Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Σύνταξη 100 μεγαλοστελεχών ίση με 50 εκατ. υπαλλήλων



Η ψαλίδα πλουσίων και φωχών στις ΗΠΑ είναι πραγματικά πολύ μεγάλη και αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει μελέτη για τις συντάξεις στη χώρα, που διενήργησαν δύο «δεξαμενές σκέψης».
Το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό: 100 επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων, μερικοί από τους οποίους ακόμη εν ενεργεία, λαμβάνουν συντάξεις ίσες με αυτές που παίρνουν 50 εκατ. νοικοκυριά στις ΗΠΑ, δηλαδή σχεδόν οι μισές οικογένειες της χώρας.


280.000 δολάρια τον μήνα

Όπως έγινε γνωστό από τα στοιχεία που έδωσαν το Center for Effective Government και το Institute for Policy Studies, αυτοί οι 100 έχουν αποταμιευμένα στα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία συνολικό ποσό ύψους 4,9 δισ. δολαρίων, το οποίο τους επιτρέπει να λαμβάνουν σχεδόν 280.000 δολάρια τον μήνα «μέχρι το τέλος της ζωής τους».
Ωστόσο το ποσό αυτό είναι περίπου ίσο με τα ποσά που έχουν αποταμιεύσει για τις συντάξεις τους οι 116 εκατομμύρια φτωχότεροι Αμερικανοί.
Τα δύο αυτά ινστιτούτα εξηγούν στην έκθεσή τους ότι αυτό το «κομπόδεμα» δεν οφείλεται στο ότι οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι εργάζονται πιο σκληρά ή επενδύουν πιο σοφά.
Αντιθέτως, «οφείλεται σε κανόνες που έχουν διαμορφωθεί επίτηδες για να ανταμειφθούν αυτοί που ήδη βρίσκονται στο πάνω μέρος της κλίμακας», άλλη μια ένδειξη των ανισοτήτων στις ΗΠΑ.

Η μελέτη διευκρινίζει ότι, λόγω της έλλειψης σταθερών θέσεων εργασίας και του «εξωφρενικού» βάρους των χρεών που συνάπτουν για τις σπουδές τους, οι νέοι μισθωτοί συναντούν έτσι τις μεγαλύτερες δυσκολίες για να αποταμιεύσουν για τη σύνταξή τους.

Οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους για τις συντάξεις τους

Επίσης, οι ισχυροί των ΗΠΑ είδαν τις συντάξεις τους να αυξάνονται χάρη σε ειδική διάταξη που τους επιτρέπει να μην πληρώνουν φόρους για τα ποσά που προορίζονται για τα γεράματά τους.
Σύμφφωνα με αυτήν, δεν τους επιβάλλεται κανένα όριο, ενώ για τους απλούς μισθωτούς άνω των 50 ετών το αφορολόγητο όριο είναι 24.000 δολάρια τον χρόνο.
Ως παράδειγμα ενός εξ αυτών των τυχερών και ισχυρών, η μελέτη κατονομάζει τον Ντέιβιντ Νόβακ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και στη συνέχεια εκτελεστικό πρόεδρο του ομίλου YUM Brands (Pizza Hut, KFC, Taco Bell, κ.ά.).
Ο Νόβακ βρίσκεται στην κορυφή με συνολική σύνταξη άνω των 234 εκατ. δολαρίων, ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοί του δεν θα πάρουν καν σύνταξη, σύμφωνα με τη μελέτη.
Όταν ρωτήθηκε ο όμιλος YUM σχετικά, ο εκπρόσωπός του θύμισε τα 29 χρόνια που ο Νόβακ πέρασε στην εταιρεία, αλλά και ότι υπό την ηγεσία του η μετοχή YUM «σημείωσε αύξηση της τάξης του 900%».
Και επίσης τόνισε ότι επιδοτεί με 6% του δολαρίου κάθε δολάριο που οι μισθωτοί του τοποθετούν στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Ανοιχτοχέρηδες…
http://www.efsyn.gr/arthro/syntaxi-100-megalostelehon-isi-me-50-ekat-ypallilon
  


http://gregordergrieche.blogspot.gr/2015/10/100-50.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου