Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

(ΣΥΡΙΖΑ =) Από φθινόπωρο ξεχάστε 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα

Από φθινόπωρο ξεχάστε 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα

ΛΙΓΟ ΠΡΟΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΜΙΑ ΠΡΟΓΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Τα δύσκολα είναι μπροστά. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θριαμβολογεί για το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.
Ο πιο δύσκολος κάβος για τον ελληνικό λαό, που θα αποτελέσει το εφιαλτικότερο όλων των σεναρίων θα είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τηςδιακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.
AdTech Ad
Οι πολίτες δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί το μέγεθος της συντριβής. Ίσως, όταν καταλάβουν τι ετοιμάζεται να αποδεχθεί η κυβέρνηση, να είναι πλέον πολύ αργά.
Εκτός από τα μέτρα για την επόμενη δόση, το συμπληρωματικό μνημόνιο θα περιλαμβάνει και δεσμεύσεις με τα επόμενα προαπαιτούμενα που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση κατά τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.
Πριν καν προλάβει να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ανοίγει η δεύτερη, για τα λεφτά που θα πρέπει να λάβει η χώρα μας τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Επειδή ακριβώς η ελληνική κυβέρνηση αρνείται εδώ και μήνες να προχωρήσει σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, για να μην χαλάσει το βόλεμα της εκλογικής της πελατείας, το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.
Από το φθινόπωρο λοιπόν έρχονται:
  1. Μπαράζ ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και δικαίωμα lock out των επιχειρήσεων. Και τούτο παρά τις διαβεβαιώσεις χθες, Δευτέρα (30/05/2016) του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.
  2. Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή να κατανέμονται οι συνολικές αποδοχές κάθε εργαζόμενου σε 12 μήνες.
  3. Νέα μείωση του κατώτατου μισθού, επειδή οι αποδοχές έχουν μειωθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια και πλέον δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικοί για προσλήψεις από τους σημερινούς ή μελλοντικούς (Έλληνες και ξένους) εργοδότες οι μισθωτοί των 586 ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κομισιόν: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Μάιο

Κομισιόν: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Μάιο

Παιχνίδι με τη φωτιά
Τα παραπάνω μέτρα αρκούν για να τινάξουν στον αέρα την κοινωνική συνοχή. Όσοι είναι ακόμη σε θέση να αφουγκράζονται την αγωνία του κόσμου, μπορούν να αντιληφθούν πως η οργή του δεν συνιστά, σε καμία περίπτωση, υπερβολή.
Η πρώτη αξιολόγηση κλείνει, όπως όλα δείχνουν, κακήν κακώς και η δεύτερη ανοίγει με τους δανειστές να ζητούν την πλήρη κατάλυση και κατάργηση εργασιακών κεκτημένων, τα οποία είχαν κερδηθεί με αγώνες εδώ και πολλές δεκαετίες.
Κι όλα δεν είναι παρά μόνον η αρχή, αφού οι Θεσμοί απαιτούν την εφαρμογή εργασιακών σχέσεων που ξεπερνούν κάθε όριο θρασύτητας.
Όσο για την κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου; Παραμένει αδρανής και αμέτοχη μπροστά στο νέο έγκλημα που ετοιμάζει το Κουαρτέτο για την Ελλάδα.
Και αυστηρός έλεγχος επί των εκταμιεύσεων
Την ίδια στιγμή, η έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνουν οι δανειστές προς την κυβέρνηση αντικατοπτρίζεται στους «αστερίσκους» που θέτουν οι πρώτοι επί της συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό ρεπορτάζ, προτού καν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας εγκρίνει την πρώτη εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο και οι Θεσμοί θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το πώς θα διανεμηθούν τα συνολικά 10,3 δισ. από τις δόσεις.
Όπως εκτιμάται, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το ποσό αυτό θα μοιραστεί σε περίπου πέντε δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται τον ερχόμενο Οκτώβριο. Εδώ, όμως, οι πιστωτές ζητούν ενδελεχείς ελέγχους πριν από την εκταμίευση της εκάστοτε δόσης.
Υπενθυμίζεται ότι από τα 10,3 δισ. ευρώ, τα 6,8 θα δοθούν απευθείας για την εξόφληση χρεών, τόσο προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα υπόλοιπα 3,5 δισ. θα πάνε κατευθείαν σε ιδιώτες, προμηθευτές και νοικοκυριά, στους οποίους το κράτος τούς χρωστάει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ. Μάλιστα θα δοθούν με δόσεις και θα περνάνε από έλεγχο της Κομισιόν για να διαπιστωθεί αν πάνε όντως στα χέρια τους, πριν έρθουν τα επόμενα.
Σε κάθε περίπτωση, τα νέα μέτρα έρχονται να θέσουν σε σοβαρή δοκιμασία τους πολίτες, ενώ η άγνοια κινδύνου που επιδεικνύουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ μπροστά σε αυτή την κατάσταση είναι – το λιγότερο – παροιμιώδης.
Παίζουν με τη φωτιά και το χειρότερο - αλλά και πλέον επικίνδυνο - είναι πως ποντάρουν στο ότι ο Έλληνας δεν πρόκειται να αντιδράσει ούτε και τούτη τη φορά.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/700898/apo-fthinoporo-xexaste-13o-kai-14o-mistho-ston-idiotiko-tomea#ixzz4AGDUKlE2



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου