Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Αγρότες: Καταστροφή για τον αγροτικό κόσμο τα νέα φορολογικά μέτρα

Αγρότες: Καταστροφή για τον αγροτικό κόσμο τα νέα φορολογικά μέτρα

Της Άντζελας Πεΐτση

Ξεκινούν οι συνεδριάσεις των αγροτικών συντονιστικών οργάνων στα κατά τόπους μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας. Αύριο συνεδριάζει το μπλόκο των Μαλγάρων, προκειμένου οι αγρότες να αποφασίσουν για τον νέο κύκλο κινητοποιήσεών τους, κατά πάσα πιθανότατα το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. 




Στις 17 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί πανελλαδική συνεδρίαση των συνδικαλιστών οργάνων των αγροτών στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία της συντονισμένης καθόδου του αγροτικού κόσμου στους δρόμους και στα μπλόκα, για το σύνολο της επικράτειας. 

Οι αγρότες, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν, αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό τραπεζών, εφοριών ακόμα και του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχων Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

«Καταστροφή» χαρακτήρισε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον αγροτικό κόσμο το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Χρήστος Ανεστίδης. «Δεν βγαίνουμε οικονομικά με 27% το ασφάλιστρό μας, μεσοσταθμικά 30% εφορία, προκαταβολή φόρου 100%, φόρος αλληλεγγύης -που από 45 εκατ. ευρώ τον πάνε 95 εκατ. ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο - που μεταφράζεται σε ένα ποσοστό 6% με 7% για τους αγρότες, ανεβαίνει και ο φόρος επιτηδευματία, συν τα υπόλοιπα έξοδα, όπως λογιστές κ.λπ. πάμε στο 110%. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους» υπογράμμισε.




Οι αγρότες κάνουν λόγο για εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τον αγροτικό κόσμο, με τον κ. Ανεστίδη να επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «από αυτά που μας υποσχέθηκαν δεν υλοποιήθηκε τίποτα. Εμείς επιμένουμε στο να είναι αυτοτελές το ασφαλιστικό ταμείο μας, αλλά το έβαλαν στο ΕΦΚΑ (Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης). Είχαμε ζητήσει το αγροτικό εισόδημα να απέδιδε ασφάλιστρα ό,τι είναι και το ανταποδοτικό προς τους συνταξιούχους του δικού μας φορέα. Δεν μπορεί να είναι 1.100.000 οι συνταξιούχοι που πληρώνονται μέσω ΟΓΑ συν τα επιδόματα μέσω πρόνοιας, παλιννοστούντες και όπου τέλος πάντων ήθελε να κάνει κοινωνική πολιτική το κράτος, την έκανε μέσω ΟΓΑ. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ είναι 285.000 αγρότες και οι ενεργοί είμαστε περίπου στον ίδιο αριθμό. Θα μπορούσε να είναι ανταποδοτικό κι ό,τι χρειαζόταν, θα το καλύπταμε εμείς. Θέλουμε το ασφαλιστικό μας ταμείο να είναι αυτοκέφαλο. Ακόμα και τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων, όταν γεννιούνταν, έπαιρναν το επίδομα πρόνοιας από τον ΟΓΑ».


http://www.zougla.gr/greece/article/agrotes-katastrofi-gia-ton-agrotiko-kosmo-ta-nea-forologika-metra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου