Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Απεργία Αξιοπρέπειας

Ένας 67χρονος απέναντι στο τέρας του ΟΑΕΕ και των κατοχικών νόμων 
 Ένα Ταμείο ασφάλισης καταδικάζει χιλιά δες σε θάνατο.



Η περίπτωση του κυρίου Θανάση Χελιώτη δεν είναι η μοναδική στην Ελλάδα. Είναι ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του ΟΑΕΕ, ενός Ταμείου που μέσω μνημονιακής κρίσης βρήκε εδώ και χρόνια αφορμή να καταδικάζει σε θάνατο πρώην και νυν ασφαλισμένους του. Καταδίκη κανονική σε θάνατο αφού η απαγόρευση δια νόμου στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη λόγω χρεών εν μέσω Μνημονίων είναι άγνωστο πόσους έχει στείλει ήδη στον τάφο. Καταδίκη όμως και στην αναξιοπρέπεια μόνο και μόνο για να εισπράττει πανοτόκια και παράνομες προσαυξήσεις σαν να είναι τράπεζα για το ξεχρέωμα των κατοχικών δυνάμεων. 

Ο 67χρονος, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και μία εβδομάδα στην κεντρική πλατεία της Κερατέας, προκειμένου να λάβει τη σύνταξη που χρωστά ο ΟΑΕΕ. Όπως υποστηρίζει, είχε συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια και την ηλικία συνταξιοδότησης και θα έπρεπε να λαμβάνει σύνταξη από τον Φεβρουάριο του 2012, αυτό όμως δεν έγινε λόγω χρεών.


Ο ΟΑΕΕ του ζητά 13.817,05 ευρώ (στο πλαίσιο διακανονισμού) για να του δώσει τη σύνταξη, καθώς σύμφωνα με έγγραφο που έλαβε οφείλει στον φορέα 36.147,05 ευρώ (βάσει του ισχύοντος νόμου 4337/15 η έναρξη συνταξιοδότησης με συμψηφισμό της οφειλής διενεργείται με ανώτατο όριο οφειλών τις 20.000 ευρώ). Σύμφωνα με τον κύριο Χελιώτη, ο οποίος δεν έχει κανέναν λόγο να μην γίνει πιστευτός εκτός από τους φιλοκατοχικούς τα ποσά που θα έπρεπε να έχει λάβει φτάνουν σήμερα τις 53.000 ευρώ.
Στον δημοσιογράφος της ΕΦΣΥΝ, Μιχαήλ Άγγελο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος δημοσιοποίησε το θέμα, ο κύριος Χελιώτης είπε: "Μόλις έλαβα το χαρτί ξεκίνησα την απεργία πείνας. Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω μέχρι τέλους άμα δεν βρεθεί λύση"

Ο κύριος Χελιώτης δεν είναι ένας άνθρωπος που νοιάζεται μόνο για το τομάρι του και για το αν αυτός θα πάρει σύνταξη με τον τρόπο αντίδρασης που επέλεξε, αλλά άτυπα εκπροσωπεί όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που το ταμείο που πλήρωναν επί δεκαετίες τους συμπεριφέρεται λες και είναι κοινοί ποινικοί εγκληματίες. Μάλιστα, ήταν ένας από τους κατοίκους της Κερατέας που επί μήνες έκανε κανονικό αντάρτικο εναντίον του ΧΥΤΑ που σκόπευε η τότε κυβέρνηση να εγκαταστήσει στον τόπο του: 
"Δεν το κάνω για μένα, αλλά για όλους που έχουν παρόμοιο πρόβλημα - κι απ’ ό,τι έχω μάθει είναι αρκετοί, τόσο στην περιοχή μου όσο και σε όλη την Ελλάδα. Ήμουν παρών στον μεγάλο αγώνα για να μη γίνει ο ΧΥΤΑ στην Κερατέα - 129 μέρες, μέρα νύχτα, κρυμμένος στο βουνό. Το ότι δεν έγινε ήταν μία μεγάλη νίκη για όλους τους κατοίκους. Δεν το βάζω κάτω εύκολα. 

Πώς όμως ξεκίνησε το χρέος που απαιτεί ο ΟΑΕΕ από τον ασφαλισμένο που χρόνια το πλήρωνε; "Μέχρι το 2008 δεν χρωστούσα τίποτα. Μετά έπεσαν οι δουλειές στην οικοδομή και άρχισαν να συσσωρεύονται χρέη. Τα τελευταία 4 χρόνια έπαιρνα τα φάρμακά μου με βιβλιάριο απορίας και με βοηθούσαν γείτονες και φίλοι, ακόμα και για να εξασφαλίσω τρόφιμα".

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ παιδιά της Κερατέας  που παίζουν στην πλατεία που ο κύριος Χελιώτης απεργεί, προσφέρθηκαν να του δώσουν το χαρτζηλίκι τους. "Δεν ήρθα εδώ για να κάνω επαιτεία. Υπάρχουν άνθρωποι που μου προσέφεραν και 100 και 200 ευρώ και τα αρνήθηκα. Μου ζητάνε 13.000 ευρώ σε δύο μήνες, αλλιώς θα χάσω και τα αναδρομικά που δικαιούμαι, που είναι πάνω από 50.000 ευρώ. Δηλαδή το κράτος μού ζητάει 13.000 ευρώ για να τα πάρω πίσω σε μερικούς μήνες;



http://gregordergrieche.blogspot.gr/2016/05/blog-post_937.html

1 σχόλιο:

  1. AYTH H KYBEPNHΣH ΠPEΠEI NA ΠEΣEI "ΠAΣH ΘYΣIA" KAI ME OΛA TA "MEΣA" !
    AYTO TO ΠOΛITIKOΠOΛEITIAKO ANΘEΛΛHNIKO ΣYΣTHMA ΠPEΠEI NA KATAΣTPAΦH OΛOΣXEPOΣ !

    H ΛEΞH "ΠPOΔOΣIA" ΠPEΠEI NA ANAΣKEYAΣTH ΓIA AYTO ΠOY BIΩNEI H XΩPA O EΛΛHNIKOΣ ΛAOΣ !

    ΠPOTAΣH: "ΣATANIKO ΣXEΔIO"=(SS) !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή