Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Πώς δρούσε η μαφία των ναρκωτικών στα Εξάρχεια, ο ρόλος των «μυστικών» στην εξάρθρωσή της

NARKOTIKA

Την εξάρθρωση της μαφίας των ναρκωτικών στα Εξάρχεια καυχιέται πως εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ σε ευρεία επιχείρηση που πραγματοποίησε. Η επιχείρηση οργανώθηκε από την υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με τη συνδρομή και άλλων Υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Α.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούντο στη αποθήκευση, μεταφορά και διακίνηση - εμπορία ναρκωτικών στην περιοχή των Εξαρχείων. Συνολικά συνελήφθησαν 14 άτομα εκ των οποίων τα εννέα είναι υπήκοοι Αλβανίας, ένας υπήκοος Πολωνίας και τέσσερις ημεδαποί. Επίσης στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθη ένας επιπλέον ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών και όπλων.
Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, το 2013 είχε δεχθεί επίθεση από 29χρονο αντίπαλο του, ο οποίος στις 24 Νοεμβρίου 2013 δολοφονήθηκε από δύο αγνώστους με πολεμικό καλάσνικοφ και μαχαίρι στην οδό Θεμιστοκλέους και Κωλέττη στα Εξάρχεια.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες υπήρχαν δύο άτομα από την Αλβανία με χαρακτηριστικά τατουάζ του ΟΥΤΣΕΚΑ (Αλβανικός Eθνικός Απελευθερωτικός Στρατός) στα πόδια.
Η εγκληματική ομάδα είχε στήσει μια μία επικερδής «επιχείρηση» διακίνησης χασίς και κοκαΐνης με υψηλό πελατολόγιο στην περιοχή, ενώ φέρεται να συνεργαζόταν και με τον 36χρονο  Αιγύπτιο Allesh Mohamed ή Χαμπίμπι, που δολοφονήθηκε στις 7 Ιουνίου από τις «Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων».
«Μυστικοί στα Εξάρχεια»
Η επιχείρηση της αστυνομίας είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες με συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών, διασταύρωση και εξακρίβωση στοιχείων, ανάλυση των πληροφοριακών δεδομένων, αλλά της δημιουργίας « προφίλ» ( profiling ) των εμπλεκομένων, που οδήγησαν τελικά στην ταυτοποίηση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον ανιχνεύθηκε και επιβεβαιώθηκε ο τρόπος δράσης ( modus operandi ) της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ εντοπίσθηκαν και οι χώροι απόκρυψης των ναρκωτικών («καβάτζες»). 
Σύμφωνα με πληροφορίες τους τελευταίους έξι μήνες μία ομάδα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών διείσδυσε στην πλατεία Εξαρχείων μαθαίνοντας τους κώδικες συμπεριφοράς και εμφάνισης προκειμένου να ταιριάζουν στην περιοχή και να μην κινούν υποψίες. Έτσι μπορούσαν εύκολα να παρακολουθούν τα ανυποψίαστα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τα οποία κινούνταν χωρίς προφυλάξεις εκτιμώντας ότι δύσκολα στην περιοχή θα μπορούσε η αστυνομία να τους παρακολουθήσει.
Με αυτό τον τρόπο ανιχνεύθηκε και επιβεβαιώθηκε ο τρόπος δράσης ( modus operandi ) της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ εντοπίσθηκαν και οι χώροι απόκρυψης των ναρκωτικών («καβάτζες»).
Η ιεραρχία και ο τρόπος δράσης της οργάνωσης
Η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση είχε σαφή και ορισμένη ιεράρχηση, με συγκεκριμένη κατανομή ρόλων μεταξύ των μελών της και ειδικότερα:
Ο κεντρικός πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία διηύθυνε 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, αποτελείτο από έναν 27χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την ανεύρεση προμηθευτών και επιπροσθέτως με την προσωρινή φύλαξη των παρανόμων εσόδων από την πώληση των ναρκωτικών, ενώ αναλάμβανε και χρέη διεύθυνσης και συντονισμού της οργάνωσης, όταν ο αρχηγός βρισκόταν στο εξωτερικό.
Επίσης σε άλλους δύο υπηκόους Αλβανίας ηλικίας 42 και 45 ετών είχε ανατεθεί η διαχείριση των αποθηκευτικών χώρων φύλαξης των ναρκωτικών, καθώς επίσης ο συντονισμός, ο έλεγχος και η εποπτεία των διακινητών στα σημεία διακίνησης. Ακόμη δύο υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 27 και 40 ετών είχαν αναλάβει την τυποποίηση των προς διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και την φύλαξη - απόκρυψη ποσοτήτων ναρκωτικών. Ένας 22χρονος ομοεθνής των προαναφερομένων, είχε αναλάβει την συλλογή των εγκληματικών εσόδων από τους πωλητές των ναρκωτικών και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στη συμβολή των οδών Μάνης και Μεσολογγίου. Ακόμη ένας 24χρονος Αλβανός υπήκοος είχε αναλάβει την προμήθεια ναρκωτικών ουσιών στους διακινητές που δραστηριοποιούντο στην περιοχή του Λόφου Στρέφη καθώς και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή που βρίσκεται πίσω από το Υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια. Άλλα δε μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει την πώληση των ναρκωτικών στα σημεία διακίνησης.
Το εύρος της «επιχείρησης»
Σύμφωνα με την αστυνομία τα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης ανέπτυσσαν τη δράση τους σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή των Εξαρχείων, με κανόνες λειτουργίας εμπορικής επιχείρησης. Συγκεκριμένα, τη διακίνηση των ναρκωτικών πραγματοποιούσαν επί καθημερινής βάσεως, ενώ η περιοχή της εγκληματικής τους δράσης ήταν κατανεμημένη σε τομείς και συγκεκριμένα σημεία διακίνησης (Πλατεία Εξαρχείων, Λόφος Στρέφη, συμβολή των οδών Μάνης και Μεσολογγίου και στην περιοχή που βρίσκεται πίσω από το Υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια).
Τα μέλη της οργάνωσης στα οποία είχε ανατεθεί η πώληση των ναρκωτικών, ορίζονταν σε βάρδιες με συγκεκριμένο ωράριο και εποπτεύονταν από τα ανώτερα στην ιεραρχία μέλη. Πλησίον των σημείων διακίνησης διατηρούσαν αποθηκευτικούς χώρους φύλαξης, ώστε να είναι άμεση και ευχερής η προμήθεια ναρκωτικών στους διακινητές αλλά και να αποφεύγεται το ενδεχόμενο αποκάλυψής τους.
Επίσης, για τις διακινηθείσες ποσότητες ναρκωτικών και τα παράνομα έσοδα από την πώλησή τους, γινόταν περιοδικά, κατ’ εντολή του αρχηγού της οργάνωσης, λογιστικός απολογισμός. Σημειώνεται ότι για το «ξέπλυμα» των παράνομων εσόδων, τα μέλη της σπείρας αγόραζαν πλήθος από κερδισμένα δελτία τυχερών παιγνίων.
Τα ευρήματα 
Μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν :
-17- κιλά και -518,9- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης (εκ των οποίων τα -16- κιλά και -710- γραμμάρια ήταν κατανεμημένα σε -3.722- μικροσυσκευασίες-δόσεις έτοιμες για πώληση)
-155- γραμμάρια κοκαΐνης
-23.316- κενές νάιλον συσκευασίες κατάλληλες για την συσκευασία-τυποποίηση των προς διάθεση ναρκωτικών ουσιών
πιστόλι και -2- γεμιστήρες
-27- φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
Το χρηματικό ποσό των -4.415- ευρώ και -1- δολάριο Η.Π.Α
-47- συσκευές κινητής τηλεφωνίας
-2- ΙΧΕ αυτοκίνητα
-2- μοτοσυκλέτες
-4- ζυγαριές ακριβείας
-2- φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές
-2- φωτογραφικές μηχανές
-208- αποδείξεις πληρωμής κερδισμένων δελτίων τυχερών παιγνίων συνολικού ποσού -162.307,69 ευρώ
σιδερογροθιά και πλαστική γροθιά, καταδυτικό μαχαίρι
δύο (2) τρίφτες κάνναβης
δυο (2) ζευγάρια γάντια, μάσκα τύπου full face και περιλαίμιο μοτοσικλετιστή
τσεκούρι, βαριοπούλα και μεταλλικό καλέμι, φακός, πλήθος ιδιοχείρων σημειώσεων στις οποίες αναγράφονταν οι ποσότητες ναρκωτικών που έχουν πωληθεί, οι ποσότητες που υπάρχουν στο απόθεμα προς πώληση και χρηματικά ποσά.
http://www.huffingtonpost.gr/2016/07/12/koinonia-exarxeia-narkotika_n_10941922.html?utm_hp_ref=greece&utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου