Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Κόντρα Μαξίμου - ΚΚΕ για τις δηλώσεις Κουτσούμπα

Είδηση θα ήταν αν υπήρχε έστω και μια θέση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αντιπολίτευση να την υλοποιεί σήμερα σαν κυβέρνηση.
Ολοι/ες όμως γνωρίζουμε ότι η μνημονική στροφή του κόμματος του Κουμουνδούρου είχε σαν συνέπεια να πέσουν οι μάσκες, οπότε να μην μας εντυπωσιάζει καμιά οβιδική μεταστροφή των πολιτικών του θέσεων.

Και επειδή τώρα στην επικαιρότητα είναι η κυβερνητική πρόθεση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο σημερινός «Ριζοσπάστης» μας παρουσιάζει ποιες ήταν οι σχετικές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ το 2012. Παραθέτει φωτογραφία από την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το 2012. Τότε με πρώτο υπογράφοντα τον Αλ. Τσίπρα, το σημερινό κυβερνητικό κόμμα μιλούσε για απλή αναλογική «χωρίς αποκλεισμούς» και «αποκλειστικές ρήτρες», όπως και για κατάργηση του πλαφόν του 3%.



Να προσθέσουμε και κάτι άλλο βασικό που ανέφερε αυτή η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε δεκάδες ανέρχονται κάθε φορά οι έδρες με τις οποίες πριμοδοτείται το πρώτο κόμμα κ.λπ. …Η θεσμοθέτηση λοιπόν της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, όχι μόνο για τις προσεχείς εκλογές, αλλά ως πάγια σταθερά στη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος της χώρας είναι απαραίτητη, χωρίς αποκλεισμούς και αποκλειστικές ρήτρες. Προτείνουμε την ψήφιση αυτού του συστήματος».

Εδώ να κάνουμε μια επισήμανση. Μετά την συνάντηση που είχαν χτες Τσίπρας – Κουτσούμπας με θέμα την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο γ.γ του ΚΚΕ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε το αντικείμενο της συζήτησης κάτι όμως που διέψευσε κατηγορηματικά το Μαξίμου. 
«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αυτά που ο κ. Κουτσούμπας ισχυρίστηκε σήμερα ότι ελέχθησαν από τον πρωθυπουργό στην μεταξύ τους συζήτηση, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές» είναι η πανομοιότυπη διατύπωση που υπάρχει σε όλα τα ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα ο Δ. Κουτσούμπας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι δήλωσε:

«Ο  κ. Τσίπρας ξεκάθαρα μου το είπε με μια έννοια στη συζήτηση που είχαμε, μου λέει: Εντάξει, δεν μπορώ να κάνω αυτά που υποσχέθηκα, έτσι κι αλλιώς είναι φανερό αυτό, υπάρχουν δεσμεύσεις, η ΕΕ, το σύστημα κ.λπ., κατανοητά και όλα αυτά που λέτε, τα κατανοώ, υπάρχουν οι δεσμεύσεις από το 3ο μνημόνιο, ε, ως αριστερά τέλος πάντων, όσο μπορώ ακόμα, μήπως αλλάξω τον εκλογικό νόμο, να κάνω ένα αναλογικότερο σύστημα, μήπως κάνω κάποιες αλλαγές στο Σύνταγμα, για να αφήσω κάτι σαν αριστερά, γιατί από τα υπόλοιπα, οικονομία, κοινωνία, δεν πρόκειται να κατορθώσω να κάνω μάλλον τίποτα, όσο και αν προσπαθώ κ.λπ.

Βεβαίως, εγώ του απάντησα, γιατί ξέρετε, απλή αναλογική και τέτοια συστήματα αναλογικότερα, έχει γνωρίσει η χώρα. Έρχεται μετά μια άλλη κυβέρνηση, αλλάζουν οι συσχετισμοί στο Κοινοβούλιο και τον αλλάζει το νόμο.

Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή επί της ουσίας…».

Ολοκληρώνοντας να προσθέσουμε ότι στην χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη στον Ν. Χατζηνικολάου ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εγκληματική  την απλή αναλογική, δήλωσεαντίθετος να μπορούν να ψηφίσουν οι 17αρηδες ενώ αναφερόμενος στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Μαξίμου και ΚΚΕ ήταν ξεκάθαρος: «Μεταξύ του κ. Κουτσούμπα και του κ. Τσίπρα πιστεύω τον κ. Κουτσούμπα».  


http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2016/06/blog-post_210.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου