Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Μπλόκο Λαφαζάνη στις Σκουριές: Ανάκληση δύο αδειών στο εργοστάσιο της Ελληνικός Χρυσός



Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης προχώρησε την Παρασκευή στην ανάκληση δύο αδειών που αφορούν τη θεώρηση της Αρχιτεκτονικής και μηχανολογικής μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές (αριθμ. ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.10.1.6/172 214/375/26-2-2015).
H ανάκληση γίνεται με αφορμή έγγραφων καταγγελιών φορέων της περιοχής προκειμένου να επανελεγχθεί κατά πόσο οι μελέτες της επιχείρησης για το έργο είναι σύμφωνες με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις. 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ο επανέλεγχος αυτός κρίθηκε επιβεβλημένος, μετά από έγγραφες καταγγελίες φορέων και έχει ως στόχο να προασπίσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο τη νομιμότητα και πρώτα απ' όλα το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.
Το κείμενο της υπουργικής απόφασης:
Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2015
Ανάκληση της θεώρησης της Αρχιτεκτονικής και Μηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές Χαλκιδικής
Με την απόφαση ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.10.1.6/172 214/375/26-2-2015, ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανακαλεί την υπ’ αριθμόν 14379/3600/8-10-2014 θεώρηση της Αρχιτεκτονικής και της Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης της "Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών", προκειμένου να γίνει επανέλεγχος για το κατά πόσο οι υποβληθείσες μελέτες, πάνω στις οποίες βασίστηκε η θεώρηση, είναι σύμφωνες με τις κείμενες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις.
Ο επανέλεγχος αυτός κρίθηκε επιβεβλημένος, μετά από έγγραφες καταγγελίες φορέων και έχει ως στόχο να προασπίσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο τη νομιμότητα και πρώτα απ’ όλα το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.
 
Αντίδραση εργαζομένων
"Ο πιο "αριστερός" υπουργός, θεωρητικά, αυτής της κυβέρνησης, αντί να τηρήσει τον λόγο του απέναντι σε εργαζόμενους, προτίμησε να κάνει το χατίρι σε πρόσωπα αμφιβόλου ηθικής και εντιμότητας, των οποίων τις απόψεις επικαλείται στη σημερινή απόφασή του" αναφέρουν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στην επιστολή υποστηρίζουν ότι ο κ. Λαφαζάνης είχε υποσχεθεί ότι "πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση θα ερχόταν πρώτα στη Χαλκιδική για να ενημερωθεί και να δει από κοντά τους χώρους που εργάζονται 2.000 κάτοικοι της Βορειανατολικής Χαλκιδικής".
Τα σωματεία καλούν τον επενδυτή να συνεχίσει τη στήριξη του επενδυτικού έργου και δηλώνουν ότι "αν γίνουμε δυσάρεστοι στη κυβέρνηση ας στείλει τα ΜΑΤ". Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Υπαλλήλων "Αγία Βαρβάρα" Γιώργος Χατζής και ο πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας.
Η απάντηση του υπουργείου
 Την έκπληξή τους για την αντίδραση της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εργαζομένων στις Σκουριές εκφράζουν κύκλοι του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού, όπως αναφέρουν, η απόφαση του υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη, με την οποία ανακαλείται προς επανέλεγχο η συγκεκριμένη άδεια, δεν θίγει κατά κανέναν τρόπο τα συμφέροντά τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση του υπουργού ήταν απολύτως επιβεβλημένη προκειμένου να προστατευθεί με τον όσο το δυνατόν ουσιαστικότερο τρόπο το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, κάτι το οποίο πρώτοι οι εργαζόμενοι προασπίζουν για τη ζωή τους, το μέλλον του τόπου τους και το μέλλον των παιδιών τους.
«Η νέα κυβέρνηση είναι πρώτα απ' όλα κυβέρνηση των εργαζομένων, και γι' αυτό, στο πλαίσιο μιας νέας μεγάλης προσπάθειας για την προοδευτική ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ασκεί τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο απέναντι σε ενδεχόμενες παρεκκλίσεις και αυθαιρεσίες μεγάλων και ιδιαίτερα πολυεθνικών επιχειρηματικών συμφερόντων» τονίζουν.
http://news247.gr/eidiseis/politiki/mploko-lafazanh-stis-skoyries-anaklhsh-duo-adeiwn-sto-ergostasio-ths-ellhnikos-xrysos.3329980.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου