Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Αγρότης αυτοκτόνησε όταν η τράπεζα του αφαίρεσε ποσό για οφειλόμενο ενήμερο δάνειο



Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου, ο οποίος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, κάνει λόγο για αυτοκτονία αγρότη μετά την κίνηση τράπεζας να αφαιρέσει ποσό από λογαριασμό που διατηρούσε, για εξόφληση ενήμερου δανείου.
Σύμφωνα με τον κ. Πετράκο, ο αγρότης από τη Μεσσηνία, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του τον προηγούμενο Ιούνιο, δεν είχε ληξιπρόθεσμα χρέη προς την τράπεζα. Η τελευταία όμως μετέτρεψε τον δανειακό του λογαριασμό σε ληξιπρόθεσμο, αφού απέρριψε την αίτηση ανανέωσης του ανοιχτού δανείου, με την αιτιολογία ότι είχε υπερβεί τα 70 του έτη. Ο αγρότης ειδοποιήθηκε ότι για να μην απορριφθεί η ανανέωση του δανείου, θα έπρεπε να πάει εγγυητή ένα από τα παιδιά του, που είναι άνεργα. Να σημειωθεί ότι το ποσό του δανείου ήταν 3.300 ευρώ.
Όπως τονίζεται, στον λογαριασμό, από τον οποίο αφαιρέθηκε το ποσό, έμπαιναν οι αγροτικές επιδοτήσεις και η σύνταξη του. Σύμφωνα με το νόμο ωστόσο, οι αγροτικές επιδοτήσεις δεν εκχωρούνται, ούτε κατάσχονται.
"Έκθετη και υπόλογη η κυβέρνηση για την εγκληματική ενέργεια"
"Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τον Απρίλιο του 2012 με νόμο των δύο κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απαγορεύτηκε η εκχώρηση ή η κατάσχεση των κρατικών ενισχύσεων των δύο αυτών κομμάτων, που έπρεπε να οδηγηθούν σε αποπληρωμή των οφειλών τους στην κρατική ΑΓΡΟΤΙΚΗ, δηλαδή καταργήθηκαν αστικά δικαιώματα, όπως είναι τα δικαιώματα των τραπεζών, στα οποία είχε εκχωρηθεί η κρατική επιχορήγηση ως εγγύηση για την τραπεζική δανειοδότηση. 
Οι δικαιολογίες ότι το σύστημα φταίει που «ρούφηξε» όλο το υπόλοιπο του λογαριασμού αυτού, και μάλιστα μόλις κατατέθηκαν οι επιδοτήσεις, δεν ευσταθεί, επειδή η ίδια η τράπεζα καθορίζει, εγκρίνει και θέτει σε εφαρμογή τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες λειτουργίας του αυτόματου μηχανογραφικού συστήματος αναλήψεων για εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών των δανειοληπτών.
Ο αγρότης Γεώργιος Λούζης, με ήδη κλονισμένη υγεία, υπέστη μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση αισθανόμενος ότι είναι απροστάτευτος και απειλούμενος από το «σύστημα», που του αφαιρεί όλα τα πενιχρά διαθέσιμα χρήματά του, απολύτως απαραίτητα, ωστόσο, για την επιβίωσή του. Αισθάνεται ότι δεν έχει τη δυνατότητα να προσποριστεί τα στοιχειώδη του βίου και για αυτό αποφασίζει να «φύγει» από τη ζωή.
Η Κυβέρνηση είναι έκθετη και υπόλογη για αυτή την εγκληματική ενέργεια, όπως επίσης και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και διασώθηκαν από την κατάρρευση με επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογουμένων και ειδικά στην Πειραιώς έχουν καταβληθεί (μαζί με τα ποσά που δόθηκαν για κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών των «εξυγιασμένων τραπεζών), πάνω από 17 δις ενώ το ποσοστό του ΤΧΣ (δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου) στην τράπεζα αυτή, παραμένει ακόμη υψηλό (67 %), παρά την προσπάθεια επανιδιωτικοποίησής της. Κατά συνέπεια πρόκειται ουσιαστικά για κρατική τράπεζα.
Επειδή η Κυβέρνηση πρέπει να θέτει σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και να μην επιτρέπει αυτού του είδους τις εγκληματικές ενέργειες από κρατικές τράπεζες.
Επειδή οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται από την απειλή υφαρπαγής των λιγοστών διαθεσίμων τους, που είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή τους.
Επειδή οι τραπεζικές μεθοδεύσεις καλύπτονται πίσω από τα δήθεν λάθη των συστημάτων τους, που όμως σχεδιάζονται και εγκρίνονται από τις ίδιες".

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/agroths_aytoktonhse_otan_h_trapeza_toy_afairese_poso_gia_ofeilomeno_enhmero_daneio.2988476.html




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου