Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η ιστορία (και η πικρία) της αποχώρησης Μηλιού



Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος - όσο και «βελούδινου» - διαζυγίου ήρθε να σφραγίσει η ανακοίνωση αποχώρησης του Γιάννη Μηλιού από το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το tweet αποχαιρετισμού που ανέβασε στον λογαριασμό του ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Μετσόβιου και εκ των πρωταγωνιστών της εν Ελλάδι οικονομικής «σχολής» του μαρξισμού, ολοκλήρωσε την πορεία απομάκρυνσης που είχε ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές του 2014. Σ’ αυτή την πορεία έπαιξαν ρόλο κυρίως προσωπικές πικρίες, που μετεξελίχθηκαν σε ιδεολογικές αποστάσεις και πολιτικές διαφωνίες.
Τμήμα οικονομικής πολιτικής, αποχαιρετισμός. Με ευγνωμοσύνη για την εκτίμηση, τη συντροφικότητα, την εμπιστοσύνη.
Με πολιτική καταγωγή από το ΚΚΕ εσωτερικού και από τους πρωτεργάτες της Β’ Πανελλαδικής, ο Γιάννης Μηλιός υποστηρίζει ότι αντιπροσωπεύει στον ΣΥΡΙΖΑ τον «τρίτο δρόμο» ανάμεσα στον Γιανη Βαρουφάκη και τον Κώστα Λαπαβίτσα: «Ναι στο ευρώ» μεν, «όχι σε υπαναχωρήσεις» δε.  Ομως οι πρώτες πολιτικές διαφοροποιήσεις του εκδηλώθηκαν μετά την μη εκλογή του στις ευρωεκλογές του Μαίου, την οποία ο ίδιος θεωρούσε σίγουρη. Ο Γ. Μηλιός δεν έκρυψε τότε  την πικρία του, θεωρώντας ότι η ηγεσία του κόμματος δεν τον είχε στηρίξει στη μάχη της εκλογής.
Με δεύτερο tweet του, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διασκεδάσει τα σχόλια περί πικρίας, κάνοντας λόγο για μη παραίτηση αλλά κομματική επιλογή.
Το κόμμα επέλεξε νέα Πολ.Γραμματεία, νέο Υπεύθυνο Οικ. Πολιτικής, καμία παραίτηση.Η καραμέλα της πικρίας έχει καταντήσει φτηνή και αστεία.
Στη πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές οι σχέσεις με τον Α. Τσίπρα ομαλοποιήθηκαν, αλλά η εμπλοκή με Αβραμόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας του στέρησε και το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου. Για την εξέλιξη θεώρησε ξανά υπεύθυνο τον Α. Τσίπρα και έκτοτε η διάσταση πήρε πολιτικές διαστάσεις που εκφράστηκαν με το, πολύ γνωστό, πλέον άρθρο που συνυπέγραψε μαζί με τον Σπύρο Λαπατσιώρα και τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο λίγες μέρες μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup. Είχε προηγηθεί η σύνταξή του με την περίφημη κριτική δήλωση  περί «ψευδαίσθησης» του Μ. Γλέζου, με τον οποίο είχε συχνές επαφές. 
Η εκ νέου πολιτικοποίηση προσωπικής πικρίας προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου και το γεγονός ότι δεν εκλέχθηκε – αφού δεν προτάθηκε – στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε, εκ των πραγμάτων, και στην παραίτησή του από το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής. «Η εμπιστοσύνη δε κερδίζεται με υπαναχωρήσεις αλλά με δουλειά, σταθερότητα κι αρχές», ήταν άλλωστε το τελευταίο tweet του, πριν από την ανακοίνωση της αποχώρησής του από το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής. Και δεν ήταν παρά μια έμμεση απάντηση στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών από το Κόμο ότι «μπορούμε να αναστείλουμε την εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών δεσμεύσεων, για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με τους εταίρους».
Στο άρθρο του, ο Γ. Μηλιός έγραφε ότι η συμφωνία «αποτελεί ένα πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος» και ότι «ελάχιστα θυμίζει τα minimum που επιζητούσε η κυβέρνηση μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου».
Είχε σαφείς αιχμές για τον Γιάνη Βαρουφάκη καθώς περιέγραφε τη διαπραγμάτευση ως «άλμα με δεμένα μάτια», έκανε λόγο για «στρατηγική υποχώρηση» στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για υπερβολική ανάδειξη της «επικοινωνιακής διαχείρισης».
«Το μεγάλο μειονέκτημα για το μέλλον αυτής της συμφωνίας είναι ότι δεν εξασφαλίστηκε άμεση χρηματοδότηση των αναγκών του κρατικού προϋπολογισμού του δημόσιου τομέα», είπε ο ίδιος αργότερα.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αντέδρασε έντονα τότε χρεώνοντάς του ότι χρησιμοποιεί «το αφήγημα της ΝΔ», κυκλοφόρησαν έντονες φήμες περί αποχώρησής του από το κόμμα και ο ίδιος απάντησε λέγοντας «δηλώνω πιο ΣΥΡΙΖΑ από ποτέ» και επισημαίνοντας ότι τα γραπτά του «βασίζονται στις συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος».
Παρ’ ότι ο Γιάνης Μηλιός παραμένει ακόμη ΣΥΡΙΖΑ, η κόντρα του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ήταν μάλλον καταλυτική. Σ’ εκείνον, άλλωστε, χρεώνει και την απόσταση που είχε πλέον με τον Αλέξη Τσίπρα. Ενδεικτική ήταν η απάντηση που είχε δώσει πριν μία εβδομάδα στην Εφημερίδα των Συντακτών, όταν ρωτήθηκε για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό: «Δεν συνομιλήσαμε τον τελευταίο καιρό παρά το γεγονός ότι από παλιά -και ειδικά από το 2010 που έγινα υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος- η σχέση, η επαφή και η επικοινωνία μας ήταν πάρα πολύ στενές. Θα πρόσθετα ότι το τελευταίο διάστημα μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όλα τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών».
http://tvxs.gr/news/ellada/i-istoria-kai-i-pikria-tis-apoxorisis-milioy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου