Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Στο δρόμο χωρίς αποζημίωση 108 απλήρωτοι εργαζόμενοι του «Αγγελιοφόρου»




Η οικογένεια Μπακατσέλου σε στιγμές δόξας και μεγαλείου, την εποχή που πλήρωνε τους εργαζόμενους. Σήμερα οφείλει μισθούς 8 μηνών και αποζημιώσεις 2 εκατ.ευρώ
 ...αναδημοσίευση από https://agelioforum.wordpress.com/...

Χωρίς αποζημίωση και με ανεξόφλητους οκτώ (8) μισθούς εγκαταλείπει στην τύχη τους 108 εργαζόμενους της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» η οικογένεια του γνωστού βιομήχανου και εκδότη Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου.


Σε συνεννόηση με τους εξ Αθηνών εκδότες, Φώτη Μπόμπολα καιΣταύρου Ψυχάρη, ο εκπρόσωπος της προβεβλημένης επιχειρηματικής οικογένειας της Βόρειας Ελλάδας, Βασίλειος Μπακατσέλος, ανακοίνωσε αργά σήμερα (Τρίτη) το μεσημέρι ότι η εταιρία που διοικεί εδώ και 10 μήνες θα καταθέσει εντός των ημερών αίτηση παύσης πληρωμών και ακολούθως θα οδηγηθεί σε πτώχευση.

Ο κ. Μπακατσέλος έκανε γνωστό ότι η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ, η οποία εκδίδει τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και σειρά άλλων εντύπων, διακόπτει από σήμερα επισήμως τη λειτουργία της, καθώς αντιμετωπίζει, όπως είπε, «πολλά προβλήματα», όπως είναι η κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της εκ μέρους του Δημοσίου και η διακοπή της ηλεκτροδότησης εκ μέρους της ΔΕΗ στο εκτυπωτήριο του Κιλκίς. Παράλληλα, αδυνατεί, όπως ισχυρίστηκε, να διαχειριστεί και να αντεπεξέλθει στις συνεχώς διογκούμενες οφειλές της προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους.



Παραιτήθηκαν από την έφεση για το άρθρο 99!

Στις αιτίες για τη διακοπή λειτουργίας της ΕΒΕ ΑΕ ο κ. Μπακατσέλος συμπεριέλαβε επίσης την αδυναμία της εταιρίας αφενός μεν να ενταχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης, βάσει του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, αφετέρου δε να συγκαλέσει γενική συνέλευση των μετόχων, ώστε να εκλεγεί μόνιμη διοίκηση.
Ο ίδιος ωστόσο αποκάλυψε ότι με πρωτοβουλία της σημερινής διοίκησης η εταιρία έχει παραιτηθεί εδώ και δύο μήνες, δηλαδή από τις αρχές Σεπτεμβρίου, από την έφεση που άσκησε κατά της πρωτόδικης απόφασης για το άρθρο 99. Η εν λόγω έφεση είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί στις αρχές Ιανουαρίου 2016, αλλά η εταιρία εγκατέλειψε πρόωρα την υποστήριξή της.

Κάντε τώρα επίσχεση!

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της επιχειρηματικής οικογένειας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να απολυθούν επισήμως οι εργαζόμενοι και δεν προβλέπεται να καταβληθούν αποζημιώσεις, ύψους τουλάχιστον 2 εκατ. €, παρά τα όσα ορίζει ο νόμος, Αντιθέτως, παρότρυνε το εναπομείναν προσωπικό να προβεί αμέσως σε επίσχεση εργασίας, επικαλούμενο τη μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του, και να απευθυνθεί στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, όπου ανήκει, για να ζητήσει και να λάβει το προβλεπόμενο επίδομα.

Μετέωρες απαιτήσεις 

Ο κ. Μπακατσέλος ισχυρίστηκε ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με τα συνδικαλιστικά σωματεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤ-Θ, ώστε να εκχωρηθούν υπέρ των εργαζόμενων μελών τους οι μελλοντικές απαιτήσεις της εταιρίας από την Γ΄ Διεύθυνση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ (πρώην ΤΑΤΤΑ), ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, αλλά και τρέχουσες απαιτήσεις από  διάφορους πελάτες. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστήριξε, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν σε βάθος χρόνου να λάβουν τις δεδουλευμένες αποδοχές τους, που σήμερα αντιστοιχούν τουλάχιστον σε οκτώ (8) μήνες.
Ωστόσο, παρέλειψε να αποσαφηνίσει ότι οι εν λόγω απαιτήσεις, κυρίως αυτές που αφορούν στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, δεν έχουν ακόμη γεννηθεί, καθώς δεν έχει ασκηθεί οποιοδήποτε ένδικο μέσο για την είσπραξή τους.
«Το πρώτο μας μέλημα είναι οι εργαζόμενοι», είπε ο κ. Μπακατσέλος προς τους απλήρωτους και εξουθενωμένους μισθωτούς, που συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του «Αγγελιοφόρου», στην οδό Δαναΐδων 4, για να ακούσουν με έκδηλη αμηχανία την αναγγελία πτώχευσης της  εταιρίας.

«Το καλύτερο για εσάς…»

Στις σποραδικές διαμαρτυρίες που διατυπώθηκαν, ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μπακατσέλος απάντησε με νηφαλιότητα, επαναλαμβάνοντας ότι «εμείς αποφασίσαμε με γνώμονα το καλύτερο για εσάς…». Ακόμη και στις αιτιάσεις για τη μη καταβολή αποζημιώσεων, ο επικεφαλής της εργοδοσίας αρκέστηκε με ψυχραιμία να πει: «Πιστεύω πως θα πάρετε κάποια στιγμή τα δεδουλευμένα σας… Δεν ξέρω όμως πότε…».

Τα συνδικαλιστικά σωματεία

Φλογερή ανακοίνωση κατά της οικογένειας Μπακατσέλου, αλλά και των Φώτη Μπόμπολα και Σταύρου Ψυχάρη εξέδωσαν αργά το απόγευμα τα συνδικαλιστικά σωματεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤΘ, κάνοντας λόγο «αναξιοπρεπές τέλος της εφημερίδας “Αγγελιοφόρος”» με την υπογραφή οικογένειας Μπακατσέλου.
Τα τρία σωματεία επικρίνουν τον επιχειρηματία Βασίλειο Μπακατσέλο, έσχατο των εκπροσώπων της εργοδοσίας, επειδή, εκτός των άλλων «δε δίστασε να υποκριθεί ότι διαπραγματεύεται για “βιώσιμη λύση” παίζοντας με τις ελπίδες του προσωπικού και κρατώντας το σε ιδιότυπη ομηρία, ενώ, όπως φέρεται ότι ο ίδιος ομολόγησε, είχε αποφασίσει από καιρό να οδηγήσει την ΕΒΕ ΑΕ σε πτώχευση».
Η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΠΗΕΘ και η ΕΤΗΠΤΘ καλούν όλους τους εργαζόμενους του «Αγγελιοφόρου» σε συνέλευση την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, 3ος όροφος).

280 εκκαθαρίσεις σε 3 χρόνια

Υπενθυμίζεται ότι ο «Αγγελιοφόρος» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ως ημερήσια πολιτική εφημερίδα, συνοδευόμενη από μικρές αγγελίες, πριν από 19 χρόνια, το Σεπτέμβριο του 1996, μετά την απόκτηση του μετοχικού ελέγχου από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.
Από τις αρχές της κρίσης έως σήμερα η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» απολύσει ή έχει οδηγήσει σε εθελούσια έξοδο συνολικά 280 εργαζόμενους. Κατά τα τελευταία τρία (3) έτη η εφημερίδα έχει διακόψει την έκδοσή της συνολικά τέσσερις (4) φορές, για να επανέλθει και πάλι σε κυκλοφορία στις αρχές Σεπτεμβρίου 2015, βασιζόμενη στην προσφορά εθελοντικής – ως επί το πλείστον – εργασίας από το 75% του εναπομείναντος προσωπικού. Το υπόλοιπο 25% των εργαζομένων ασκεί από τις αρχές του καλοκαιριού επίσχεση εργασίας ή έχει λάβει άδεια άνευ αποδοχών.

http://financialcrimesnews.blogspot.gr/2015/10/108.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου