Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ: ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ!

Η καινούργια απειλή των Ευρωπαίων: Κούρεμα καταθέσεων!
H επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφκσις επιφύλασσε απλώς υπενθυμίσεις και προειδοποιήσεις για το «μη χείρον βέλτιστον», ενημερώνοντάς μας ότι η ακραία καθημερινότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία μπορεί να γίνει χειρότερη, αν δεν... εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα.
Είναι κάτι παρά πάνω από ξεκάθαρο πως τα πάντα είναι ανοικτά παρά τις παρά του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς, αφού επανέρχεται το σενάριο επιβολής έκτακτης εισφοράς για το ασφαλιστικό και μίας ακόμη μείωσης στις συντάξεις!
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, "κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου", ξανά, έριξε στο τραπέζι και το κούρεμα καταθέσεων! Μάλιστα, όπως άφησε να εννοηθεί, δεν πρόκειται για σενάριο εκφοβισμού, αλλά για υπαρκτή πιθανότητα. Στοχεύοντας ευθέως τους μικροκαταθέτες που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στηρίζοντας τη χώρα τους και τις επιχειρήσεις που διατηρούν όρθιο τον δοκιμαζόμενο παραγωγικό ιστό μέσω κεφαλαίων κίνησης και μισθοδοσίας. Τραγικό συμπέρασμα του τακτικισμού των Ευρωπαίων ότι αφού πρώτα ζήσαμε την τραπεζική αργία.. ξαναπαίζουν το χαρτί των τραπεζών!
Για την πιθανότητα αυτή μίλησε κατά την διάρκεια κοινών δηλώσεων του με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ο Ντομπρόβσκις συνέδεσε τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υποστηρίζοντας πως εάν αξιολόγηση και ανακεφαλαιοποίηση δεν κλείσουν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, τότε πράγματι θα υπάρξει πρόβλημα με τις τράπεζες!!!
Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε πως ζήτησε από τον Ντομπρόβσκις «να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος να μην επιτευχτεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα».
Το κλίμα των επαφών του Ντομπρόβσκις με την ελληνική κυβέρνηση επικοινωνήθηκε ως ιδιαίτερα καλό από την κυβέρνηση ωστόσο το παρασκήνιο σε συνδυασμό με τις τοποθετήσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου δείχνουν απλώς αυτό που προσπαθεί να κρύψει ή να χρυσώσει η κυβέρνηση.
Τα μέτωπα είναι πολλά, επώδυνα και το χειρότερο ορθάνοικτα στις όποιες μεταβολές. Σε μια μικρή προσπάθεια υπενθύμισης πρόκειται για τα κόκκινα δάνεια (εν αναμονή του νομικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς), ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, (εν αναμονή ποιοι συντελεστές θα αποφασιστούν και τι τελικά θα τεθεί σε ισχύ) με ορίζοντα την αξιολόγηση, από την οποία εξαρτάται το επόμενο βήμα... η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Εδώ, «επανεμφανίζεται» ο Βάλντις Ντομπρόφκσις που στέλνει το τελεσίγραφο!!!
Κίνδυνος κουρέματος των ελληνικών καταθέσεων, ένας εφιάλτης που θεωρούσαν άπαντες πως έχει ξεπεραστεί, αλλά ξανάρχεται με τον πιο ωμό τρόπο, επί ελληνικού εδάφους, από τα πιο επίσημα χείλη.
Εν κατακλείδι, η τελευταία «νότα» λέει «αξιολόγηση ή κούρεμα καταθέσεων», δηλαδή συμφωνήστε με το προτεινόμενο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας (η πρόταση της Κομισιόν αφορά νοικοκυριά που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια) και όλες τις απαιτήσεις των δανειστών όπως έχουν τεθεί...
Την ίδια ώρα, τα επιχειρήματα και η πολιτική κόντρα «χάσκουν» ενώ το κοινωνικό πεδίο δοκιμάζει τη σφοδρότητα των αντιδράσεων του... στα χειρότερα που είναι μπροστά! 


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/637254/h-kainoyrgia-apeili-ton-eyropaion-koyrema-katatheseon#ixzz3pq9lJPDe


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου