Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Πόλεμος στα ελληνικά media - μέρος δεύτερο…

Ανάφλεξη σε όλα τα μέτωπα διαγράφεται στον μιντιακό «πόλεμο», με προανακριτική επιτροπή προ των πυλών για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ, με οιωνούς επανεκκίνησης της διαδικασίας τηλεοπτικής αδειοδότησης αμέσως μετά τις γιορτές, αλλά και με την κρίση να βαθαίνει σε δύο πάλαι ποτέ κραταιά συγκροτήματα, τον ΔΟΛ και τον «Πήγασο».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς χαρακτήρισε χθες «απολύτως ανοιχτό» το ενδεχόμενο σύστασης Προανακριτικής των Πραγμάτων Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ με βάση τα όσα καταγγέλθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. 
«Ακούστηκαν σημεία και τέρατα, δεν μένουν κάτω από το χαλί», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας και το στίγμα των πολιτικών εξελίξεων στο μέτωπο των media μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Επανεκκίνηση για τις τηλε - άδειες
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες από δικαστικές πηγές θέλουν να ολοκληρώνεται έως τις 10 Ιανουαρίου η καθαρογραφή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες – γεγονός, που θα ανοίξει και τον δρόμο για επανέναρξη της διαδικασίας χορήγησης των αδειών, αυτή τη φορά από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Η αδειοδότηση έχει μπλοκάρει μετά την απόφαση του ΣτΕ, τα παλαιά κανάλια εξακολουθούν να εκπέμπουν χωρίς να καταβάλουν «ενοίκιο» ή όποιο άλλο τίμημα, και οι νέοι «υπερθεματιστές» του - άκυρου πλέον - διαγωνισμού δεν μπορούν να εκπέμψουν παρ’ ότι έχουν δώσει ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Μαρινάκης και η «επιστροφή» της δόσης
Οι πληροφορίες, δε, φέρουν τουλάχιστον έναν εξ αυτών, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, να εξετάζει όλες τις νομικές δυνατότητες μετά και την χθεσινή αρνητική απάντηση του ΕΣΡ στο αίτημά του να εκπέμψει με νέο κανάλι.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς είπε χθες ότι μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ θα επιστραφούν τα χρήματα της πρώτης δόσης σε όσους μετείχαν στον διαγωνισμό και «θα ακολουθηθούν οι τυπικές διαδικασίες που αφορούν τις σχέσεις κάθε εταιρείας με τις φορολογικές αρχές» - δηλαδή, θα υπάρξει συμψηφισμός με πιθανές φορολογικές οφειλές.
Θρίλερ στον ΔΟΛ
Παράλληλα με την τηλεοπτική εκκρεμότητα όμως, την ένταση ανεβάζει και η ασφυκτική κατάσταση κυρίως στον ΔΟΛ αλλά και στον «Πήγασο». Οι εκδότες Ψυχάρης και Μπόμπολας κατέβαλαν χθες το δώρο Χριστουγέννων, οι απεργίες ανεστάλησαν και «ΝΕΑ» και «Έθνος» κυκλοφορούν κανονικά σήμερα παρά τις οφειλές δεδουλευμένων πολλών μηνών.
Ειδικά για τον ΔΟΛ, η «ώρα μηδέν» έρχεται με το τέλος του έτους, καθώς ο Όμιλος έχει άμεσα απαιτητές οφειλές στις τράπεζες που υπολογίζονται περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Οι λογαριασμοί του Σταύρου Ψυχάρη παραμένουν δεσμευμένοι, χθες ασκήθηκε εναντίον του νέα ποινική δίωξη για πιθανή φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, και οι εξελίξεις φαίνονται να περνούν πλέον στα χέρια των τραπεζών.
Το μήνυμα Τσίπρα για τους εργαζόμενους
Στην κρίση στον Τύπο αναφέρθηκε χθες το βράδυ και ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντησή του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος και πως πρέπει να αναληφθούν δράσεις, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Πρόσθεσε όμως, αναφέροντας και το «μοντέλο» Μαρινόπουλου, πως λύση πρέπει να επιθυμούν και οι εργοδότες.
Από την πλευρά του, και ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί απευκταίο ενδεχόμενο το κλείσιμο εφημερίδων και θα λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας.
Πρόσθεσε όμως ότι «εάν κάποιοι επιθυμούν, η κυβέρνηση να κάνει ότι και οι προηγούμενες, να σηκώνει τα τηλέφωνα και να ζητάει από τις τράπεζες να καμφθούν οι τραπεζικοί κανόνες επειδή κάποιοι θέλουν να το παίζουν επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες, χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη, αυτό δεν πρόκειται να γίνει και πολύ περισσότερο να επωμισθεί ο ελληνικός λαός, βάρη τα οποία άλλοι δημιούργησαν».
http://tvxs.gr/news/internet-mme/polemos-sta-ellinika-media-meros-deytero

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου