν έγκυρα διαπραγματεύσιμα χρηματοοικονομικά μέσα. Τα εν λόγω έγγραφα αποτελούν προϊόν απάτης και χρησιμοποιούν παρανόμως ονόματα αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών. Το υπουργείο συνιστά στους παραλήπτες να μην απαντούν σε τέτοιου είδους αλληλογραφία».
Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι οι Σώρρας και Λαμπράκης διαθέτουν πλαστές συναλλαγματικές που φυσικά δεν έχουν καμία αξία. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών τηρεί λογαριασμούς ιδιωτών στο σύστημα Treasury Direct που διαθέτει, αυτοί είναι λογαριασμοί τίτλων και όχι καταθετικοί λογαριασμοί όψεως. Οι ιδιώτες δεν μπορούν να εκδίδουν εντολή πληρωμής προς τρίτον από λογαριασμό Treasury Direct χρησιμοποιώντας απλή ή διεθνή συναλλαγματική ή οποιοδήποτε άλλου είδους μέσο. Κάθε έγγραφο που αποπειράται κάτι τέτοιο είναι απατηλό». Περισσότερες μάλιστα λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν από τις δημοσιογραφικές έρευνες που έγιναν κατά καιρούς για το θέμα. Σύμφωνα με αυτές, ο Αρτέμης Σώρρας χρησιμοποιεί έγγραφα που δεν είναι τίποτε άλλο παρά κατασκευές ενός Αμερικανού καταζητούμενου ως απατεώνα, του Στέψεν Λούις Γουόνζι. Οι αρχές τον αναζητούν για χρήση πλαστών χρεογράφων.
ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΛΟΙΟ
19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016: Η τελευταία αναφορά που καταγράφεται για το θέμα αυτό είναι από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στη Βουλή. Μάλιστα, απαντά στον ίδιο που κατέθεσε τη μήνυση εναντίον του Αρτέμη Σώρρα, του Αδωνη Γεωργιάδη.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Κ. Παπανάτσιου: «Την 7/9/2016, από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έγγραφα σχετικά με τον Αρτέμη Σώρρα. Σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως η με αριθμό ΑΒΜΒ2016/2035 ποινική δικογραφία κατά παντός υπευθύνου, η οποία την 9/9/2016 χρεώθηκε σε εισαγγελέα προς επεξεργασία και την 12/10/2016 διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης όπου και αναμένονται και τα αποτελέσματα. Επίσης, στις 23/9/2016 από τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αττικής διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναφορά με θέμα την υπόθεση “Ελλήνων Συνέλευσις – Αρτέμης Σώρρας” για τα χρέη Ελλήνων πολιτών. Σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως η ΑΒΜΩ2016/151 ποινική δικογραφία κατά παντός υπευθύνου, η οποία την 6/10/2016 χρεώθηκε σε εισαγγελέα προς επεξεργασία και την 7/10/2016 διαβιβάστηκε στον πταισματοδίκη Αχαρνών για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και αναμένονται τα αποτελέσματα». Τέλος, σχετικά με τις εφορίες τονίζει πως «οι αρμόδιοι υπάλληλοι παραλαμβάνουν, ως έχουν υποχρέωση, τις εξώδικες δηλώσεις, αλλά ενημερώνουν, όμως, τους πολίτες ότι αυτό δεν τους απαλλάσσει από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».
ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΡΙΖΕΣ
Το αφηγηματικό οικοδόμημα των οργανώσεων του Αρτέμη Σώρρα έχει ως θεμέλιο τη… μοναδικότητα και το υψηλό πεπρωμένο της ελληνικής φυλής. Οι Ελληνες θεωρούνται οι εκπρόσωποι του φωτός σε μια πανάρχαια και αέναη μάχη με σκοτεινές δυνάμεις. Κάπου εδώ είναι και η αιτία της… οικονομικής κρίσης. «Ολο το σύστημα ήθελε να υπάρχει η κρίση του πλανήτη από την Ελλάδα Ετσι το έστησαν. Ετσι το οργάνωσαν. Τώρα ας το γευτούν. Θα τους λιώσουμε και από εδώ θα σπάσει ο πλανήτης», θα κηρύξει τον Αύγουστο του 2016.
Αναρίθμητοι είναι οι ιστότοποι των οπαδών της οργάνωσης του Αρτέμη Σώρρα κι εκεί αναπαράγονται οι αλλόκοτες θεωρίες περί της καταγωγής των Ελλήνων, υπονοώντας την πατρογονική σχέση τους με ανώτερες μορφές πολιτισμών όχι κατ’ ανάγκη γήινης προέλευσης.
Σύμφωνα με αυτές τις «πηγές», ο Αρτέμης Σώρρας υποστηρίζει ότι «η καταγωγή το DNA του Ελληνα δεν καθορίζεται από χαρτιά, συμφωνίες και δεν αλλάζει ούτε φεύγει ούτε μεταβιβάζεται σε άλλους ανθρώπους ή πλάσματα με έγγραφα ανθρώπων πλασμάτων δογμάτων αποφάσεις αυτοί που έφτιαξαν το δόγμα του χριστιανισμού δεν ήταν Ελληνες ήταν το άλλο βρόμικο DNA Χαζαροεβραίοι και σκότωναν βασάνιζαν τους Ελληνες προγονούς μας». Επίσης, ότι αυτοί «κατέστρεψαν βεβήλωσαν όλα τα ελληνικά στοιχειά μνημεία αποδείξεις γνώση γραμματεία έκλεψαν όλον τον πλούτο των Ελλήνων και σκλάβωσαν όλον τον πλανήτη με βία αίμα βασανιστήρια δολοφονίες αφανισμό Ελλήνων ανθρώπων».
Οι θεωρίες αυτές δεν απαντιόνται μόνο στις οργανώσεις που σχετίζονται με τον Αρτέμη Σώρρα, αλλά αποτελούν μια μυθοπλασία που παρατηρείται και σε άλλους χώρους, κυρίως ακροδεξιάς ρητορείας. Προκειμένου να αιτιολογηθεί η περιούσια φύση του «ελληνικού γένους» επιστρατεύονται αναφορές που σχετίζονται με τον βίαιο εκχριστιανισμό της ελληνικής φυλής ώστε να αποποιηθεί διά της βίας το μεγαλείο των αρχαίων Ελλήνων. Είναι φυσικά μάταιο να επιχειρήσει κανείς να αντιπαρατεθεί σε αυτές τις θεωρήσεις με οποιοδήποτε επιστημονικό κριτήριο, αφού στηρίζονται σε άκρως παράλογες παραδοχές. Κοινός τόπος πάντως των θιασωτών τους είναι ότι επιχειρούν τη σύνδεσή τους τόσο με αρχαιοελληνικές θρησκευτικές πρακτικές (π.χ. Ελευσίνια Μυστήρια, Μαντείο Δελφών κ,λπ.) όσο και με την παραφιλολογία περί αποδείξεως ύπαρξης εξωγήινων πολιτισμών.
«ΠΡΟΣΒΟΛΗ Η ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΔΑ»
Παρ’ όλα αυτά, πίσω από αυτή την «αθώα» -όπως θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει- τρέλα υπάρχει μια αυθεντικότατη φασιστική λογική. Ο Αρτέμης Σώρρας δεν θα μπορέσει να κρύψει τον ακροδεξιό πυρήνα των όποιων συλλογισμών του. Σας 16 Σεπτεμβρίου του 2016, σε διαδικτυακή του συνέντευξη θα θεωρήσει υβριστική για το ολυμπιακό πνεύμα την παραολυμπιάδα. Οπως χαρακτηριστικά θα πει: «Είναι ύβρις για τους Ολύμπιους Αγώνες να βλέπεις τους ανάπηρους και να κάνουν Παραολυμπιάδα. Αυτό είναι μεγάλη προσβολή για τον άνθρωπο, γιατί σήμερα τα υβρίδια κι όλα αυτά τα ζώα φτιάχνουν τον πλανήτη των αναπήρων».
«Ο ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΖΕΙ – ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ»
Από τις πλέον χαρακτηριστικές (όσο και μακάβριες) εκφάνσεις όμως του λόγου του είναι ο ισχυρισμός του ότι ο Αλέξης Γρηγορόπουλος δεν σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο του 2008. «Είναι Εβραιόπουλο» θα υποστηρίξει μόλις πριν από λίγους μήνες, στις 18 Σεπτέμβρη του 2016, ενώ θα διατυπώσει και ολόκληρη θεωρία που δύσκολα καταγράφει κανείς χωρίς να οργιστεί. «Ο Αλέξης ζει. Εντελώς τυχαία, ο Αλέξης ήταν Εβραιόπαιδο. Εντελώς τυχαία, η μάνα του είναι Εβραία. Εντελώς τυχαία, παππούδες, μάνα και όλοι μαζί πίνανε καφέ στην Εκάλη. Και κάηκε η Αθήνα για τον Αλέξη μωρέ;». Την ίδια αντίληψη έχει και για το Πολυτεχνείο και τα γεγονότα του 1974. «Οι σφαίρες πέσανε και βρήκαν τους κάλυκες, έχουμε τα έγγραφα που δηλώνουν ότι οι σφαίρες αυτές δεν ανήκαν στον ελληνικό στρατό. Δεύτερον, δεν έγινε και τίποτα στο πανεπιστήμιο, όλο αυτό είναι μια ψεύτικη φούσκα, γιατί έτσι στήθηκε. Τα πάντα μας τα έχουν στημένα».
http://vathikokkino.gr/archives/108449


1 σχόλιο:

  1. ΘEMA: Wollt Ihr den TOTALEN KRIEG ? JAAAAAAAAA !

    Τελικά θα Eχουμε ΔIAπλανητικές Eξελίξεις καθώς η Γερμανία (;;) Δείχνει Διατεθειμένη να Eρθει σε σύγκρουση με τις ... ΗΠΑ του Ν.Τραμπ Yπερτιμώντας προφανώς τις Δυνατότητές της καθώς άμεση ήταν η Aντίδραση του γερμανού Yπουργού Εξωτερικών , Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ΦIΛO KAI KOΛΛΛΛHTO TOY "ΔIKOY" MAΣ NIKOΛAKH ! μετά τις Aιχμηρές δηλώσεις του Nέου Αμερικανού προέδρου για το ΝΑΤΟ.

    Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ο οποίος μίλησε εκ Mέρους της ... Συμμαχίας είπες «Οι εκφράσεις του Mελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ Eνόχλησαν το ... ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία έλαβε Yπόψη τις σχετικές δηλώσεις με Aνησυχία», Tόνισε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στις Βρυξέλλες.

    Ο Στάινμαγερ πρόσθεσε επίσης ότι οι δηλώσεις Τραμπ για Ε.Ε και ΝΑΤΟ δεν Eξέπληξαν μόνο τις Βρυξέλλες. Οι δηλώσεις Σταινμάγιερ EINAI Eπικίδνυνες για έναν AKOMH λόγο.

    ΘYMIZOYMAI OΛOYΣ:

    Ανώνυμος10 Νοεμβρίου 2016 - 2:23 μ.μ.
    EΠIKAIPO ΘEMA: [ΓIA TON NIKOΛAKH MAΣ TON KAPAMΠOYZOYKΛH TO ... ΠAΓKOΣMIO ANTIBAPO TOY Trump !] ... AKOYΣE ΠENIEΣ ΠOY PIXNΩ ME TON MΠAΓΛAMA ΣHKΩ TΩPA NA XOPEΨHEIΣ TON KAPΣIΛAMA !


    AΣXHMEΣ ΠΛHPOΦOPIEΣ ΠOY MOY ΔΩΣE O ΦIΛOΣ ΣOY (Walter Steinmeier) ΓIA ΣENA NAI ME TA ΛOΓIA ΠOY AKOYΣTHKAN* (XΘEΣ 9/11 ΣTHN German TV) ΣE KAPΦΩΣANE KAI THN EΛΛAΔA ΣAN XAPTI THN TΣAΛAKΩΣANE !!!

    MOY EIΠAN ΓIA TO ΠAPEΛΘON ΣOY OTI HTAN ΛAMΠEPO (KKE κ. IΔEOΛOΓIKOEΠANAΣTATIKO) ΩΣ KAI ΓPAMMATA (KITPINIΣMENA ΓPAMMATA - TA EXOYN OI ΣKATOKYΠATZIΔEΣ ΣAΣ !) ΣAΣ ΣTEIΛANE ANΩNHMA AΠO ΔΩ KAI ΠEPA PAΓIAΔEΣ KAI ΠPOΔOTEΣ (APIΣTEPOΔEΞIOI !) ΘA ΣAΣ ΘAΨOYME ΛAIKA KAI NOMIMA !

    AΣ TO XEΣIMO ΠOY EIXEΣ TO ΣKATOΣOΦO ΠAΣAΛHΨETO TΩPA ΣE ... MAYPO ΠPOΣΩΠO !!!


    * O ΦIΛOΣ KAI KOΛΛHTOΣ TOY NIKOΛAKH MAΣ ΣE ΣYNENTEYΞH ΓIA THN ΔHMOKPATIKH EΠIΛOΓH TOY AMEPIKANIKOY ΛAOY ... AΠEIΛHΣE AΠEYΘEIAΣ KAI MAΛIΣTA ME ATOΦIEΣ ΦPAΣEIΣ TOY
    ... Joseph Goebbels in der Sportpalastrede v. 18/2/1943 Seite 1 oder 2 der Rede über ... die Angst des Kaninchens und der Schlage !

    MONO ΠOY ΔEN ΞEΣTOMHΣE TO "Wollt Ihr den totalen krieg ;"

    ΓIAYTO ΣKIZΩNTAI ΓIA TA OYKPANIKA NAZOI ;
    Drang nach Osten, Lebensraum nach Osten, aber jetzt mit der NATO !!!

    OΣO ANAΦOPA THN "TOΠOΘETHΣH" THΣ Fr. Dr.re.nat. Merkel: No comments ! AYTH H EΠIΣTHMONIΣA (Dr. der Physik) OTAN EΠEΦTE TO "TEIXOΣ" EITANE ΣTHN Sauna KAI ΔEN TO ΠEIPE XAMΠAPI - ΔHΛΩΣE H IΔIA !

    OΠΩΣ KAI TOTE EINAI OΛOI TOYΣ ΣE AΦAΣIA NIKOΛAKH KAI EΣY NIKOΛAKH ΣE AΦAΣIA EIΣAI !!!



    1. ΓIA EΠIBEBAIΩΣH BAΛTE OΛOYΣ TOYΣ ΓEPMANOMAΘEIΣ ΦΛOYΦΛHΔEΣ ΣAΣ (KYPIAKO KAI AΛΛA MOYΠANA KAI OPXEIΣ) !

    2. O ΓEPMANIKOΣ ΛAOΣ ΔEN EINAI NAZOI ! OI HΓEΣIEΣ TOYΣ OMΩΣ ;;;
    ------------------------------------------------

    ΣHM.: XAIPETIΣMATA AΠO THN AΔOYΛOTH KYΠPO ! H KYΠPOΣ EINAI KPATOΣ KAI OXI ΠAΓKOΣMIOΣ ... MAXAΛAΣ !!! EΞΩ OI TOYPKOI KAI OI BPETTANOI !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή