Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ποιοι βοήθησαν την άνοδο της χούντας της 21ης Απριλίου 1967

Γράφει: Μανόλης Κυριάκης 
Στις 16 Φεβρουαρίου 1964 η Ένωση Κέντρου κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 53% με την υπόσχεση του αρχηγού της Γεωργίου Παπανδρέου ότι θα εφαρμόσει πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. 
Η ΕΡΕ, το παλάτι, ο στρατός, η αστυνομία, η πρεσβεία των ΗΠΑ, η CIA και το ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου αποτελεί παρένθεση, επένδυσαν στην τακτική του φόβου, όπως και σήμερα η ΝΔ:
 


«αυτή η δραχμή είναι δική σου, μην αφήσεις τον Παπανδρέου να στην πάρει», στην κατάρρευση της οικονομίας, στην χρεοκοπία και στον κομμουνιστικό κίνδυνο. 

Το 1961 είχε προηγηθεί το σχέδιο βίας και νοθείας «Περικλής»που αποκάλυψε ότι το παρακράτος, ξένοι και ντόπιοι, δεν θεωρούσαν τίποτα το παράνομο να προβαίνουν σε αντισυνταγματικές πράξεις χωρίς να τιμωρούνται από το 1947. 

Ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις αλλά ήταν φανερό πως είχε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία και δεν πήρε σχεδόν κανένα μέτρο για να αλλάξει τις δομές του στρατού που λειτουργούσε κάτω από το παρακράτος του ΙΔΕΑ από το 1945 (Μακαρέζος, Γεννηματάς, Σακελλαρίου, Πατίλης, Αγγελής, Καρδαμάκης, Σπαντιδάκης, Τζανετής κ.ά) με απομάκρυνση όσων δεν ήταν ΙΔΕΑ με τοποθετήσεις και προαγωγές των αξιωματικών της οργάνωσης. 

Ο Παπανδρέου
 διόρισε υπουργό άμυνας τον Γαρουφαλλιά και αρχηγό του Στρατού τον Γεννηματά με υπόδειξη του παλατιού και των ξένων κέντρων εξουσίας, που επιδίωξη τους ήταν ότι η χώρα έπρεπε να διαφυλάξει το στεγανό του βασιλικού στρατεύματος. 

Από την πρώτη στιγμή της ανόδου της Ένωσης Κέντρου, οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι η εξωτερική και η εσωτερική πολιτική της Ελλάδας δε θα ήταν όπως ήταν από το 1947. 

«Κάνουμε ό,τι θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε και τίποτα δε μας σταματά», δήλωση Αμερικανού Σταθμάρχη το 1961 στον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ στις ελληνικές παρελάσεις κυκλοφορούσαν τα τανκς με αμερικάνικες σημαίες «ή βγάζετε τον Πλαστήρα από πρωθυπουργό και βάζετε τον Παπάγο ή τον Κανελλόπουλο ή τον βλάκα (έτσι αποκαλούσαν τον Σοφοκλή Βενιζέλο) ή βοήθεια στρατιωτική ή οικονομική δεν έχετε από το σχέδιο Τρούμαν-Μαρσάλ». 

Παρόμοια μεθοδολογία και σήμερα: ή υπογράφετε το μνημόνιο ή χρήματα δε θα πάρετε. 

 

Δεξιές εφημερίδες (Βραδινή, Ελεύθερος Τύπος, Ημέρα, Ακρόπολις, Καθημερινή) από την άνοδο της Ένωσης Κέντρου το 1964 συμμετείχαν στο σχέδίο ανατροπής. Η κυβέρνηση Παπανδρέου Κερένσκι, διαλύει την ελληνική ΚΥΠ, διαλύεται και κομματικοποιείται το στράτευμα, η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι, οι Λαμπράκισσες με τις μαύρες κάλτσες έχουν εισχωρήσει στο στράτευμα, οι χωροφύλακες έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και κυκλοφορούν φήμες για πραξικόπημα του ΙΔΕΑ. 

Ο Παπαδόπουλος κάνει το ψευδοσαμποτάζ του Έβρου ρίχνοντας ζάχαρη σε τανκς ενοχοποιώντας αριστερούς φαντάρους με φοβερά βασανιστήρια, όταν όλοι γνώριζαν ότι ήταν έργο του Παπαδόπουλου και ότι προετοίμαζαν πραξικόπημα και αναγκάζοντας τον Ηλία Ηλιού μέσα στη Βουλή να καταγγείλει προφητικά με τη σοφία του «ο Παπαδόπουλος μια μέρα θα μας δέσει». 

Ο Π. Κανελλόπουλος σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος δίνοντας κάλυψη σ’ όλες αυτές τις ψεύτικες πληροφορίες εκραύγαζε «Να φύγει η κυβέρνηση των Λαμπράκηδων», «ο Παπανδρέου είναι εθνικός κίνδυνος», «κόπηκε η εθνική αναπνοή του στρατού», «η ύπαρξις και το κύρος του κράτους έχουν μηδενισθεί», «οι χωροφύλακες κρύπτονται και υφίστανται εκβιασμούς», «Τα μέλη της Νεολαίας Λαμπράκη από 23.000 έχουν γίνει 65.000». Ζήτησε από τους βουλευτές της Ένωσης Κέντρου να ανατρέψουν τον Παπανδρέου και ότι θα στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση αποστατών. 
Οι εφημερίδες της δεξιάς άρχισαν να δημοσιεύουν μυστικές πληροφορίες και αστυνομικές εκθέσεις «για κομμουνιστικό κίνδυνο» και γελοίες πληροφορίες ότι οι κομμουνιστές συγκεντρώνουν όπλα για να καταλάβουν την εξουσία, που φυσικά ποτέ δε βρέθηκαν. 
Στη δίκη της Χούντας ο τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας, ο πολιτικός προϊστάμενος της ΚΥΠ, ο σοφός ακαδημαϊκός δάσκαλος με 60 χρόνια στην πολιτική Π. Κανελλόπουλος δήλωνε ότι δε γνώριζε για τον κίνδυνο πραξικοπήματος και ότι «έπεσε θύμα ψευδών πληροφοριών». Η χώρα μας όπως και η Κύπρος πλήρωσαν πολύ ακριβά την ανεπάρκειά του. 
Σε λίγους μήνες ξέσπασε το σκάνδαλο «Ασπίδα» με την καταγγελία της Βραδινής ότι πολιτικός αρχηγός της οργάνωσης ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο αντιστράτηγος Σίμος που ανέλαβε την διοικητική εξέταση είχε αποφανθεί να ελεγχθούν μόνο 3-4 λοχαγοί. 

Μάρτυρες κατηγορίας κατά του Ασπίδα πολλοί πρωταγωνιστές της μετέπειτα χούντας: Θεοφλογιαννάκος, Καρύδας, Παλαϊνης, Κουρκουλάκος, Στειακάκης, Πετάνης, Γκόρος Γεννηματάς, Σαμψών κ.ά. και πολιτικοί όπως Κανελλόπουλος Π., Γαρουφαλιάς, Νόβας Φαρμάκης, κ.ά. 

Ο Κανελλόπουλος μετά δήλωσε ότι δεν αποδείχθηκε πουθενά ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αρχηγός και παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος. 

Ενώ ο ίδιος με προηγούμενες δηλώσεις του κατήγγειλε προφητικά «Ο κύριος Παπανδρέου σήκωσε άδικα το χέρι του ενάντια στην ακεραιότητα των ενόπλων δυνάμεων και θα πληρώσει γι’ αυτό το σοβαρό σφάλμα ». Μετά από λίγους μήνες δήλωνε πάλι ότι «συγγνώμη, έκανα λάθος». 

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να επιβάλουν Νατοϊκή λύση διχοτόμησης στην Κύπρο ανακοινώνοντας το σχέδιο ΑΤΣΕΣΟΝ και απειλώντας την Ελλάδα ότι δεν θα εμποδίσουν την Τουρκία σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ελλάδος και ότι οι Τούρκοι με την Τουρκική Αεροπορία που διαθέτουν είναι ικανοί να κάψουν όλη την Ελλάδα. 

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν δέχτηκαν το Σχέδιο που προέβλεπε Βάση Τούρκικη και Αγγλική στην Κύπρο, δηλαδή Διχοτόμηση, παραχώρηση του Καστελόριζου στην Τουρκία και Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, δηλώνοντας στον Αμερικάνό Πρόεδρο ότι το ελληνικό Σύνταγμα δεν προβλέπει παραχώρηση ελληνικού εδάφους και ότι η Ελληνική Βουλή δε θα ψήφιζε το σχέδιο. 

Ο Πρόεδρος Τζόνσον στην άρνηση της Ελλάδας και της Κύπρου για το σχέδιο Άτσεσον δήλωσε «Γαμώ το Σύνταγμά σας, τη Βουλή και την Δημοκρατία σας. Η Αμερική είναι ελέφαντας και σεις είστε ψύλλοι. Θα βάλω τον ελέφαντα να σας απορροφήσει και να διαβιβάσετε στον Πρωθυπουργό σας ότι είναι λίγα τα ψωμιά σας». 
Στις 15 Ιουλίου 1967 υποχρεώνεται ο Γ. Παπανδρέου σε παραίτηση από τον βασιλιά και αρχίζει η σαλαμοποίηση και ο τεμαχισμός της Ε.Κ. με πρωταγωνιστές τον Νόβα, Τσιριμώκο, Στεφανόπουλο και Μητσοτάκη κ.ά. σε συνεργασία με το παλάτι, τη CIA, τον Αμερικάνο σταθμάρχη στην Αθήνα, το Στρατό, την Αμερικάνικη Πρεσβεία, το ΝΑΤΟ, την Αστυνομία και τους αποστάτες με την κάλυψη και της ΕΡΕ. 

Ο Λαός αντέδρασε με συγκεντρώσεις πρωτοφανείς. Έφτασαν το ένα εκατομμύριο με σοβαρά επεισόδια (δολοφονία Πέτρουλα κ.ά.), αλλά και μεγάλες καταστροφές από το παρακράτος όπως απεδείχθη στη συνέχεια για να προετοιμάσουν το παρακρατικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Ακολούθησαν 7 χρόνια βασανιστήρια, φυλακές, εξορίες, εκτελέσεις και καταστροφή για την πατρίδα μας και την Κύπρο με την τουρκική εισβολή με τη βοήθεια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. 

Παράφρονες αξιωματικοί εκπαιδευόμενοι σε στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ και της CIA μας έβαλαν στο γύψο «δια της επαναστάσεως» που κράτησε 7 χρόνια με την καταστροφή της πατρίδας μας και της Κύπρου.
 

Μανόλης Κυριάκης 
Οικονομολόγος-Βιβλιοπώλης- Πρώην αντιδήμαρχος Ηρακλείου 


ΠΗΓΗ: 
http://www.alfavita.gr/


http://resaltomag.blogspot.gr/2015/04/21-1967.html#more

2 σχόλια:

  1. Συγνώμη, χωρίς να είμαστε "κυβερνητική", θεωρούμαι ότι "Ασυνείδητα" σπονζάρεται την φράση του Σαμαρά για "Αριστερή παρένθεση" ! Διότι τουλάχιστόν λέχθηκε από επίσημες κυβερνητικές πηγές η φράση "έχουμαι την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία"! Τί περιμένεται την ... επανάσταση ; Σχεδόν 200 χρόνια η Χώρα μας είτανε υπό ΚΑΤΟΧΗ, (υλική και πνευματική), γιαυτό ΚΑΘΗΛΩΘΕΙΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ! Τί περιμένεται ; "ΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ" ; Αυτό το σύνθημα του Κινήματος το .. είδαμε ! Μάλιστα μπορεί και εσείς (συγνώμη αλλά) να το υποστηρίξαται ! ΕΜΕΙΣ ΠΟΤΕ ! Εμείς έχουμαι μια αίσθηση εμπιστοσύνης, έχουμε κάππποια ενόραση σε καθαρή κοινωνικοπολιτική βάση με το επιστημονικό πρίσμα ! Οι πρώτοι που θα τους μουντζόσουν, οι πρώτοι που θα τους ρίξουν μούντζα θα είμαστε Εμείς, όχι .. Εσείς ! ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ, στους δημοκρατικούς χώρους ΜΑΣ, να υπάρχει επίμονα σε μια Εθνική, Απελευθερωτική Λαική κατεύθυνση, ΟΧΙ της εξίσωσεις με το σαθρό σύστημα που μας κυβερνούσε, ΝΑΙ, σχεδόν 200 ! Και ας το ξέρεται και γνωρίζεται και εσείς, και οι κυβέρνηση, είναι το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ! ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ! Και δεν είναι ... λόγια ! Δεν είναι συνθήματα ! ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΣΑΒΟΥΡΑ που, ΝΑΙ, ΜΑΣ κυβερνούσε σχεδόν 200 χρόνια (επανάληψη), ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ! ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΑΘΡΟΙ ΚΑΙ ΒΟΘΡΟΔΗΣ ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ, ... για ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ... ΛΟΓΟΥΣ !!! Παράδειγμα ; Μικρασιατική καταστροφή του 1922, μετά την συμμετοχή μας μαζί με Αγγλους, Αμερικανούς, Γάλλους, Γερμανούς στον Κριμαικό πόλεμο ενάντια στο "ξεκίνημα" της Σοβιετικής Ενωσης (ΕΣΣΔ) !! Και όπως λέει το τραγούδι "μα μια κατάρα πάντα θα σε δέρνει του προδομένου ο πόνος της καρδιάς" ! ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΜΕΝΟ ! (βλ. 1974 Κύπρος, ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥΣ του 1967, ΕΠΙΣΗΜΑ ... ΣΥΓΝΩΜΗ ! ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ !) Και ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ! ... απὀλυτη ἀποψη ΜΑΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνώμη, χωρίς να είμαστε "κυβερνητική", θεωρούμαι ότι "Ασυνείδητα" σπονζάρεται την φράση του Σαμαρά για "Αριστερή παρένθεση" ! Διότι τουλάχιστόν λέχθηκε από επίσημες κυβερνητικές πηγές η φράση "έχουμαι την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία"! Τί περιμένεται την ... επανάσταση ; Σχεδόν 200 χρόνια η Χώρα μας είτανε υπό ΚΑΤΟΧΗ, (υλική και πνευματική), γιαυτό ΚΑΘΗΛΩΘΕΙΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ! Τί περιμένεται ; "ΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ" ; Αυτό το σύνθημα του Κινήματος το .. είδαμε ! Μάλιστα μπορεί και εσείς (συγνώμη αλλά) να το υποστηρίξαται ! ΕΜΕΙΣ ΠΟΤΕ ! Εμείς έχουμαι μια αίσθηση εμπιστοσύνης, έχουμε κάππποια ενόραση σε καθαρή κοινωνικοπολιτική βάση με το επιστημονικό πρίσμα ! Οι πρώτοι που θα τους μουντζόσουν, οι πρώτοι που θα τους ρίξουν μούντζα θα είμαστε Εμείς, όχι .. Εσείς ! ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ, στους δημοκρατικούς χώρους ΜΑΣ, να υπάρχει επίμονα σε μια Εθνική, Απελευθερωτική Λαική κατεύθυνση, ΟΧΙ της εξίσωσεις με το σαθρό σύστημα που μας κυβερνούσε, ΝΑΙ, σχεδόν 200 ! Και ας το ξέρεται και γνωρίζεται και εσείς, και η κυβέρνηση, είναι το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ! ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ! Και δεν είναι ... λόγια ! Δεν είναι συνθήματα ! ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΣΑΒΟΥΡΑ που, ΝΑΙ, ΜΑΣ κυβερνούσε σχεδόν 200 χρόνια (επανάληψη), ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ! ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΑΘΡΟΙ ΚΑΙ ΒΟΘΡΟΔΗΣ ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ, ... για ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ... ΛΟΓΟΥΣ !!! Παράδειγμα ; Μικρασιατική καταστροφή του 1922, μετά την συμμετοχή μας μαζί με Αγγλους, Αμερικανούς, Γάλλους, Γερμανούς στον Κριμαικό πόλεμο ενάντια στο "ξεκίνημα" της Σοβιετικής Ενωσης (ΕΣΣΔ) !! Και όπως λέει το τραγούδι "μα μια κατάρα πάντα θα σε δέρνει του προδομένου ο πόνος της καρδιάς" ! ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΜΕΝΟ ! (βλ. 1974 Κύπρος, ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥΣ του 1967, ΕΠΙΣΗΜΑ ... ΣΥΓΝΩΜΗ ! ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ !) Και ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ! ... απὀλυτη ἀποψη ΜΑΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή