Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

"Το νέο φορολογικό οδηγεί στη φτωχοποίηση"

"Το νέο φορολογικό οδηγεί στη φτωχοποίηση"
Της Άντζελας Πεΐτση

Κάθετα αντίθετοι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι στο σύνολό τους οι φορείς της χώρας, κάνοντας λόγο για «δήμευση» περιουσίας, επικίνδυνες «παγίδες» και συρρίκνωση των ελεύθερων επαγγελματιών. 




Το zougla.gr κατέγραψε τις σκληρές αντιδράσεις εκπροσώπων φορέων, επιμελητηρίων, συλλόγων, ενώσεων και αγροτών. 

Γιώργος Κουράσης, Γεν. Γραμ. ΓΣΕΒΕΕ: «Το φορολογικό κρύβει επικίνδυνες παγίδες»
«Το νέο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει σε ονομαστικό επίπεδο ελαφρύνσεις για ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών που βρίσκονται σε χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, όμως κρύβει πολύ επικίνδυνες παγίδες για την πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο, ενώ εισάγει προοδευτική κλίμακα για τους επαγγελματίες, δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για αφορολόγητο επαγγελματιών, που συνεπάγεται τη μη υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, δεν καταργεί το τέλος επιτηδεύματος, ενώ εκτοξεύει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα μεσαία και ανώτερα εισοδήματα» τονίζει ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Κουράσης.

«Ασφαλώς, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ακόμη κι η αύξηση και αναδιάρθρωση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έχει περισσότερο φορομπηχτική λογική, παρά στηρίζεται στην ανάγκη εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Ταυτόχρονα, η αναμονή του αυξημένου ΦΠΑ (24%) δημιουργεί νέα διαλυτικά φαινόμενα στην αγορά και ευνοεί την όξυνση της αδήλωτης και παράνομης επιχειρηματικής δραστηριότητας. H ΓΣΕΒΕΕ έχει, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαβούλευσης επί των φορολογικών θεμάτων, καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης» προσθέτει.

Κωστής Χαντζαρίδης, γεν. γραμ. ΕΒΕΘ - πρώην πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης:« Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει επιπλέον φτωχούς»


«Ξεκινώντας κατ’ αρχάς από την αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος έρχεται σωρευτικά και πολλαπλασιαστικά 
στο σύνολο της οικονομίας, με αποτέλεσμα να είναι ένας οριζόντιος φόρος με κανένα χαρακτηριστικό δικαιοσύνης που πλήττει τους πάντες και ιδιαίτερα αυτούς που καταναλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους» επισημαίνει ο κ. Χαντζαρίδης. 

«Και δεύτερον ερχόμαστε σε μία οικονομία η οποία αδυνατεί να παράγει, μειώνουμε το αφορολόγητο στους μισθωτούς, το περιορίζουμε στους αγρότες και το μηδενίζουμε στους ελεύθερους επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους για τα ίδια εισοδήματα τα οποία πρέπει να καλύψουν μεγαλύτερες ανάγκες. Μια πραγματική οικονομία η οποία έχει αποδείξει πως αδυνατεί να πληρώσει τις μέχρι τώρα υποχρεώσεις της, της επιβάλλουμε επιπλέον επιβαρύνσεις. Το σκεπτικό δεν είναι να εισπράξουμε φόρους, αλλά να δημιουργήσουμε επιπλέον φτωχούς» συμπληρώνει.

Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης: «Οι πολιτικές ακροβασίες της κυβέρνησης πηγαίνουν τα πράγματα πίσω»

«Η αγορά, δηλαδή η ελληνική πραγματική οικονομία, δεν αντέχει μία ακόμη περιπέτεια-θρίλερ του τύπου του καλοκαιριού του 2015. Τέτοιες πολιτικές ακροβασίες πηγαίνουν τα πράγματα πίσω, δημιουργούν αναταραχή και φουσκώνουν τον λογαριασμό, τον οποίο πληρώνει ο λαός. Οι κυβερνώντες πρέπει να κλείσουν την αξιολόγηση χωρίς άλλες καθυστερήσεις» αναφέρει ο κ. Ζορπίδης.

«Δημοψήφισμα και εκλογές θα πλήξουν βάναυσα την αγορά, η οποία δεν αντέχει άλλα πολιτικάντικα παιχνίδια. Όπως δεν αντέχει κι άλλα μέτρα λιτότητας, που θα στεγνώσουν ακόμη περισσότερο την αγορά, θα φτωχοποιήσουν τον μέσο Έλληνα, θα περιορίσουν την αγοραστική του δύναμη και θα σύρουν τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να καταλάβουν επιτέλους πως ό,τι πήραν – πήραν από τον πολίτη! Εάν τους λείπουν χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα του κράτους, τότε να τα βρουν από αλλού. Από την περιστολή εξόδων, τις αποκρατικοποιήσεις, τις ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις, την κατάργηση άχρηστων δημοσίων υπηρεσιών από τις σπατάλες τους» υπογραμμίζει.

Μιχάλης Ναλμπάντης, μέλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ε.: «Αντιαναπτυξιακός μοχλός το νέο φορολογικό νομοσχέδιο»
«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί έναν ακόμη αντιαναπτυξιακό μοχλό, καθώς έρχεται να
 εντείνει την ήδη ισχύουσα υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και επαγγελματιών καθώς και να δυσχεράνει στο έπακρο τη λειτουργία όσων ακόμα επιλεγούν να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη χώρα μας» σημειώνει ο κ. Ναλμπάντης.

»Η μετακύλιση των παντός είδους φόρων στην τελική τιμή του προϊόντος είναι αδιαμφισβήτητη και συνεπώς νέοι υψηλότεροι φόροι οδηγούν σε μεγαλύτερη ακρίβεια και πτώση της κατανάλωσης, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση» συμπληρώνει.

Νίκος Βαλεργάκης, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: «Δημευτικό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο»

«Το νέο φορολογικό αυξάνει τους συντελεστές φορολόγησης κατά τρόπο δημευτικό. Μιλάμε πλέον για δήμευση περιουσίας. Την ίδια στιγμή, το απαράδεκτο και το αντισυνταγματικό είναι πως καταργείται το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τους τιμωρούν; 

Δεν έχουν ανάγκες οικογενειακές; Βγάζουν τόσο πολλά χρήματα; Πού είναι η ίση μεταχείριση; Αυτό πρέπει να αλλάξει αμέσως» τονίζει ο κ. Βαλεργάκης.

Χάρης Σαρδέλης, μέλος Δ.Σ. Φ.Σ.Θ και εκλέκτορας Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου: «Το 70% των κερδών μας θα καταβάλλεται σε φόρους και εισφορές»


«Το φορολογικό καταστρέφει τα φαρμακεία. Μιλάμε για τον κλάδο που μαζί με τους συμβολαιογράφους έχει μηδενική δυνατότητα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, και έρχεται να μας επιβάλλει να καταβάλλουμε το 70% των κερδών μας σε φόρους και εισφορές. Δεν έχει καμία λογική για νέους επιστήμονες και νέους επαγγελματίες. Άμεσος είναι ο κίνδυνος να βάλουν λουκέτα όλα τα μικρομεσαία φαρμακεία τα οποία προσπαθούν να επιβιώσουν εδώ και έξι χρόνια μέσα από μνημόνια, μειώσεις τιμών αυξήσεις φόρων και απελευθερώσεως παντός είδους της αγοράς» σημειώνει ο κ. Σαρδέλης. 

Κώστας Ιακώβου, πρόεδρος Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας-μέλος Δ.Σ. ΕΕΕΘ: «Δεν υπήρξε ούτε ένα λεπτό διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - θεσμών»
«Με μαθηματική ακρίβεια ο κλάδος μας θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση. Με αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού, με αύξηση του ΦΠΑ, με εξαφάνιση του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τόσους φόρους, πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας; Αντιλαμβάνεται ακόμα και ο πιο καλόπιστος πολίτης πως δεν υπήρξε ούτε ένα λεπτό διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών» τονίζει ο κ. Ιακώβου. 

«Αν είχε υπάρξει, το σίγουρο είναι πως θα υπήρχε και κάποιο αποτέλεσμα. Τώρα τα πάντα είναι στον αέρα, με τους Έλληνες φορολογουμένους να γονατίζουν μπροστά στον βωμό της ανύπαρκτης διαπραγμάτευσης και της φορολαίλαπας που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλοι ανεξαιρέτως. Δεν υπάρχει ίχνος μιας οικονομικής προοπτικής ανάκαμψης. Πού θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα για να πληρωθούν όλοι αυτοί οι φόροι; Ποιος θα απαντήσει; Κανείς» προσθέτει.

Χρήστος Τσιλιάς, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριλόφου - Ανατολικής Θεσσαλονίκης: «Το νέο φορολογικό φέρνει το τέλος του αγροτικού κόσμου»

«Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον πρωτογενή τομέα. Το νέο φορολογικό είναι το ''τέλος'' για τον αγροτικό κόσμο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν τον συναντήσαμε στο Μαξίμου, είχε ξεκινήσει την εισήγησή του λέγοντας ότι θα κάνει έναν έντιμο διάλογο μαζί μας, γιατί για πρώτη φορά συναντάει ανθρώπους του μόχθου και ανθρώπους που βρίσκονται 43 μέρες στον δρόμο κι έχουν δίκιο. Σ’ αυτήν την κοινωνική τάξη δεν μπορούμε να πούμε ψέματα, είχε πει ο κ. Τσίπρας. 

Εμείς σήμερα του απαντάμε πως είναι αναξιόπιστος και να φύγει το συντομότερο από τη διακυβέρνηση της χώρας» σημειώνει ο κ. Τσιλιάς.

Θανάσης Δεβλιώτης, Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

«Η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό σε συνδυασμό με το φορολογικό νομοσχέδιο, δημεύει το εισόδημα των οδοντιάτρων και όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι συντηρούν ουσιαστικά συνταξιούχους, αργόμισθους και ανέργους, οδηγεί σε εξόντωση τον κλάδο, στην αποκλειστική επιλογή της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων, και στο θάψιμο των προσδοκιών της νέας γενιάς. Ο Πρωθυπουργός και το στενό επιτελείο του Μαξίμου υποπίπτουν συνεχώς σε τραγικά λάθη. Και τα λάθη έχουν διαβαθμίσεις είναι τα πταίσματα, τα πλημμελήματα, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με κακουργηματικά λάθη που επιτέλους πρέπει να διερευνηθούν».


http://www.zougla.gr/money/article/foris-se-ftoxopisi-ton-elinon-odigi-to-neo-forologiko


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου