Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Tώρα κατάλαβες γιατί ο Μουζάλας ζήτησε συγγνώμη από τον Δένδια ; 27/07/2016 Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση



Σήμερα Τετάρτη 27/7 τις πρώτες πρωινές ώρες εκτυλίχθηκε μια πρωτοφανής αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης τριών καταλήψεων στέγης Προσφύγων στην Θεσσαλονίκη, του Ορφανοτροφείου, της Λεωφ. Νίκης 39 και της Κοινότητας Hurriya, που φιλοξενούν οικογένειες προσφύγων και μεταναστών/ριων. Η κατασταλτική αυτή επιχείρηση που θα μπορούσε να αποτελεί φαντασίωση των Αντώνη Σαμαρά και Άδωνη Γεωργιάδη, είναι απλά ένα κομμάτι της συνολικής εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που συνυπέγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση. Μιας συμφωνίας που θέλει του πρόσφυγες και τους μετανάστες/ριες να μην είναι ορατοί/ες, να μην συμβιώνουν μαζί με τους ντόπιους στον οικιστικό ιστό αλλά να ζουν απομονωμένοι σε τεράστιους χώρους κράτησης και κοινωνικής αποξένωσης.

Θεωρούμε πως οι εκκενώσεις αυτές δεν είναι τυχαίο ότι έρχονται δύο μέρες μετά τη λήξη του No Border Camp στη Θεσσαλονίκη που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν η “σπέκουλα” των ΜΜΕ ενάντια στην συγκεκριμένη διοργάνωση διογκώθηκε, δημιουργώντας την εικόνα ότι «ταραξίες του αντιεξουσιαστικού χώρου» εισέβαλαν και προκάλεσαν βανδαλισμούς στον χώρο του ΑΠΘ. Θεωρούμε επίσης πως συνδέονται με το γεγονός ότι το κτίριο του Ορφανοτροφείου, όπου μέσα υπήρχαν φάρμακα, ρούχα και άλλα συγκεντρωμένα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και το οποίο γκρεμίστηκε αμέσως μετά την εκκένωση, αφορά άμεσα την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και τον Μητροπολίτη Άνθιμο ο οποίος ζητούσε εδώ και καιρό την εκκένωση του κτιρίου επιδιώκοντας την κατεδάφιση του με σκοπό τη δημιουργία ιδιωτικού ιδρύματος περίθαλψης.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αντέχει το γεγονός ότι κερδίζει συνεχώς κοινωνικό έδαφος η αυτοοργανωμένη αλληλεγγύη και φιλοξενία προσφύγων. Δεν αντέχει το γεγονός ότι οι καταλήψεις στέγης για τους πρόσφυγες όχι μόνο είναι αναγκαίες αλλά απόλυτα ρεαλιστικές καθώς καταφέρνουν να εξυπηρετούν τις άμεσες στεγαστικές ανάγκες και παράγουν ταυτόχρονα σημαντικά πολιτικά γεγονότα. Όπως το No Border Camp που συμμετείχαν πάρα πολλοί αλληλέγγυοι απ’ όλο τον κόσμο, ήρθαν σε επαφή με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/ριες, αντιλήφθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προβληματίστηκαν γύρω από τους δρόμους που μπορούν να ανακαλύψουν στα πλαίσια της δυνατότητας να ζούμε μαζί ντόπιοι και πρόσφυγες με ισότητα και ελευθερία.
Απέναντι στην “έμπρακτη συγγνώμη” του Μουζάλα στον Δένδια για το έργο του, απέναντι στις λογικές εγκλεισμού των προσφύγων και καταστολής των κυττάρων αυτοοργάνωσης και ανυπακοής στις αντιπροσφυγικές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προτάσσουμε τον κοινό αγώνα ντόπιων και προσφύγων για αξιοπρεπή ζωή, εκφράζουμε την στήριξη μας στις καταλήψεις και στον γενικευμένο αγώνα για την κοινωνική χειραφέτηση και απελευθέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου