Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΘΕΛΕΙ Η Ε.Ε. ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

---000_prosfyges(Τρ. 26/1/16 – 15:48)       
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΝ ΑΓΚΙΣΤΡΩΜΕΝΟ ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΜΟΧΛΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων ισχυρών δυνάμεων της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίαςβρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με τοπροσφυγικό. Μιλώντας στην τηλεόραση τουΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αποκάλυψε ότι στην πρόσφατη υπουργική σύνοδο της Ε.Ε., στο Άμστερνταμ, ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών αξίωσε τη δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης...300.000 έως και 400.000 προσφύγων στην Αθήνα! 
 
Την ίδια στιγμή, η βρετανική εφημερίδα Financial Times φιλοξενούσε ιταμή πρόταση του γνωστού αρθρογράφου Γκίντεον Ράχμαν για μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα τοκλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια και το “μάντρωμα” των προσφύγων σε στρατόπεδασυγκέντρωσης που θα δημιουργηθούν στα ελληνικά νησιά, μέχρις ότου επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους.  
Δεν πρόκειται για μεμονωμένες φωνές. Όπως αποκαλύπτει η ισχυρής επιρροής γερμανική εφημερίδαFrankfurter Allgemeine Zeitung, οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας, Αυστρίας και Σουηδίας έχουν ήδη θέσει ζήτημα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη, εάν δεν “τακτοποιήσει τα του οίκου της” μέσα σε δύο μήνες, όπως προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας τάχθηκαν ήδη ανοιχτά οι αρμόδιοι υπουργοί της Αυστρίας και της Σλοβενίας.  
Φαίνεται ότι κάτω από την πίεση του διογκούμενου ξενοφοβικού κύματος στο εσωτερικό των χωρών τους, σειρά κυβερνήσεων της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας Ευρώπης αλλάζουν, επί τοαντιδραστικότερο, πολιτική στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Τουρκία, βασική πύλη εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη, παύει να αποτελεί τον κύριο στόχο των πιέσεων των Ευρωπαίων – άλλωστε, η Μέρκελ της έταξε ζεστό χρήμα, άρση της βίζας και άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, χωρίς να εξασφαλίσει τίποτα ουσιαστικό αναφορικά με τον έλεγχο των προσφυγικών ροών. Έτσι η πίεση μεταφέρεται στην Ελλάδα, η οποία, με το υπέρογκο χρέος και τη μνημονιακή της συνθηκολόγηση, αντιμετωπίζεται ως αγκιστρωμένο ψάρι, αδύναμη να προβάλλει οποιαδήποτε αντίσταση.  
Η πίεση των Ευρωπαίων στρέφεται προς δύο, αλληλοσυμπληρούμενες κατευθύνσεις. Από τη μία πλευρά, ζητούν από την Ελλάδα να αλλάξει τους όρους φύλαξης των συνόρων της στο Αιγαίο. Αντί για ανθρωπιστικές αποστολές διάσωσης, καλείται να διεξάγει στρατιωτικού τύπου αποστολές αναχαίτισης – σε απλά Ελληνικά, να μετατρέψει το Αιγαίο σε υγρό τάφο προσφύγων. Από την άλλη, πιέζουν να σφραγιστούν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, κυρίως με την ΠΓΔΜ, ώστε η χώρα μας να μετατραπεί σε ένα τεράστιο στρατόπεδο όσων προσφύγων θα καταφέρνουν, παρ' όλα αυτά, να φτάνουν σ' αυτήν, εμποδίζοντάς τους να κατευθυνθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.  
Το αποκρουστικό πρόσωπο αυτής της Ευρώπης-φρούριο αποκαλύπτεται καθαρά στον καθρέφτη που λέγεται Δανία. Η σκανδιναβική αυτή χώρα, μέχρι πρόσφατα ένα από τα πιο προχωρημέναυποδείγματα σοσιαλδημοκρατικού κράτους πρόνοιας και ανεκτικότητας, ψηφίζει αυτή τη βδομάδανόμο που θα επιτρέπει στις αρχές να κατάσχουν χρήματα και τιμαλφή των προσφύγων που φτάνουν στα εδάφη της, εφόσον ξεπερνούν σε αξία τις 10.000 κορώνες (1.340 ευρώ). Μια αναίσχυντη κρατική ληστεία ξεριζωμένων, δυστυχισμένων ανθρώπων, που προκαλεί εύλογους συνειρμούς με την πρακτική των Ναζί απέναντι στους Εβραίους των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Την ίδια ώρα, πρόσφυγες στο Κάρντιφ της Ουαλίας υποχρεώνονται από την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει τη σίτισή τους να φορούν ειδικά, κόκκινα περιβραχιόνια, παραπέμποντας σε μια άλλη, ανατριχιαστική παράδοση των Ναζί.  
Αυτονόητο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να υποκύψει στις πιέσεις μετατροπής της χώρας μας σε χωματερή ανθρώπινων ψυχών και δεσμοφύλακα της Ευρώπης-φρούριο. Άλλωστε, για την τεράστια πλειονότητα του ελληνικού λαού το τίμημα από ενδεχόμενο εξοστρακισμό μας από τη ζώνη Σένγκεν (η υποχρέωση, δηλαδή, να βγάλουμε διαβατήριο για ταξίδια εντός Ε.Ε.) δεν είναι δα και τίποτα σπουδαίο και σε κάθε περίπτωση δεν δικαιολογεί έναν τέτοιο ηθικό ξεπεσμό στα μάτια όλης της πολιτισμένης ανθρωπότητας. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αξιώσει ριζική αλλαγή πολιτικής της Ε.Ε. στο προσφυγικό, με την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτίων του προβλήματος και την εξασφάλιση ασφαλών οδών διέλευσης των προσφύγων. Όσο για τους πολίτες, καλούνται να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ποιόν αυτών των ηγετών που θεωρούνται “εταίροι” μας και αυτής της Ε.Ε. στην οποία παίζουμε το ρόλο του σάκου του μποξ, προς τέρψη και εκτόνωση των ισχυρών.
Α.Θ.
Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23322:prosfygiko-ellada&catid=86:expolitiki&Itemid=268

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου