Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Εκτός από τη Στυμφαλία, έβαλαν στο στόχαστρο και τη Λίμνη Δύστου Ευρύτερο σχέδιο καταστροφής των υγροβιότοπων

Thumb_issue_626
Εδώ και μερικές εβδομάδες αποκαλύψαμε το σχέδιο υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής  Ελλάδας και Ιονίων Νήσων να καταστρέψουν τον υγροβιότοπο της Λίμνης Στυμφαλίας με το μαζικό κόψιμο των καλαμιώνων, που θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιομάζας για πέλετ.
Από νέα έγγραφα που έπεσαν στα χέρια μας προκύπτει ότι ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος (ΓΔΑΠΔΑ) συνεχίζει να μην απαντά στο βασικό ζήτημα. Αν δηλαδή επιτρέπεται το περιοδικό ξεπάτωμα του καλαμιώνα της λίμνης. Ετσι, αφήνει ανοιχτό το δρόμο στους υπηρεσιακούς  παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου να κάνουν δεκτή την επέμβαση στον υγροβιότοπο της Λίμνης Στυμφαλίας, με τη συνεχή μαζική αποψίλωση των καλαμιώνων, που θα οδηγήσει στην καταστροφή του υγροβιότοπου.

Εχουμε αναφερθεί σ’ ένα έγγραφο του ΓΔΑΠΔΑ προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Πελοποννήσου με περιεχόμενο «ήξεις αφήξεις». Μετά την αποστολή του, υπηρεσιακοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (ΔΔΔΔΠ), προκειμένου να διορθωθούν τα πράγματα και να αποτραπεί η καταστροφή του υγροβιότοπου, ετοίμασαν έγγραφο, με το οποίο, μεταξύ των άλλων, υπενθύμιζαν τόσο στον Γενικό Διευθυντή όσο και στους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου την ισχύουσα νομοθεσία για τις επιτρεπόμενες επεμβάσεις σε Καταφύγια Αγριας Ζωής (ΚΑΖ). Εμμέσως πλην σαφώς, οι υπηρεσιακοί παράγοντες θύμιζαν ότι το μαζικό κόψιμο των καλαμιώνων δεν είναι επιτρεπτή επέμβαση.

Το εν λόγω έγγραφο υπέγραφε ο προϊστάμενος της ΔΔΔΔΠ και ζητούσε να διαβιβαστεί στις αρμόδιες Διευθύνσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος. Ο Γενικός Διευθυντής,  όμως, αρνήθηκε να το στείλει και το κράτησε στο συρτάρι του!

Οι δύο υπηρεσιακοί παράγοντες των αρμόδιων διευθύνσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όλο αυτό το διάστημα αρνούνταν να πάρουν θέση υπογραμμίζοντας το αυτονόητο. Οτι δηλαδή τέτοια επέμβαση σε ΚΑΖ απαγορεύεται. Επειδή, όμως, κατά βάθος ήταν υπέρ του μαζικού κοψίματος των καλαμιώνων, «ποντάριζαν» στο κείμενο του Γενικού Διευθυντή Δασών της κεντρικής υπηρεσίας  του ΥΠΕΝ. Και ετοιμάζονταν να εγκρίνουν την επέμβαση.

Τελικά, τους αναγκάσαμε να στείλουν στις 15 Μάρτη ερώτημα στον Γενικό Διευθυντή Δασών για το αν είναι επιτρεπτή ή όχι η συγκεκριμένη επέμβαση στη λίμνη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, συντάχθηκε έγγραφο που τόνιζε: πρώτον, ότι οι διατάξεις της νομοθεσίας για τα Καταφύγια Αγριας Ζωής είναι σαφείς. Δεύτερον, ότι η Λίμνη Στυμφαλίας και η ευρύτερη περιοχή έχουν χαρακτηριστεί ΚΑΖ. Τρίτον, ότι οι προτεινόμενες επεμβάσεις που προβλέπονται από τη διαχειριστική μελέτη που τους στάλθηκε δεν είναι επιτρεπτές!

Αυτή η τοποθέτηση ενόχλησε ασφαλώς τον Γενικό Διευθυντή Δασών της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΕΝ, όμως δεν μπορούσε ούτε να αποσιωπήσει το έγγραφο ούτε να υιοθετήσει την άποψη περί μη επιτρεπτών επεμβάσεων. Ετσι, επέλεξε να αφαιρέσει από το έγγραφο όλο το κομμάτι στο οποίο τονιζόταν ότι οι συγκεκριμένες επεμβάσεις δεν είναι επιτρεπτές. Ετσι, στο ερώτημα των υπηρεσιακών παραγόντων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου δεν έδωσε άμεση απάντηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι επιτρεπτές οι επεμβάσεις ξεπατώματος των καλαμιώνων της Λίμνης Στυμφαλίας.

Ο Γενικός Διευθυντής Δασών επιμένει σ’ αυτή την τακτική, γιατί: πρώτον, την απόφαση για τις επεμβάσεις στα Καταφύγια Αγριας Ζωής, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, την παίρνει ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Δεύτερον, υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο μαζικής και συνεχούς αποψίλωσης των καλαμιώνων των υγροβιότοπων για την παραγωγή βιομάζας, που εκπορεύεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το μαζικό και περιοδικά επαναλαμβανόμενο κόψιμο των καλαμιώνων για παραγωγή βιομάζας απαγορεύεται αυστηρά(έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη σ’ αυτή την απαγόρευση). Γι’ αυτό και οι υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο αρμόδιων Διευθύνσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου είναι υποχρεωμένοι να εισηγηθούν στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την απόρριψη της επέμβασης στον υγροβιότοπο της Λίμνης Στυμφαλίας, αγνοώντας τα έγγραφα που τους έστειλε ο Γενικός Διευθυντής Δασών της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τα ίδια και στη Λίμνη Δύστου

Η  Λίμνη του Δύστου στην Εύβοια, που είναι επίσης σημαντικός υγροβιότοπος, δεν έχει χαρακτηριστεί ΚΑΖ, αλλά έχει ενταχθεί στον κατάλογο των ΖΕΠ (Ζώνες Ειδικής Προστασίας). Τέτοιες επεμβάσεις δεν επιτρέπονται και στις ΖΕΠ, γιατί οδηγούν στην καταστροφή του υγροβιότοπου.

Από το φθινόπωρο του 2014 έχει ανοίξει μια αλληλογραφία ανάμεσα στην εταιρία ENERGY TRADING AE (όπως ισχυρίζεται, έχει άδεια για Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Βιοαέριο) και υπηρεσίες υπουργείων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λίμνης του Δύστου. Το κύριο πρόβλημα, όμως, δεν είναι το ιδιοκτησιακό, αλλά η απαγόρευση του μαζικού κοψίματος των καλαμιώνων σε υγροβιότοπους. Για την έγκριση της επέμβασης στη Λίμνη του Δύστου, δεδομένου ότι έχει χαρακτηριστεί μόνο ως ΖΕΠ, αρμόδιος είναι  ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ι. Τσιρώνης.

Για την εταιρία ENERGY TRADING AE  δεν προλάβαμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία για να δούμε αν έχει σχέσεις με την Τράπεζα Πειραιώς ή άλλους κεφαλαιοκρατικούς ομίλους. Εννοείται πως το ρεπορτάζ συνεχίζεται. Στην Ελλάδα υπάρχουν και άλλοι υγροβιότοποι, μεγάλο μέρος των οποίων καλύπτεται από καλαμιώνες. Θεωρούμε ως δεδομένο ότι η Τράπεζα Πειραιώς και άλλοι κεφαλαιοκρατικοί όμιλοι θα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να τους μετατρέψουν από υγροβιότοπους σε αγρότοπους, από τους οποίους θα εξασφαλίζουν φτηνή βιομάζα  αποψιλώνοντας τους καλαμιώνες. Είναι θέμα χρόνου να έρθουν και άλλα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας.

Από τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας επιλέγουμε ένα που «βγάζει μάτια» αναφορικά με τη σημασία που δίνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες στο σοβαρό ρόλο που διαδραματίζουν οι υγροβιότοποι. Ούτε λίγο ούτε πολύ, υποβιβάζουν τους υγροβιότοπους σε αγρότοπους. Αντιγράφουμε: «Με αφορμή έγγραφο με το οποίο μας διαβιβάστηκαν επιστολές της εταιρίας ENERGY TRADING ΑΕ, που σας κοινοποιούμε, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λίμνης του Δύστου Ν. Εύβοιας, προκειμένου να προχωρήσει η παραπάνω εταιρία σε αξιοποίηση καλαμιών από την περιοχή ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοκαυσίμων». Σα να μην τρέχει τίποτα!

Απευθύνουμε έκκληση σε δασολόγους που υπηρετούν σε Διευθύνσεις Δασών και Δασαρχεία, στη ζώνη ευθύνης των οποίων υπάρχουν υγροβιότοποι, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό τους ως ΚΑΖ ή ΖΕΠ, να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας σε περίπτωση που οι καλαμιώνες των υγροτόπων έχουν μπει στο στόχαστρο της Τράπεζας Πειραιώς ή άλλων κεφαλαιοκρατικών ομίλων, που στο όνομα δήθεν της υπεράσπισης του περιβάλλοντος κάνουν χοντρές μπίζνες με στόχο μόνο το κέρδος.

Γεράσιμος Λιόντος

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 25 ΜΑΡΤΗ
Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/25908.%CE%95%CF%85%CF%81%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%85%CE%B3%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%BF%CF%80%CF%89%CE%BD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου