Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Όλα για τα λεφτά

Όλα για τα λεφτά

Ετοιμάζουν τη «νέα» διαπλοκή με τιμή εκκίνησης 3.000.000 ευρώ για την κάθε τηλεοπτική άδεια!

Τι κι αν ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος υπεραμύνεται της

Παππάς-Κρέτσος
Παππάς-Κρέτσος
 διαδικασίας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ελάχιστοι είναι πλέον αυτοί που πιστεύουν πως το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα είναι πιο διαφανές από το προηγούμενο. 

Οι δηλώσεις του κ. Κρέτσου περί όσων «μιλούν για νέα διαπλοκή», αντί να απαντούν στο ερώτημα, συσκοτίζουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κρέτσος: «Όσοι κάνουν υποθέσεις για νέα διαπλοκή ομολογούν ταυτόχρονα ότι υπήρχε παλιά διαπλοκή επί των ημερών τους. Τώρα που γίνεται μια προσπάθεια, η πρώτη σοβαρή μετά από 27 χρόνια, να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ημιπαρανομίας, όλα τους φταίνε».



Όμως, παρά το γεγονός πως η διαδικασία ξεκίνησε, παραμένουν αναπάντητα πάρα πολλά ερωτήματα. 

Ο χώρος της Γενικής Γραμματείας
Ο χώρος της Γενικής Γραμματείας
Το κυριότερο είναι πως και αυτή η κυβέρνηση βάπτισε το «νόμιμο» και ηθικό. Κατάμουτρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη μας ομολόγησε ότι δεν θεωρεί πως οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών είναι «Άγιοι» αλλά ούτε και «τα κανάλια κάποια ευαγή ιδρύματα».

Έτσι άρχισει ο πιο πολυσυζητημένος και παράλληλα πιο καταγγελλόμενος διαγωνισμός με τον οποίο θα δοθούν τελικά οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας για δέκα χρόνια. 

Τελευταίο ευτράπελο του διαγωνισμού (και δεν είναι το μόνο) είναι το γεγονός πως δέχθηκαν εκπρόθεσμα την εγγυητική επιστολή ύψους 3.000.000 ευρώ ενός εκ των διαγωνιζομένων, του κ. Καλογρίτσα. 

Πρόβλημα επίσης προέκυψε και με την εγγυητική επιστολή του κ. Βρυώνη, η οποία δεν πληροί τους όρους του διαγωνισμού.

Τελικά, η Επιτροπή έκοψε την υποψηφιότητά του, όμως δεν έδειξε τον ίδιο ζήλο για τον «κόκκινο» υποψήφιο κ. Καλογρίτσα.




Η πενταμελής επιτροπή αποφάσισε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος για την εκπρόθεσμη υποβολή της εγγυητικής επιστολής του κ. Καλογρίτσα, αλλά φυσικά αυτό είναι λεπτομέρεια, αφού -ως γνωστόν- ο κ. Καλογρίτσας είναι εργολάβος που συνεργάζεται με το Δημόσιο. 

Με εξαίρεση τον υπουργό Εθνική Άμυνας Πάνο Καμμένο που έχει δηλώσει πως κανένας εργολάβος δεν θα έπρεπε να πάρει τηλεοπτική άδεια, ουδείς άλλος κυβερνητικός βουλευτής δεν έχει ή δεν έχει εκδηλώσει δημόσια τέτοια ηθικά διλήμματα. 

Αναπάντητα ερωτήματα

Ουδείς μέχρι σήμερα δεν έχει μπει στη διαδικασία να μας ενημερώσει με ακρίβεια για το πώς τελικά φτάσαμε στο παρά πέντε του διαγωνισμού και ακόμα ουδείς γνωρίζει σε πόσες ώρες θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εκπρόσωποι των υποψηφίων θα χρειαστεί να κατασκηνώσουν στο κτήριο της Καλλιθέας για περισσότερες από δύο ημέρες!

Κάθε τηλεοπτική άδεια για να δοθεί θα χρειαστεί περίπου 12 ώρες, με απλά μαθηματικά λοιπόν και επειδή έχουμε τέσσερις που θα πρέπει να δοθούν, μιλάμε για μίνιμουμ 48 ώρες!

Στο σπίτι του «Big Brother»

Tα... ράντζα
Tα... ράντζα
Δηλαδή επί δύο ολόκληρες μέρες σε έναν χώρο που θυμίζει το σπίτι του «Big Brother» οι εκπρόσωποι των υποψήφιων καναλαρχών θα περιμένουν να αποκτήσουν την ποθητή για αυτούς τηλεοπτική άδεια. 

Τα ράντζα κατέχουν δεσπόζουσα θέση στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ώστε οι υποψήφιοι να τα χρησιμοποιήσουν εφόσον τα χρειαστούν κατά τη διάρκεια της επίπονης διαδικασίας.

Πάνω στα μαύρα ράντζα τοποθετήθηκαν εκτός από μαξιλάρια και σεντόνια (σε πλαστική συσκευασία!), πετσέτες σε λευκό, γκρι και off black χρώμα. Eπίσης στον χώρο υπάρχουν ψυγεία με ισοτονικά ποτά.

Στη διάθεση των συμμετεχόντων θα υπάρχουν σάντουιτς, σαλάτες, γλυκά, γιαούρτια, παγωτά, νερά,

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έξω από το κτήριο της Καλλιθέας
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έξω από το κτήριο της Καλλιθέας
 καφές με κουλούρια, κρουασάν, κέικ, μπισκότα και τσουρέκια, ενώ έχουν επιλέξει τα φαγητά τους από το μενού που περιέχει: μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια ή κοτόπουλο με ρύζι και λευκή σάλτσα λαχανικών ή μπιφτέκι κοτόπουλο με λαχανικά ή μπιφτέκι ανάμικτο μοσχάρι 80% και χοιρινό 20% με πατάτες φούρνου ή μοσχαράκι νουά με ρύζι και πατάτες φούρνου ή ταλιατέλες με κιμά ή μελιτζάνες γεμιστές με κιμά και κρέμα ή μπριάμ λαχανικών φούρνου. Για βραδινό ο σεφ έχει φροντίσει: ρολό χοιρινό γεμιστό με τυριά και πιπεριές ή ρολό χοιρινό με πατάτες φούρνου και ρύζι ή κοτόπουλο με πατάτες ή μουσακά ή παστίτσιο ή κινέζικο πιάτο γλυκόξινο κοτόπουλο με νουντλς ή ντομάτες γεμιστές με ρύζι! Πάντως, η Τροχαία Καλλιθέας έχει απαγορεύσει τη στάση και την στάθμευση των αυτοκινήτων γύρω από το κτίριο, μέχρι δύο στενά πιο πάνω, ενώ μέσα βρίσκονται μόνοι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ.

Οι ενστάσεις των ίδιων των υποψηφίων για τη διαδικασία είναι ενδεικτικές αλλά δεν είναι και οι μόνες. 

Οι υποψήφιοι

Αυτό που τελικά δεν αλλάζει προς το παρόν είναι οι οκτώ υποψήφιοι που τελικά επέμειναν... (σ.σ.: το Mega και το ART του Καρατζαφέρη κόπηκαν νωρίς...).
Αφού λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός κόπηκε και ο κ. Βρυώνης, που ως γνωστόν έχει δηλώσει σε δικαστήριο κάτοικος Αλβανίας!

Έτσι δικαιώθηκαν όλοι όσοι ισχυρίστηκαν στο παρελθόν ότι πρόκειται για «λαγό». Τελικά δεν ήταν διατεθειμένος, όπως φάνηκε και με την εγγυητική (εκ Χονγκ Κονγκ) που κατέθεσε, να βάλει χρήματα για την αγορά τηλεοπτικής άδειας. 

Ας τους θυμηθούμε, αφού σε λίγες μέρες τέσσερις από αυτούς θα είναι οι νέοι καναλάρχες της δύσμοιρης χώρας μας. 

Μιας χώρας που δεν μπορεί να κάνει ούτε έναν διαγωνισμό, αλλά παράλληλα επιθυμεί διακαώς να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και να βγει από τα μνημόνια. 

Διαβάστε, λοιπόν, τους παρακάτω διεκδικητές και αναρωτηθείτε όσοι γνωρίζετε πράγματα και καταστάσεις πώς είναι δυνατόν να μπορούν κάποιοι εξ αυτών να συμμετέχουν. 

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) (Γ. ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ)
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) (Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ)
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Μ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ)
4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED (Ι. ΣΑΒΒΙΔΗΣ)
5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) (Δ. ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ)
6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) (Γ. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ)
8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) (Β. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ)


Διαρροές της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι δυνατά στο παιχνίδι της απόκτησης τηλεοπτικής συχνότητας μπήκαν οι: Γιάννης Βαρδινογιάννης, Ιβάν Σαββίδης, Δημήτρης Κοντομηνάς και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης.

Τα παραπάνω ονόματα φιγουράρουν πρώτα στη λίστα των 4 πολυπόθητων –για τους υποψήφιους καναλάρχες- πανελλαδικών αδειών, σύμφωνα με διαρροές από κύκλους του Υπουργείου Ενημέρωσης. Βέβαια, σε περίπτωση δικαστικών εξελίξεων στις ανοιχτές υποθέσεις των κ.κ. Μαρινάκη και Κοντομηνά, οι άδειες θα πρέπει να ανακληθούν.

Eμείς, πάντως, δεν θα ρισκάρουμε προγνωστικά σε έναν διαγωνισμό που δεν θα φέρει ριζική ανατροπή του παλιού τηλεοπτικού κατεστημένου, όπως νομίζουν κάποιοι ρομαντικοί. 

Όμως, θα πρέπει να τονίσουμε στο σημείο αυτό πως η οικογένεια Αλαφούζου που έχει ρίξει τεράστια ποσά στην τηλεόραση τα τελευταία χρόνια ίσως τελικά πληρώσει την επιθυμία της, μέσα από τα ΜΜΕ που διαθέτει, να ασκεί σκληρή κριτική στην εκάστοτε εξουσία, ασχέτως αν αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά της. 

Άλλωστε ο ΣΚΑΪ έχει μακρά παράδοση στις κόντρες του με την πολιτική εξουσία. Από την κυβέρνηση
 του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που πολέμησε με μανία έχουν περάσει πολλές κυβερνήσεις και με ελάχιστες τα πήγε καλά. 

Βλέπετε είναι δύσκολο να κάνεις ενημέρωση με δημόσιες σχέσεις, κάτι που υιοθέτησαν άλλοι επιχειρηματίες που φαίνεται πως τώρα πλεονεκτούν στο θέμα απόκτησης τηλεοπτικής άδειας. 

Το καινούργιο τηλεοπτικό τοπίο θα αποτελείται δηλαδή από τους παλιούς καναλάρχες που είδαν γρήγορα τις πολιτικές αλλαγές και άλλαξαν ρότα και ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί και όσους στάθηκαν δίπλα στο όραμα της «αριστεράς» τα δύσκολά της χρόνια. Άλλωστε, η «αριστερή» κυβέρνηση έσπευσε όπως-όπως να μαζέψει χρήματα στα άδεια κρατικά ταμεία και να ασχοληθεί -μετά τον διαγωνισμό- με τη ΔΕΘ, την επικύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές και την άθλια καθημερινότητα του πολίτη.

Το who is who των υποψηφίων

Ο Καλογρίτσας, οι κουμπαριές και το… ΚΕΦΟΜΕΠ
Ένας από τους «νέους» παίχτες, όσον αφορά στην τηλεόραση, καθώς πρόκειται για παλιά καραβάνα των ΜΜΕ, είναι ο Χρήστος Καλογρίτσας. Οι περισσότεροι τον θυμούνται όταν ανέλαβε την οικονομική υποστήριξη της «Πρώτης», ενώ όταν η εφημερίδα της ανανεωτικής Αριστεράς έκλεισε, ήταν από τους ανθρώπους που βοήθησαν στην έκδοση του «Επτάμιση».

Παλιό στέλεχος του ΚΚΕ που είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη του «καπετάν-Γιώτη», κατά κόσμον Χαρίλαου Φλωράκη, ο 68χρονος Καρδιτσιώτης διατηρεί επαφές και με τον εταίρο συνδαιτυμόνα της κυβέρνησης, καθώς είναι κουμπάρος με τον Πάνο, ενώ η φιλία του με τον νυν υπουργό Υποδομών και πρώην πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, Χρήστο Σπίρτζη, μετεξελίχθηκε και αυτή σε κουμπαριά (σ.σ.: το βράδυ της Δευτέρας από τη Βουλή ο κ. Σπίρτζης ξεκαθάρισε ότι έχει σχέσεις με τον υιό Καλογρίτσα). Ο Νίκος Παππάς έχει άριστες σχέσεις σεβόμενος την πορεία και τη διαδρομή του εργολάβου.

Ξεκινάει τις Εκδόσεις Ήλεκτρα εκδίδοντας ενδιαφέροντα βιβλία, ενώ το 2011 ιδρύει την Pileus Holding, η οποία ασχολείται με τις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και με τη συμμετοχή σε εταιρείες πληροφορικής, ΜΜΕ, δημοσκοπήσεων και διαφημίσεων. 

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 500.000 ευρώ και στο πρώτο ΔΣ μετέχουν ο Χρήστος Καλογρίτσας (πρόεδρος), ο Αντώνης Μαργέτης (αντιπρόεδρος), ο Γιάννης - Βλαδίμηρος Καλογρίτσας (διευθύνων σύμβουλος) και οι Κωνσταντίνος Τζουτζουράκης και Αλέξανδρος Παπασπυρίδης.

Το 2016 αποφασίζει να επιστρέψει στα ΜΜΕ με εφημερίδα και κανάλι με αριστερό πρόσημο.

Μία «μελανή» σελίδα στην επαγγελματική του πορεία αποτελεί η περιπέτεια που είχε με το Κέντρο Εφορίας Μεγάλου Πλούτου. Ο κ. Καλογρίτσας πούλησε -σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr- στον εαυτό του τη δική του εταιρεία «TOΞΟΤΗΣ» έναντι 20 εκατ. ευρώ. Ελέγχθηκε από το ΚΕΦΟΜΕΠ για διακίνηση μαύρου χρήματος και πλήρωσε το πρόστιμο προτού η υπόθεση φτάσει στα διοικητικά δικαστήρια, αποδεχόμενος -επί της ουσίας- την κατηγορία. 

Καταθέτοντας τον φάκελο για την τηλεοπτική άδεια, διέρρευσαν πληροφορίες στο διαδίκτυο που αναφέρουν ότι ο Γιώργος Κουρής (με τα χρέη του πτωχευμένου ALTER) δεν βρίσκεται εκτός παιχνιδιού, καθώς, χωρίς να φαίνεται, συνεργάζεται με τον Χρήστο Καλογρίτσα, με τον οποίο γνωρίζεται πολλά χρόνια. 

Ο Κοντομηνάς και η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών

Ο Alpha την περσινή σεζόν ήταν ψηλά στους πίνακες της τηλεθέασης και διατήρησε «ήπια στάση»
 όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις. Το «δικαστικό» μέτωπο παραμένει ανοιχτό όμως για τον επικεφαλής του Ομίλου, Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος διατηρεί πάντα χαμηλό προφίλ και χρειάστηκε να συμβεί η σπάνια δημόσια παρέμβασή του -κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής- για να ακουστεί η φωνή του.

Ήδη έχει δοθεί εντολή από τον οικονομικό εισαγγελέα στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζώνγια να μπλοκάρουν οι καταθέσεις του επιχειρηματία.

Το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) που έχει αναλάβει την υπόθεση προχωρά στην κίνηση αυτή προκειμένου να ελέγξει εάν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα του Δ. Κοντομηνά οι καταθέσεις του σε τράπεζες του εξωτερικού την περασμένη 10ετία. Αυτό διότι παρατηρήθηκαν κάποιες αποκλίσεις, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να διερευνηθούν.

Ο κ. Κοντομηνάς αντιμετωπίζει «προβλήματα» λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοντομηνάς, μαζί με τους υπόλοιπους συγκατηγορουμένους του, έχει παραπεμφθεί με βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου σε δίκη, η οποία έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει στις 19 Σεπτεμβρίου 2016.

Μία ακόμη παλαιότερη «ιστορία» αφορούσε στα πρόστιμα, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, που επιβλήθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, με επικύρωση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Στον κατάλογο των χρεών μπορούν να συμπεριληφθούν και οι απλήρωτοι λογαριασμοί στην Cosmoline, καθώς οφείλονται μισθοί πέντε μηνών.

O Μαρινάκης και οι δικαστικές περιπέτειες
Ηχηρό παρών στον διαγωνισμό για τα τέσσερα κανάλια έδωσε και οΒαγγέλης Μαρινάκης με την πολυσχιδή δραστηριότητα.

Ο εφοπλιστής, ιδιοκτήτης ΠΑΕ,ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για την υπόθεση «Koriopolis», οικονομικός αιμοδότης του Ομίλου των «Παραπολιτικών», κατέθεσε -μέσω της εταιρείας ALTER EGO- ως βασικός μέτοχος, προσφορά για μία από τις τέσσερις πανελλαδικές συχνότητες.

Παράλληλα, ο εφοπλιστής και επίδοξος καναλάρχης φέρεται να σχετίζεται με ακάλυπτο δάνειο ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ (!), σύμφωνα τουλάχιστον με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», στο οποίο ναι μεν δεν αναφέρεται το όνομά του, ωστόσο φωτογραφίζεται επαρκώς.

Ήταν το 2007 όταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος δάνεισε μέσω της Marfin Bank μία offshore του εφοπλιστή με 40 εκατ. ευρώ βάζοντας τον ίδιο εγγυητή.

Έτσι ο εφοπλιστής συμμετείχε και αυτός στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG. Λίγο αργότερα μάλιστα, ο κ. Βγενόπουλος ζήτησε από τον κ. Μαρινάκη να βάλει ισόποση εγγύηση σε μετρητά. Με την κατάρρευση όμως της Marfin, το μετοχοδάνειο πέρασε στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς την απορρόφησε.

Τότε ο εφοπλιστής - εγγυητής άρχισε να ασκεί πιέσεις προκειμένου τα χρήματα που είχε βάλει ως εγγύηση να απελευθερωθούν. Κάτι όμως το οποίο δεν έγινε, και πώς να γίνει άλλωστε από τη στιγμή που οι μετοχές που είχαν περιέλθει στην ιδιοκτησία της offshore μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG είχαν ήδη χάσει το 90% της αξίας τους.

Τόσο το 2014 όσο και το 2015, ο εφοπλιστής στέλνει αλλεπάλληλα αιτήματα προς τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς Άνθιμο Θωμόπουλο, ζητώντας να μην εκτελεστεί η ρήτρα εγγύησης και ως εκ τούτου να μην περιέλθουν τα 40 εκατ. ευρώ στην τράπεζα, όπως θα έπρεπε για να καλυφθεί η οφειλή του δανείου.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι -ο αποχωρήσας πλέον από την Τράπεζα- κ. Θωμόπουλος φέρεται να πάγωσε την εκτέλεση της εγγύησης, αν και δεν τον απάλλαξε πλήρως. Για όλα αυτά πιθανότατα θα ερωτηθεί από τους εισαγγελείς διαφθοράς που ανέλαβαν ήδη την έρευνα για τις ενέργειες του κ. Θωμόπουλου, όταν ήταν στο τιμόνι της διοίκησης, κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης που έθεσαν σε κίνδυνο την επιβίωση του ιδρύματος. 

Ακολουθεί η κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η διοίκηση της τράπεζας ορθώς καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Συναντά όμως απροθυμία από τους συμμετέχοντες στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Τότε εμφανίζεται ο εφοπλιστής και ζητεί να απελευθερωθούν τα 40 εκατ. ευρώ και με αυτά να μπει στην ανακεφαλαιοποίηση. Εν κατακλείδι: Η τράπεζα «φορτώθηκε» ένα δάνειο με μόνη εγγύηση κάτι απαξιωμένες μετοχές της MIG και ο κ. Μαρινάκης φέρεται να χρωστά 40 εκατομμύρια, καθώς έχει στα χέρια του μετοχές που αξίζουν με βία το ¼ του ποσού αυτού...

Στο «παιχνίδι» και ο Ιβάν


Ενδιαφέρον για απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας έχει δείξει, μέσω της εταιρείας DIMERA MEDIA
 INVESTMENTS LIMITED, και ο Ιβάν Σαββίδης. Κύκλοι του διαρρέουν ότι είναι διατεθειμένος να καταθέσει προσφορά που θα ξεπερνάει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος επιχειρηματίας, μετά την εξαγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, προχώρησε και στη μίσθωση για ένα έτος του ιστορικού ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης, ενώ κατάφερε και μπήκε «σφήνα» στους μνηστήρες που ενδιαφέρονται για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.

Ο ANT1, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και τα υπέρογκα δάνεια

Εκ των πρώτων σταθμών που κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της υπ΄ αριθμ. 1/2016 προκήρυξης του υπουργού Επικρατείας για τη δημοπρασία χορήγησης τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών ήταν και ο Antenna της οικογένειας Κυριακού.
Ο ΑΝΤ1 ιδρύθηκε το 1988 από τον Μίνωα Κυριακού, τον επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας μέσων ενημέρωσης, των οποίων οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν μετάδοση, δημοσίευση, υπηρεσίες Internet, τηλεπικοινωνίες και μια δισκογραφική εταιρεία. 

Ο Όμιλος ΑΝΤ1 έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό, με κανάλια για τη μετάδοση του προγράμματός του. Ωστόσο, τα χρέη του Ομίλου διογκώθηκαν. 

Κατά πληροφορίες, οι μακροπρόθεσμες δανειακές του υποχρεώσεις ανέρχονται στα 159.700.000 ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες στα 42 εκατομμύρια. Στην αναδιάρθρωση των δανείων από την Εθνική, η αποπληρωμή των 150 εκατομμυρίων θα ξεκινήσει έπειτα από 5 χρόνια. Ως εγγύηση των δανείων δόθηκε η ταινιοθήκη του σταθμού με… εκτιμώμενη αξία τα 215 εκατομμύρια ευρώ (31/12/2015). 

Το STAR 
Κομβικό ρόλο στο νέο τηλεοπτικό τοπίο παίζει η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία είναι δεδομένο ότι θα παραμείνει ενεργή με ενημερωτικό κανάλι.

Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR CHANNEL κατέθεσε φάκελο για τηλεοπτική άδεια. Σύμφωνα με τον 
τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, την 31/12/2014 κατείχε ίδια κεφάλαια, ύψους 19 εκατ. ευρώ. Στον ισολογισμό του 2014, ορκωτός λογιστής παρατηρεί ότι υπάρχουν προβλέψεις αποζημίωσης προσωπικού ύψους 5,3 εκατ. ευρώ, επισφαλών απαιτήσεων 3,9 εκατ. ευρώ και οι αποσβέσεις ενσωμάτων και ασωμάτων στοιχείων του ενεργητικού που ανέρχονται στα 53,9 εκατ. ευρώ.

Στη διαδικασία κατάθεσης φακέλου μπήκε και μια κυπριακή εταιρεία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο Νικόλαος Ντάβαρης, ένα πρόσωπο με το ίδιο ονοματεπώνυμο που εμφανίζεται ως μέτοχος της Star Επενδυτική.

Τον «Ανεξάρτητο Τηλεοπτικό Πάροχο» θα εκπροσωπήσει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Από το 1984 εργάζεται στις επιχειρήσεις του ομίλου Βαρδινογιάννη. Υπήρξε πρόεδρος του Παναθηναϊκού και μεγαλομέτοχος της ομάδας. Είναι επίσης μέλος της ομάδας σκοποβολής του Παναθηναϊκού. Ασχολήθηκε και με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό συμμετέχοντας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ από το 1984 έως το 1992 με συνοδηγό τον Κώστα Στεφανή. 

Απομένει να δούμε ποιος θα συνεχίσει την τηλεοπτική παράδοση.

Ο Αλαφούζος

Το συγκρότημα Αλαφούζου είναι ένα από τους πιο γνωστούς μιντιακούς ομίλους, με τις δραστηριότητές
 του να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα στον χώρο των επιχειρήσεων. 

Ο Γιάννης Αλαφούζος δραστηριοποιείται στον τηλεοπτικό και τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, την εφημερίδα «Καθημερινή», τις αντίστοιχες ιστοσελίδες και δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς άνευ πολιτικού ενδιαφέροντος, τον Μελωδία FM και τον Red FM.


Καλούνται για τα θαλασσοδάνεια οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ

Τα θαλασσοδάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προς τα ΜΜΕ φτάνουν το ιλιγγιώδες ποσό του 1,3 δισ. ευρώ, ενώ σε 432 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά των δανείων που έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταγγελθεί ή βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Οι απαντήσεις των τραπεζιτών ενώπιον της «Εξεταστικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση της Νομιμότητας της Δανειοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων, καθώς και των Ιδιοκτητριών Εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα Τραπεζικά Ιδρύματα της Χώρας» δεν έχουν κάνει σοφότερα τα μέλη της επιτροπής, καθώς χαρακτηρίζονται φειδωλές και αόριστες ως προς τις ουσιαστικές πληροφορίες που δίνουν.

Ες αύριον τα σπουδαία...


http://www.zougla.gr/media/article/ola-gia-ta-lefta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου