Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

(Το τέλος των μικρών αγροτών)! Μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές για τους αγρότες

Μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές για τους αγρότες

Η βάση του υπολογισμού - Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές για τους 650.000 αγρότες του ΟΓΑ. «Κλειδί» για τους πρώτους μήνες το εισόδημα του 2015, βάσει του οποίου κάποιοι θα πληρώσουν περισσότερα και κάποιοι θα δουν ελάφρυνση σε σύγκριση με τις επιβαρύνσεις του 2016.
Κάθε μήνα θα πληρώνουν εισφορές οι 650.000 αγρότες του ΟΓΑ, αρχής γενομένης από τα τέλη του ερχόμενου Φλεβάρη. Οι ασφαλιστικές κλάσεις αποτελούν παρελθόν και οι αγρότες, όπως γράφει το Εθνος, θα καταβάλλουν εισφορές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση της δραστηριότητάς τους το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Προσοχή αφού η εισφορά καταβάλλεται επί του εισοδήματος από την αγροτική δραστηριότητα καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση ΟΓΑ.
Για να βρεθεί η μηνιαία βάση υπολογισμού διαιρείται το εισόδημα διά 12. Ειδικά για το 2017 οι εισφορές θα υπολογιστούν αρχικά με βάση το εισόδημα του 2015, που είναι «το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος». Ακολούθως και όταν εκκαθαριστεί το εισόδημα του 2016 θα γίνει συμψηφισμός.
Το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ειδικά για τους αγρότες ορίζεται στο 70% του κατώτατου μισθού, δηλαδή 410 ευρώ τον μήνα, αντί 586 που είναι για τους υπόλοιπους.
Με βάση το ελάχιστο πλαφόν υπολογίζονται οι εισφορές όσων αγροτών:
• Εχουν μικρότερο εισόδημα από 410 ευρώ τον μήνα.
• Εχουν μηδενικό εισόδημα.
• Δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση και «έως ότου καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του φορολογητέου εισοδήματος».
• Είναι νέοι αγρότες και ξεκινούν τη δραστηριότητά τους εντός του 2017 (ως τον Δεκέμβρη).
Για τους/τις συζύγους και τα ενήλικα τέκνα, στις περιπτώσεις οικογενειακής εκμετάλλευσης, η μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού εισοδήματος της εκμετάλλευσης, διά του αριθμού των μελών, διά 12.
Δηλαδή μαζεύεται όλο το εισόδημα, διαιρείται με το πλήθος των μελών της οικογένειας που απασχολούνται ώστε να προκύψει το μερίδιο του καθενός και ακολούθως διαιρείται διά του 12 για το μηνιαίο εισόδημα.
Προσοχή καθώς και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το κατώτατο πλαφόν των 410 ευρώ για κάθε μέλος ανά μήνα. Δηλαδή, ως φορολογητέο εισόδημα του καθενός λαμβάνεται υπόψη το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα (410,26 ευρώ).
Οταν υπάρχει πολλαπλή απασχόληση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών είναι το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από κάθε δραστηριότητα.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/762034/miniaies-asfalistikes-eisfores-gia-toys-agrotes#ixzz4VdZ0jf2S



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου