Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Ο Τραμπ τα βάζει με τους Ινδιάνους

Ο Τραμπ τα βάζει με τους Ινδιάνους

Οι χειρότεροι φόβοι των χιλιάδων Ινδιάνων, ακτιβιστών, κατοίκων της Βόρειας Ντακότα και των χιλιάδων υποστηρικτών τους σε όλο τον κόσμο επιβεβαιώθηκαν: ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζοντας την πολιτική αναίρεσης πράξεων του προκατόχου του, έδωσε το πράσινο φως για την επανεκκίνηση του αμφιλεγόμενου έργου δημιουργίας πετρελαϊκού αγωγού στη συγκεκριμένη περιοχή, που είχε διακοπεί λόγω των τεράστιων αντιδράσεων από την απερχόμενη κυβέρνηση.




Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε σήμερα τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για να προωθήσει την κατασκευή δύο αμφιλεγόμενων πετρελαϊκών αγωγών​
Κι αυτό καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε σήμερα τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για να προωθήσει την κατασκευή δύο αμφιλεγόμενων πετρελαϊκών αγωγών – του Keystone XL (σύνορα Καναδάς-ΗΠΑ) και του Dakota Access. Οι Ινδιάνοι της περιοχής αντιτίθενται εξαιτίας της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των πατρογονικών τους εστιών που επιφέρει το συγκεκριμένο έργο.




Ο Τραμπ υπέγραψε επίσης ένα διάταγμα με το οποίο επισπεύδονται οι περιβαλλοντικές μελέτες και η έγκριση έργων υποδομών υψηλής προτεραιότητας. Τα έργα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την κατασκευή αεροδρομίων, αυτοκινητοδρόμων και γεφυρών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η κυβέρνησή του "θα επαναδιαπραγματευτεί ορισμένους από τους όρους" κατασκευής του αγωγού Keystone XL, προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθούν "πολλές θέσεις εργασίας, 28.000 θέσεις, θαυμάσιες δουλειές στον κατασκευαστικό τομέα".

Σημείωσε επίσης ότι και ο αγωγός της Βόρειας Ντακότας "θα υπόκειται στους όρους και τις προϋποθέσεις που θα διαπραγματευτούμε εμείς". Τα διατάγματά του, υποστήριξε, "θα επαναφέρουν στη δουλειά πάρα πολλούς χαλυβουργούς". "Επιμένουμε ότι αν πρόκειται να κατασκευάσουμε αγωγούς στις ΗΠΑ, οι σωλήνες θα πρέπει να φτιάχνονται στις ΗΠΑ", κατέληξε.
​«Σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ αγνόησε τις φωνές εκατομμυρίων Αμερικανών κι έδωσε προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα κέρδη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων αντί να δώσει προτεραιότητα στο μέλλον του πλανήτη μας»Όπως ήταν επόμενο, περιβαλλοντικές οργανώσεις και φυσικά οι Ινδιάνοι καταδίκασαν άμεσα την απόφαση για την κατασκευή του αγωγού, που είχα ανασταλεί τον περασμένο Δεκέμβριο, σκορπίζοντας ενθουσιασμό στους ακτιβιστές. «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να χτίζουν νέους αγωγούς που μας εγκλωβίζουν στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», ανέφεραν σχετικές επιτροπές σε ανακοίνωσή τους, τονίζοντας ότι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να σταματήσουν και τους δύο αγωγούς.

Η φυλή των Σίου  υποστηρίζει ότι ο αγωγός αυτός, κόστους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μολύνει τα αποθέματα νερού όχι μόνο όσων ζουν στην περιοχή, αλλά και όλων των Αμερικανών και προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του προέδρου. Υποστηρίζουν  ότι ο αγωγός θα περάσει από ιερούς τόπους, όπου είναι θαμμένοι οι πρόγονοί τους, ενώ ταυτόχρονα θα απειλήσει τις πηγές πόσιμου νερού. Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τη φυλή σημείωσε ότι η ενέργεια του προέδρου ήταν "βιαστική και ανεύθυνη".



Στο Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικανοί αντέδρασαν με ενθουσιασμό, όμως ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος και Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές κατήγγειλαν ομόφωνα την "ατυχή" πρωτοβουλία του προέδρου. "Σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ αγνόησε τις φωνές εκατομμυρίων Αμερικανών κι έδωσε προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα κέρδη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων αντί να δώσει προτεραιότητα στο μέλλον του πλανήτη μας" τόνισε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο πρώην αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Για την οργάνωση "Φίλοι της Γης" (Friends of the Earth) ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατέδειξε σαφώς "την υποταγή του στους πετρελαϊκούς ομίλους και τις τράπεζες της Γουόλ Στριτ εις βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος"...

Αντίθετα, το Συμβούλιο Πετρελαίου της Βόρειας Ντακότα, εκπροσωπώντας τους πετρελαιοπαραγωγούς της χώρας, χαιρέτισε την απόφαση τονίζοντας ότι αποτελεί «ένα τεράστιο βήμα για την ενεργειακή ασφάλεια της Αμερικής».

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του zougla.gr:



Διαβάστε ακόμη:



Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλουδης



http://www.zougla.gr/kosmos/article/o-tramp-ta-vazi-me-tous-indianous

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου