Λευκωσία: Από το 1996 συνεργάζεται με το κράτος η εταιρεία Enviroplan, συνιδιοκτησίας του Θεοφάνη Λώλου, την έκδοση του οποίου αναμένουν από την Ελλάδα οι κυπριακές Αρχές (θα αποφανθεί επί τούτου το Εφετείο Αθηνών) για την υπόθεση με τις μίζες για τη διαχείριση των σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ Πάφου και ΟΕΔΑ Κόσιης.


Η Enviroplan παρέχει υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία, αναλαμβάνοντας έργα για λογαριασμό τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και του Υπουργείου Γεωργίας.

Το μελετητικό γραφείο ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1990, με αντικείμενο την προσφορά της εμπειρίας των επιστημόνων του στη διεθνή αγορά. Στην Κύπρο απέκτησε γραφεία το 2007.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, πρόκειται για ένα γραφείο συμβούλων και μηχανικών, το οποίο παρέχει υπηρεσίες μηχανικού, ενώ ειδικεύεται σε μελέτες και έρευνες σχετικά με τη διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και σε πάσης φύσεως τεχνικά και αναπτυξιακά έργα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας στο διαδίκτυο, τα πρώτα δύο έργα στην Κύπρο δόθηκαν επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, ενόσω υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Ντίνος Μιχαηλίδης. Πρόκειται για δύο διαχειριστικές Μελέτες Στερεών Αποβλήτων. Αυτά αφορούσαν τον εντοπισμό και αξιολόγηση – ιεράρχηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και Χώρου Επεξεργασίας και Διάθεσης Βοθρολυμάτων Πόλεως Χρυσοχούς και Πάφου (Β’ φάση σχεδιασμού). Η ανάθεση έγινε το 1996. 

Επόμενη μελέτη που δόθηκε στην εταιρεία ήταν επί υπουργίας Χριστόδουλου Χριστοδούλου και αφορούσε τεχνική μελέτη έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Αφορούσε την προμελέτη Χ.Υ.Τ.Α. στη θέση Μαραθούντα επαρχίας Πάφου και Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Πόλης Χρυσοχούς.

Τα επόμενα έργα που ανέλαβε ήταν τεχνικός σύμβουλος για την υλοποίηση των έργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Πρώτα έγινε ανάθεση ως τεχνικός σύμβουλος του σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Χρυσοχούς και Περιχώρων το 2001 και αργότερα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων πόλεως Πάφου και Περιχώρων με την ανάθεση να γίνεται το 2002.

Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που ετοίμασε τα τεύχη δημοπράτησης τόσο για τα ΧΥΤΑ Πάφου, όσο και τον ΟΕΔΑ Κόσιης και το ΟΕΔΑ Λεμεσού, και τώρα καταγγέλλεται ότι προέβη σε φωτογραφικό διαγωνισμό.

Συνολικά, η εταιρεία ανέλαβε τουλάχιστον 39 έργα του δημοσίου στην Κύπρου, που αφορούσαν τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, καθώς και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

Η ίδια εταιρεία πάντως αναλάμβανε έργα και της Helector, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ανέλαβε τη μελέτη εφαρμογής στο πλαίσιο του έργου για παροχή υπηρεσιών για τη διαχείριση αποβλήτων συσκευασίας για δήμους των επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού και κοινοτικά συμβούλια Λεμεσού το 2008. 

Παράλληλα, Helector και Enviroplan, συμμετέχουν σε διάφορες κοινοπραξίες αναλαμβάνοντας έργα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι κοινοπραξίες που αναφέρονται είναι η ΗΛΕΚΤΩΡ - ΛΑΝΤΕΚ - ΕΝΒΙΜΕΚ - ENVIROPLAN, η ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ - Θ.Γ.ΛΩΛΟΣ - Χ.ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ ΟΕ-ΑΡΣΗ και η ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ - Θ.Γ.ΛΩΛΟΣ - Χ.ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ ΟΕ - ΑΡΣΗ ΑΕ - ENVITEC ΑΕ.
Συνεχίζονται οι καταθέσεις για ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ
Με τη λήψη νέων καταθέσεων συνέχισαν χθες οι ανακριτές τη διερεύνηση των καταγγελιών του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος άφησε με στοιχεία να νοηθεί ότι υπάρχουν ευθύνες και για ψηλά ιστάμενους για τα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.

Χθες, μετέβη στα γραφεία του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Μελετών «Τάσσος Παπαδόπουλος», Χρύσης Παντελίδης.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τον ίδιο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι έδωσε κατάθεση και δήλωσε τα εξής: «Ενημέρωσα την Αστυνομία για την αλήθεια και τα αληθινά γεγονότα και έχω καταρρίψει τη λάσπη και τις συκοφαντίες που εκτοξεύτηκαν εναντίον του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου».

Η Αστυνομία επικοινώνησε επίσης χθες και με τον δήμαρχο Λεμεσού και πρώην υπουργό Εσωτερικών, Ανδρέα Χρίστου, για να καταθέσει. Τελικά δεν κατέστη δυνατόν να διευθετηθεί συνάντηση, η οποία μετατέθηκε για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Χρίστου αναμένεται να κληθεί να αντικρούσει αυτά που αναφέρει ο κ. Φαίδωνος περί γνώσης κάποιων γεγονότων πριν την υπογραφή της συμφωνίας για τους συμβούλους στην Κόσιη.

Συγκεκριμένα, στην κατάθεση του ο κ. Φαίδωνος ενέπλεξε τον κ. Χρίστου καθώς αναφέρθηκε στην ημερομηνία 14/4/2003 όταν κατακυρώθηκε η προσφορά στην εταιρεία συμβούλων Enviroplan A.E., οπόταν ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Πάφου είχε δώσει στην Αστυνομία τέσσερα ονόματα, τριών υπουργών και ενός γενικού διευθυντή, που σχετίζονται χρονολογικά με τις ημερομηνίες υπογραφής συμβολαίων για τα ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ.

Η έρευνα της Αστυνομίας θα συνεχιστεί και αναμένεται ότι μετά τη συμπλήρωση των καταθέσεων, όλο το μαρτυρικό υλικό θα τεθεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για οδηγίες. Το ζητούμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά στο κατά πόσον θα βρεθούν πρόσωπα που προσεγγίστηκαν για να λάβουν μίζες ώστε να πάρουν θετικές αποφάσεις.
Γράφουν: Άγγελος Νικολάου, Μιχάλης Χατζηβασίλης