Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Ενας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς ελπίδα πια

12661884_10207204563890486_5824247867853716470_nΠηγή: Του Γιώργου Δελαστίκ – «Επίκαιρα»
Βαρύτατη ήταν η προσβολή του Γερμανού υπουργού Βόλφγκαγκ Σόιμπλε προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας<, Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός. «Είναι η εφαρμογή (σ.σ του Μνημονίου), ηλίθιε!» του είπε κατάμουτρα ο Γερμαναράς, βγάζοντας όλο το ρατσιστικό μένος των επιγόνων του Χίτλερ εναντίον των Ελλήνων. Άφωνος, αμήχανος παρέμεινε ο Τσίπρας. Ανίκανος να αντιδράσει σει στην προσβολή, τήρησε στάση κατώτερη των περιστάσεων. Δεν έφυγε καν.

Εφιαλτική όμως ήταν η στάση της Αυγής, της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, την Παρασκευή και το Σάββατο. «Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών «άδειασε» όλους εκείνους που έσπευσαν να δουν στοχευμένη λεκτική επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα… Κατά δήλωση της αναπληρώτριας εκπροσώπου του υπουργού, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν, «Δεν πρόκειται επ” ουδενί για προσβολή»…» έγραψε χαρακτηριστικά το Σάββατο η εφημερίδα, η οποία έχει, μάλιστα, χτύπημα στην πρώτη σελίδα της που αναφέρει «Συγγνώμη για το «ανόητε» του Σόιμπλε ζήτησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών»! Πλήρης παραχάραξη της πραγματικότητας, μήπως και περισώσει κάτι από το κύρος της κυβέρνησης Τσίπρα!
Αφού το λένε οι Γερμανοί…
Εν πρώτοις, την όποια προσπάθεια δήλωσης ότι ο χαρακτηρισμός του Τσίπρα ως «ηλίθιου» δεν αποτελεί δήθεν προσβολή δεν την έκανε ο Σόιμπλε, ο οποίος αποκάλεσε «ηλίθιο» τον Έλληνα πρωθυπουργό. Δεν την έκανε ούτε καν ο εκπρόσωπός του. Είναι τυχαίο, νομίζουν οι της Αυγής, ότι οι μεθοδικότατοι Γερμανοί έβαλαν την… αναπληρώτρια του εκπροσώπου (!) να κάνει τη δήλωση ότι «Δεν πρόκειται επ” ουδενί για προσβολή»;
Εν συνεχεία, από πού κι ως πού η δήλωση «Δεν πρόκειται επ” ουδενί για προσβολή» ισοδυναμεί καθ” οιονδήποτε τρόπο με το… «Συγγνώμη για το «ανόητε» του Σόιμπλε ζήτησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών» που γράφει η Αυγή στην πρώτη της σελίδα και, μάλιστα, σε τίτλο; Πρόκειται για κραυγαλέα ανακρίβεια.
«Μπορεί να προκλήθηκαν αρνητικές εντυπώσεις από την ατυχή (!) αναφορά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών» έγραψε η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή στο ρεπορτάζ της από το Νταβάς, «στην πραγματικότητα όμως το Βερολίνο φέρεται ικανοποιημένο από την έως τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης»”. Αν ο Σόιμπλε αποκαλεί «ηλίθιο» τον Τσίπρα τώρα που το Βερολίνο «φέρεται ικανοποιημένο», φανταστείτε τι θα έλεγε αν δεν ήταν ικανοποιημένο. Θα έκλεινε ο Σόιμπλε τον Τσίπρα στο Νταχάου!
Και «γελοίος» ο Τσίπρας!
«Γελοίος είχε εμφανιστεί το προηγούμενο βράδυ ενώπιον της οικονομικής ελίτ στο Νταβάς ο Τσίπρας», έγραφε η -φίλα προσκείμενη προς την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ- σκληρή δεξιά γερμανική εφημερίδα Die Welt και εξηγούσε γιατί: «Σε συνέντευξή του προς το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο Τσίπρας ανακήρυξε το 2016 «Ετος των Ελλήνων». «Θα καταπλήξουμε τον κόσμο της οικονομίας», είπε. Κατάπληκτοι όντως έμειναν οι συμμετέχοντες, αλλά μάλλον αρνητικά», έγραψε η Die Welt. Πανηγύριζε και η Bild, η εφημερίδα των κυριολεκτικά ηλίθιων Γερμανών, με τα πολλά εκατομμύρια αναγνωστών: «Οι απαιτήσεις του Τσίπρα, τα πλούσια κράτη του ευρώ να πρέπει να υποστηρίξουν πάλι τις πιο αδύναμες χώρες, όπως η Ελλάδα, απορρίφθηκαν καθαρά από τον Σόιμπλε», σημείωνε περιχαρής.
Αντιλαμβανόμαστε πόσο «ζεματισμένος» θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που έχει περάσει στο γερμανικό στρατόπεδο, κάτω από το βάρος της αφόρητης πολιτικής πίεσης του Βερολίνου, εγκαταλείποντας τους Αμερικανούς, αλλά οι Γερμαναράδες τον αποκαλούν «ηλίθιο» με τον Σόιμπλε, «γελοίο» μέσω του δεξιού γερμανικού Τύπου και όλα τα συναφή. Η λύση όμως στο πρόβλημα αυτό δεν είναι, βέβαια, να επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει σχεδόν ως… επαίνους χαρακτηρισμούς του τύπου «ηλίθιος» ή «γελοίος» για τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Αλήθεια, φαντάζεστε τι θα είχε γίνει αν τολμούσε ποτέ (λέμε τώρα!) ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, να χαρακτηρίσει την Άνγκελα Μέρκελ «ηλίθια» και η -ανύπαρκτη φυσικά!- αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Τσακαλώτου ισχυριζόταν ότι ο χαρακτηρισμός «ηλίθια» για τη Μέρκελ δεν αφορούσε επ” ουδενί σε προσβολή; Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους!…
Υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν
Τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε έναν χρόνο από τότε που κατέκτησε την εξουσία με την ψήφο του ελληνικού λαού. Τα αποτελέσματα αυτού του χρόνου διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Τσίπρα υπήρξαν αποκαρδιωτικά. Η κυβέρνηση δεν υλοποίησε απολύτως τίποτα από τα σημαντικά πράγματα όχι απλώς που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, αλλά ούτε καν αυτά που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε αναγνώσει ως προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης κυβέρνησής του, στις 8 Φεβρουάριου 2015, όπως είχαν δημοσιευτεί στην Αυγή της 10ης Φεβρουάριου.
Τι είχε πει τότε; «Θεσπίζουμε το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ». Δεν το θέσπισε φυσικά. Ποια ήταν η δεύτερη υπόσχεσή του; «Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015… Το 2015 δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ – και αυτό είναι δέσμευση». Τι έκανε; Όχι μόνο διατήρησε τον ΕΝΦΙΑ για το 2015, αλλά έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα διατηρηθεί και το 2016! Θα τον καταργήσει, λέει, από του χρόνου. Ποιος τον πιστεύει; Κανένας προφανώς. Όλοι θεωρούν ότι υπεκφεύγει για να ξαναγελάσει τον λαό.
Είχε υποσχεθεί κι άλλα. «Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, η επαναχορήγηση 13ης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όποιους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως», είχε διακηρύξει πριν από έναν χρόνο. «Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων» είχε προσθέσει.
Αποδείχτηκαν όλα ψέματα. Το 2015 τελείωσε, αλλά, βεβαίως, 13η σύνταξη δεν πήρε κανένας χαμηλοσυνταξιούχος. Κι από κει που ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν «καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων», και όλες τις επικουρικές μειώνει και τα όρια ηλικίας αυξάνει και κάποιες κύριες συντάξεις θα μειώσει!
«Το ίδιο πιστοί θα μείνουμε και στη δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ», είχε διακηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις πέρσι τον Φεβρουάριο. «Αυτή η αύξηση όμως θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016, ώστε να διασφαλιστεί η αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας και ταυτόχρονα να προσαρμοστούν οι κοινωνικοί εταίροι», είχε προσθέσει.
Περιττό να τονιστεί ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε απολύτως τίποτα για τη «σταδιακή αύξηση» του μισθού στα 751 ευρώ. Είχε μια πιο ριζική λύση: εξαφάνισε την υπόσχεση αυτή από τις προγραμματικές δηλώσεις που έκανε στη Βουλή μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015 και έτσι έλυσε το πρόβλημα! Πάνε και τα 751 ευρώ ως δήθεν κατώτατος μισθός που είχε υποσχεθεί ο ίδιος!
Αυτός που έκανε το «όχι»… «ναι»!
Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός υπέγραψε το ΜνημόνιοΤσίπρα μία μόλις εβδομάδα μετά το θριαμβευτικό «όχι» του λαού μας με 61 % στους Γερμανούς και τους υπόλοιπους δανειστές, μετατρέποντας έτσι το υπερήφανο «όχι» σε πανάθλιο «ναι», προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως δήθεν πιστός υπερασπιστής του «όχι»!
«Η συμμαχία των προθύμων του «ναι» ξανασυσπειρώνεται και παίζει σήμερα τα ρέστα της ξανά», δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκδήλωση για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ξεχνάνε ακόμη κι αυτοί που τότε έκαναν καμπάνια υπέρ του «ναι» και τώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση, όπως κάποιοι στην ηγεσία της ΓΣΕΕ ή οι μεγάλοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΕΓΕΣ», πρόσθεσε. «Δεν γίνεται να είστε και με τα μπλόκα και με το ΔΝΤ, δεν γίνεται να είστε και με τις πορείες και με τους δανειστές», κατέληξε.
Αν δεν είχε ο ίδιος υπογράψει το Μνημόνιο Τσίπρα, θα είχε δικαίωμα να θέσει τέτοια πράγματα. Από τη στιγμή όμως που «έσπασε» και υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο, έπειτα από εκείνα του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά, με τι ηθικό ανάστημα νομίζει ότι μπορεί να διαφοροποιηθεί από τους προκατόχους του στο πρωθυπουργικό αξίωμα; Δυστυχώς, δεν μπορεί…
Σκότωσε κάθε ελπίδα του λαού μας το «σπάσιμο» του Αλέξη Τσίπρα. Η ζημιά που προκαλεί στην Αριστερά η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απροσμέτρητη, ανυπολόγιστη και πολύ παρατεταμένη – και αναφερόμαστε στην Αριστερά που είναι σαφώς συνεπέστερη από τον ΣΥΡΙΖΑ.
http://vathikokkino.gr/archives/101688

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου