Πάφος: Ανοικτός, ομιλητικότατος, σοβαρός και με καλή διάθεση παρουσιάστηκε ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σε ανοικτή συζήτηση κατά τη διάρκεια γεύματος στα γραφεία του «Φ», με τη διευθυντική και δημοσιογραφική ομάδα. Ένας διαφορετικός Φαίδωνας Φαίδωνος, από την εικόνα του «σκληρού» και φωνακλά όταν εμφανίζεται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ή όταν μιλά στο ραδιόφωνο. Ένας δήμαρχος που λόγω της υπερπροβολής που τυγχάνει, κέρδισε και «φίλους» και «εχθρούς». Κάποιους τους ενοχλεί σε βαθμό να τον χαρακτηρίζουν αναξιόπιστο. Είναι όλοι εκείνοι που, θορυβημένοι προφανώς από τις έρευνες και εξελίξεις που ακολουθούν τις καταγγελίες του, τον θεωρούν γραφικό, προσπαθώντας προφανώς να τον αποδομήσουν
Πάρα πολλοί άλλοι τον θαυμάζουν και τον θεωρούν διώκτη των σκανδάλων. Χαιρετίζουν το γεγονός ότι με την επιμονή και τη μεθοδικότητά του αποκαλύπτονται σκάνδαλα. Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος έχει απαντήσεις για όλα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι δεν του αρέσει η προβολή, αλλά είναι υποχρεωμένος να κάνει συχνές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ για να δοθεί με αυτό τον τρόπο δημοσιότητα σε θέματα που ο ίδιος πιστεύει ότι θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. Υποστηρίζει δε ότι χωρίς δημοσιότητα δυστυχώς στον τόπο μας κάποια πράγματα δεν προχωρούν. Είναι πεπεισμένος, ταυτόχρονα, ότι εξωθεσμικά λειτουργούν μηχανισμοί συγκάλυψης. Μέσα από τη συζήτηση μαζί του διαφάνηκε επίσης, πως ο ίδιος γνωρίζει πολύ περισσότερα από όσα λέει, τα οποία, όπως διευκρινίζει, θέτει πάντοτε υπόψη των αρμόδιων οργάνων και Αρχών.

Πολλά ερωτήματα θέτουν κάποιοι για το πρόσωπο που μονοπωλεί την επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες με τη δημοσιοποίηση σκανδάλων. Ακούγοντάς τον κανείς να μιλά στα Μέσα Ενημέρωσης διερωτάται πώς μπορεί να γνωρίζει όλα αυτά τα στοιχεία και αν όλα αυτά είναι πραγματικά ή αν είναι συνειρμοί και δικά του συμπεράσματα.

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος έχει απαντήσεις. «Είμαι πολύ προσεκτικός και δημόσια αυτά που δηλώνω τα διασταυρώνω δυο και τρεις φορές». Και συμπληρώνει: «Επέλεξα τον δύσκολο δρόμο. Αναδείχθηκα δήμαρχος στην Πάφο και μπορούσα να περνώ καλά απολαμβάνοντας τη θετική αντιμετώπιση των δημοτών για τα έργα που γίνονται στην πόλη τους τελευταίους μήνες και αυτά που έπονται, και άρχισαν να φαίνονται». «Επέλεξα τον μοναχικό και δύσκολο δρόμο μου…», αναφέρει ο κ. Φαίδωνος, και η ανταπόκριση του κόσμου είναι σημαντική. «Ο κόσμος είναι απίστευτα θυμωμένος. Απηυδισμένος από όλα όσα γίνονταν και ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί» σημειώνει ο κ. Φαίδωνος, υποστηρίζοντας ότι αυτό που εισπράττει από τους πολίτες είναι ότι θέλουν κάθαρση, τιμωρία των ενόχων και επιστροφή των κλεμμένων. Στη σύγκρουση με το κατεστημένο και με όλα αυτά τα κυκλώματα βρέθηκε πολλές φορές απομονωμένος όπως λέει και πολιτικά πρόσωπα τον προειδοποίησαν ότι θα καεί πολιτικά και θα καταστραφεί. Σημειώνει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι συμβιβασμοί ούτε και κάνει χατίρια.

«Συνειδητά επιδίωξα να βγαίνω δημόσια, όχι για να κάνω σόου, τονίζει. Είμαι σε θέση να τυγχάνω καλής πληροφόρησης για διάφορα ζητήματα. Από τη θέση μου και πριν και τώρα όταν έρχεται κάτι ενώπιόν μας για απόφαση το ψάχνω και όταν η έννοια σου δεν είναι οι μίζες και το βόλεμα τότε ανακαλύπτεις πολλά πράγματα». Τα στοιχεία αφού τα διασταυρώσω τα δίνω για διερεύνηση στις αρμόδιες Αρχές.

«Για παράδειγμα –αναφέρει– το θέμα των εικονικών τιμολογίων για ταμπέλες που δεν δόθηκαν ποτέ στον δήμο με αποτέλεσμα να υπάρξει ζημιά πέραν των €300 χιλιάδων ευρώ, το είχαμε καταγγείλει ως δήμος, πριν 19 μήνες στο ΤΑΕ. Έπαιρνα τηλέφωνο συγκεκριμένο πρόσωπο στη Γενική Εισαγγελία και δεν μου απαντούσε. Πριν λίγες ημέρες πήρα τηλέφωνο στην Αστυνομία Πάφου και τους ενημέρωσα ότι θα κάνω καταγγελία δημόσια για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται. Τελικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Πάφου βγήκε και δημοσιοποίησε ο ίδιος το θέμα. Αμέσως κινητοποιήθηκαν όλοι και τώρα ο φάκελος βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα. «Να γιατί ο Φαίδωνας κάνει δηλώσεις», τονίζει. 

Επικαλείται και άλλο παράδειγμα: «Διεξάγεται τώρα η δίκη του ΣΑΠΑ στην Πάφο και με ενημερώνει κάποιος ότι άλλαξε την κατάθεσή του ένας από τους υπόπτους και πλέον ελαφρύνεται η θέση ενός από τους κατηγορούμενους και ίσως εξ αυτού να μην του επιβληθεί ποινή. Γνώριζα ότι ζητήθηκαν από την Ελλάδα τα τραπεζικά του δεδομένα και μέχρι στιγμής ενώ η δίκη πηγαίνει προς το τέλος τα δεδομένα δεν έχουν σταλεί. Βγήκα δημόσια και είπα ότι θα χαθεί η υπόθεση και ότι πρέπει οι δικές μας Αρχές να ενεργήσουν πιο αποτελεσματικά. Αμέσως κινητοποιήθηκε η Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τώρα έχω αμυδρές ελπίδες ότι ίσως να μην χαθεί η υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Δικαστήριο».

Ο κ. Φαίδωνος υπογραμμίζει ότι έχει αντιληφθεί πως «χωρίς την έντονη δημοσιότητα δεν κινείται τίποτα σε αυτό τον τόπο. Αν δεν συνδράμουν τα μέσα σε ένα μεγάλο βαθμό οι υποθέσεις δεν θα προχωρήσουν. Τα κυκλώματα θα ξαποστάσουν λίγο και θα επαναδραστηριοποιηθούν σε λίγα χρόνια».

Επιπλέον, ο κ. Φαίδωνος αναφέρει ότι ήρθε η ώρα να πληρώσουν αυτοί που πρέπει. «Δεν μπορεί να στηθεί ένα σκάνδαλο €60 εκατ. από τέσσερις υπαλλήλους αν δεν υπάρχει ανοχή και συνενοχή από πάνω. Γενικά θα πρέπει να ανοίξει το κεφάλαιο και να διερευνηθεί τι έκαναν οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, τι οι Υπουργοί και τι οι γενικοί διευθυντές σε όλα αυτά τα σκάνδαλα».

Το στήσιμο των κυκλωμάτων

Κύκλωμα, σημειώνει ο δήμαρχος Πάφου, δεν μπορεί κανένας από μόνος του να στήσει. Πρόσθεσε πως μια αδέκαστη επιτροπή προσφορών μπορεί να εντοπίσει στημένους όρους. Επιπλέον, είπε, κανένας πολιτικός προϊστάμενος δεν τολμά να πάρει αρνητική έκθεση από την επιτροπή αξιολόγησης και να πάρει απόφαση θετική για ένα έργο. Επίσης, καμιά διεφθαρμένη επιτροπή αξιολόγησης δεν μπορεί να περάσει δόλιες αποφάσεις της αν δεν έχει την ανοχή ή και τη συνενοχή της προϊστάμενης Αρχής, δηλαδή τους διευθυντές, τους δημάρχους ή τους υπουργούς. Οπότε είναι αντιληπτό ότι χρειάζονται εκπρόσωποι από όλους στο κύκλωμα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πάφου, το αντάλλαγμα δεν είναι πάντα δωροδοκία με μίζες. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις, συμπλήρωσε, το όφελος να προκύψει από την παράλειψη καθήκοντος ή από άλλα ανταλλάγματα όπως η διαφήμιση της οποίας μπορεί να τύχει ένα πολιτικό πρόσωπο.

Όσον αφορά στην αναφορά που έκανε για τις συναντήσεις Τάσσου Παπαδόπουλου με Λεωνίδα Μπόμπολα, ο κ. Φαίδωνος ανέφερε ότι αυτό που είπε είναι ότι την περίοδο πριν και μετά την κατακύρωση της προσφοράς στη Helector, έγιναν κάποιες συναντήσεις και κάποιοι μάλιστα ενημέρωσαν και για τα προβλήματα που είχαν οι προσφορές και αυτό που ζήτησε είναι να διερευνηθούν. «Δεν σημαίνει, πάντοτε αρνητικά», τονίζοντας ότι έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία.

Συμπλήρωσε δε ότι διερευνώντας το θέμα του ΧΥΤΑ Πάφου καθηκόντως, αφού ο Δήμος Πάφου ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης του, διαπίστωσε ότι η χρέωση ήταν €30 τον τόνο, ενώ στοίχιζε €10 ανά τόνο η όλη διαδικασία. «Από εκείνη τη στιγμή σε συνδυασμό και με άλλη πληροφόρηση που είχα, άρχισα να το ψάχνω μέχρι που έφτασα να εξασφαλίσω αριθμούς πλαστών τιμολογίων και μαρτυρία για μίζες. Αμέσως κατέφυγα στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Αρχηγό Αστυνομίας, οι οποίοι έδωσαν οδηγίες να δώσω κατάθεση. Μέχρι να φτάσω εκεί όμως ο δρόμος ήταν δύσκολος. Απέναντι μου βρήκα θεσμούς του κράτους αλλά και πολιτικά πρόσωπα τα οποία μου ασκούσαν κριτική και με πίεζαν όταν μονομερώς έκανα στάση πληρωμών προς την εταιρεία».

Η διαδρομή της μίζας για έργα και η ανιούσα για το κονδύλι

Με την ενασχόληση του με το θέμα των σκανδάλων το τελευταίο διάστημα, ο κ. Φαίδωνος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε τέτοια ζητήματα δεν τίθεται θέμα κομμάτων, αλλά όπως είπε υπάρχει εθνική ενότητα. Αναφερόμενος στο κύκλωμα του ΣΑΠΑ Πάφου, είπε ότι υπήρξαν δύο ομάδες για την κάθε σύμβαση ξεχωριστά, και οι εκπρόσωποι τους προέρχονταν από διάφορα κόμματα. Πρόσθεσε ότι το πρώτο συμβόλαιο ξεκίνησε από €43 εκατ. και έφθασε τα €52 εκατ. ενώ το δεύτερο από €87 εκατ. και έφθασε τα €132 εκατ. Συνολικά κόστισε το όλο έργο €184 εκατ., ενώ διατυπώθηκαν απαιτήσεις από τους εργολάβους για ακόμα €30 εκατ. Σημείωσε ότι υπάρχει διαδικασία προσφορών όπου το έργο κατακυρώνεται στον πιο χαμηλό προσφοροδότη. Σε τέτοιες προσφορές, είπε, λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των εργολάβων, αυτός που έχει τα καλύτερα «μέσα», που νιώθει ότι έχει «δικό του και είναι μιλημένος, χτυπάει την τιμή». «Για παράδειγμα αν η εκτίμηση για μία σύμβαση είναι €20 εκατ. εγώ (ο εργολάβος) θα υποβάλω προσφορά για €18 εκατ. Οι υπόλοιποι που δεν έχουν καλές επαφές θα βάλουν €20 ή και περισσότερα. Εγώ ξέρω ότι μπορώ να στήσω το κύκλωμα λόγω των πολιτικών μου διασυνδέσεων. Αν εκτελούσα το έργο στα €18 εκατ.  θα έβγαζα, ένα κέρδος 5%. Ξέρω εκ των προτέρων όμως ότι θα προκύψουν έξτρα. Με τα έξτρα και τις υπερτιμολογήσεις μπορεί το συγκεκριμένο έργο να πάει στα €30-€32 εκατ.».

Ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε και σε άλλο παράδειγμα όπου η σύμβαση που κερδίζει ο εργολάβος είναι €6 εκατ. «Αφού γίνεται η διαδικασία λογικά μπορεί να εγκριθούν έξτρα μέχρι 10%. Αν προκύψει μεγαλύτερη εργασία όμως πρέπει να ξαναβγεί η αρμόδια Αρχή σε νέες προσφορές. Δεν δικαιολογείται να δοθεί στην ίδια εταιρεία το έργο και πρέπει να γίνει νέα σύμβαση. Ωστόσο, η αρμόδια Αρχή δίνει απευθείας ανάθεση στον ίδιο εργολάβο, αφού προηγουμένως επιχειρηματολογήσουν όλοι ότι επιβάλλεται κάτι τέτοιο για το δημόσιο συμφέρον. Αργότερα, όταν ανοίξουν οι λογαριασμοί, βλέπει κάποιος ότι εμβάστηκαν χρήματα στην ομάδα ανάθεσης την προηγούμενη ημέρα που λήφθηκε η απόφαση για την επέκταση, καθώς και τρεις ημέρες μετά την ανάθεση. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια η εταιρεία δεν εκβιάστηκε, αλλά λόγω της εύνοιας που έτυχε, δέχτηκε να πληρώσει μίζες».

Ο κ. Φαίδωνος επιμένει πάντως ότι για τα μεγάλα σκάνδαλα κανένα κύκλωμα δεν μπορεί να σταθεί αν δεν έχουν γνώση οι επικεφαλής. «Για παράδειγμα, αν άνθρωποι κλειδιά σε μια προσφορά είναι ο δήμαρχος και ο εργολάβος, στην όλη διαδικασία θα πρέπει να λάβει μέρος τόσο ο δημοτικός μηχανικός του δήμου, όσο και ο προϊστάμενος της Επιτροπής Αξιολόγησης». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη γλώσσα που μιλούν οι δύο διεφθαρμένοι. «Η ταρίφα του δημοτικού γραμματέα είναι περίπου €20.000. Μην ανοιχτείς ωστόσο πολύ και μην αναφέρεις ότι μιλήσαμε», λέει ο δήμαρχος και συνεχίζει ο προϊστάμενος της Επιτροπής Αξιολόγησης των προσφορών. «Είναι ψιλικατζής πες του για €10.000 και δώσε του τα τμηματικά».

Γράφει: Άγγελος Νικολάου