Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Οι χώρες που λόγω καύσωνα δεν θα αντέχεις να βγεις έξω Έως το 2100


Σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι χώρες που θα έχει τόση ζέστη ώστε οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να βγουν έξω το 2100», ο Independent καταγράφει τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι, μέχρι το τέλος του αιώνα, οι καύσωνες σε θερμότερα κλίματα θα δίνουν την αίσθηση των 77C.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότιμέχρι το τέλος του αιώνα, ορισμένες περιοχές του Περσικού Κόλπου θα υποστούν καύσωνες, τους οποίους δεν θα μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα.
Το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ηΣαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και άλλες περιοχές θα βιώσουν συνδυασμούς θερμοκρασίας και υγρασίας που θα κάνουν το θανάσιμο κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το 2003 να «μοιάζει με δροσερή μέρα».
Νέα μελέτη στην επιθεώρηση Nature Climate Changeπαρουσίασε προσομοιώσεις σε υπολογιστή για το τι θα συμβεί στις παγκόσμιες θερμοκρασίες, στην περίπτωση κατά την οποία οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό.
Η πρόβλεψη κάνει λόγο για ένα νέο είδος υπέρ-καυσώνων, που θα επηρεάσουν στον Περσικό Κόλπο, που όμοιοι δεν έχουν παρατηρηθεί στη Γη από τότε που ο Άνθρωπος έκανε την εμφάνιση του στον πλανήτη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο «δείκτης δυσφορίας» - ένα μέτρο για την αίσθηση της θερμοκρασίας που αισθάνεται κάποιος έξω - στις χώρες του Περσικού Κόλπου δίνει μετρήσεις μεταξύ 74 C και 77 C, τουλάχιστον έξι ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι θερμοκρασίες αυτές είναι τόσο υψηλές ώστε, ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ανίκανο να παράξει ιδρώτα για να απαλλαγεί από τη θερμότητα, γεγονός που θεωρείται επικίνδυνο ακόμη και για υγιείς ανθρώπους.
Ο δείκτης θερμότητας μετρά τις επιπτώσεις τόσο της θερμοκρασίας όσο και της υγρασίας.
Τα υψηλά ποσοστά υγρασίας (έως και 100%) σημαίνει ότι, ενώ ο υδράργυρος θα δείχνει  35 C, η αίσθηση για τους ανθρώπους θα είναι ότι, η θερμοκρασία φτάνει στους 77 βαθμούς.
«Μπορείτε να δοκιμάσετε τη σάουνα μέχρι τους 35 Κελσίου, αλλά όχι για πολύ.
Φανταστείτε πώς θα είναι μία παρατεταμένη έκθεση για έξι ή περισσότερες ώρες» λέει, ο εκ των συντακτών της μελέτης, Elfatih Eltahir, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΜΙΤ.
Τέτοιες θερμοκρασίες, σύμφωνα με τις προσομοιώσεις για τους υπερ-καύσωνες θα συμβαίνουν μια φορά τη δεκαετία, ωστόσο, οι θάνατοι που θα προκληθούν θα είναι μαζικοί.
Εκτός αυτού, θα υπάρχουν περιοχές στον Περσικό Κόλπο που, εκ των συνθηκών, θα είναι μη κατοικήσιμες.
Οι ανεπτυγμένες πόλεις, όπως το Αμπού Ντάμπι, το Ντουμπάι και η Ντόχα θα τα καταφέρουν χάρη στην ευρεία χρήση των κλιματιστικών συστημάτων.
Ωστόσο, για τους ανθρώπους που θα είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται στον δρόμο και στην ύπαιθρο, οι συνθήκες θα είναι ανυπόφορες.
Η μελέτη προβλέπει μαζική «έξοδο» από τη Μέση Ανατολή.
Ενώ παρότι η ζέστη στη Μέκκα δεν θα είναι τόσο μεγάλη, τις ημέρες του ετήσιου προσκυνήματος, οι θάνατοι θα πολλαπλασιαστούν.
«Μερικές από τις πιο τρομακτικές προβλέψεις από την κλιματική αλλαγή είναι εντελώς έξω από το φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας» δήλωσε ο ερευνητής Κρις Φιλντ από το Ινστιτούτο Κάρνεγκι για την Επιστήμη του κλίματος.
Ο δρ Χάουαρντ Φράμκιν, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (Σχολή Δημόσιας Υγείας), ο οποίος δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε στο Associated Press ότι οι επιπτώσεις στην περιοχή του Κόλπου θα είναι «τρομακτικές».
Τέτοια αφόρητα επίπεδα θερμότητας μπορούν να αποφευχθούν- αλλά μόνο αν ο κόσμος περιορίσει τις μελλοντικές εκπομπές και τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πριν από τις συνομιλίες για το κλίμα στο Παρίσι.
http://tvxs.gr/news/greenlife/oi-xores-poy-logo-kaysona-den-tha-antexeis-na-bgeis-ekso-2100


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου