Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

«JUMBO»: Σέρνουν εργαζόμενο στην ανεργία και τα δικαστήρια

Την απόλυση και τη μήνυση της εργοδοσίας καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων
Το όνομα της εταιρείας έχει γίνει συνώνυμο του «κερδίζουμε με τζάμπα εργάτες»
Την απόλυση εργαζόμενου από την επιχείρηση «JUMBO» στα Γιάννενα και τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του η εργοδοσία καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων. Ο υπάλληλος, που εργαζόταν στην επιχείρηση για πολλά χρόνια, απολύθηκε στις αρχές Αυγούστου. Οπως εξηγεί το Σωματείο, η απόλυσή του συνοδεύτηκε από «την εξωφρενική κατηγορία ότι "υπεξαίρεσε" κατεστραμμένα προϊόντα, τα οποία, κατά πάγια τακτική της εταιρείας, είχε αναλάβει να πετάξει στα σκουπίδια! Η επιχείρηση προέβη μάλιστα σε μήνυση (!) κατά του εργαζομένου, αφού πρώτα του ζήτησε να παραιτηθεί, ώστε να μην του οφείλει αποζημίωση».
Αντιπροσωπεία του Σωματείου βρέθηκε χτες στα δικαστήρια, όπου εκδικαζόταν η μήνυση της εργοδοσίας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στον απολυμένο και διεκδικώντας να σταματήσει η απαράδεκτη δίωξη, να αποσυρθεί η μήνυση και να παρθεί πίσω η απόλυση. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η εκδίκαση της υπόθεσης τελικά αναβλήθηκε.
Το Σωματείο εκτιμά πως και μέσα από τη συγκεκριμένη απόλυση στόχος της εργοδοσίας είναι η αντικατάσταση παλιότερων εργαζομένων με νέους, ακόμα πιο φθηνούς, αλλά και η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ποιος είναι ο όμιλος JUMBO που προχωράει σε απολύσεις με τέτοιες "δικαιολογίες"; Είναι ο όμιλος, τα καθαρά κέρδη του οποίου για το διάστημα Ιουνίου 2013 - Ιουνίου 2014 παρουσίασαν αύξηση κατά 44,29%. Από 48,15 εκατ. ευρώ πέρυσι, ανήλθαν στα 69,48 εκατ. ευρώ! Είναι μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, που πρόσφατα άνοιξε καταστήματα και στη Ρουμανία. Το γεγονός αυτό είναι άλλη μια απόδειξη ότι για τους μονοπωλιακούς ομίλους όπως τα JUMBO ...τρώγοντας έρχεται η όρεξη και το πιο εύκολο θύμα για να αυγαταίνουν κι άλλο τα κέρδη τους είναι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους. Στηριζόμενοι πάντα στο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που εξασφαλίζει γι' αυτούς η εκάστοτε κυβέρνηση και η ΕΕ, έχουν εξαπολύσει επίθεση στους εργαζόμενους.
Πίσω από τα "έξυπνα" διαφημιστικά της εταιρείας JUMBO κρύβεται η πολιτική δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, το συνεχές βάθεμα της εκμετάλλευσης. Δε διστάζουν να πετάξουν ανθρώπους στο δρόμο γιατί τους βρίσκουν "ακριβούς". Εχουν προχωρήσει σε μείωση μισθών, κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (τα 4ωρα με μισθό ψίχουλα), η εντατικοποίηση της εργασίας κ.α.».

http://e-oikodomos.blogspot.gr/2014/08/jumbo.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου