Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

(Εξαιρετικό)! ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΕ ΗΧΟ ΠΛΑΓΙΟ

(Τρ. 15/7/14 - 9:25)
ΓΡΑΦΕΙ Ο «ΑΤΑΞΙΚΟΣ»*
(Σχόλια επικαιρότητας)
√ Στο πρωτοφανές και απίστευτο ύψος των 160 δις ευρώ, σχεδόν στο 90% του ΑΕΠ, έχουν φτάσει ταληξιπρόθεσμα χρέη σε Τράπεζες, Δημόσιο καιΑσφαλιστικά Ταμεία (77,67 και 16 δις αντίστοιχα). Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει ότι η υπερχρεωμένη χώρα μας έχει περιέλθει σε μία κατάσταση χειρότερη και απ' αυτή της χρεοκοπίας, αφού επιπλέον έχουν χρεοκοπήσει βαθιά τα νοικοκυριά και οιμικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απέναντι σε αυτήν την πρωτόγνωρη τραγωδία και το πλήρες αδιέξοδο δεν απαντάνε ημίμετρα σαν του πολλαπλασιασμού των δόσεων που ψάχνει η κυβέρνηση. Αυτήν την ώρα χρειάζεται άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών και ριζοσπαστικές ρυθμίσεις στα χρέη, που θα συνοδεύονται με νέα σεισάχθεια. Ο Σόλων είναι όσο ποτέ επίκαιρος!
* * *

√ Συμπληρώνονται την Τρίτη (15/7) 40 χρόνια από το αμερικανο - κατευθυνόμενο πραξικόπημα τηςΑπριλιανής Χούντας που ανέτρεψε τον Πρόεδρο της Κύπρου και Αρχιεπίσκοπο του νησιού Μακάριο, τον οποίο τα κέντρα στην Ουάσιγκτον, το ΝΑΤΟ και τις Βρυξέλλες χαρακτήριζαν ως τον "Κάστρο της Μεσογείου". Δυστυχώς, πολλοί ολίγοι θυμούνται από τους παλιούς και ακόμα λιγότεροι από τους νεότερους ενημερώνονται για να μαθαίνουν. Γι' αυτό άλλωστε το Κυπριακό από μέγα αντιϊμπεριαλιστικό ζήτημα εισβολής, κατοχής και Αμερικανοαγγλικής κηδεμονίας έχει καταντήσει να ορίζεται ως διένεξη ανάμεσα σε δύο κοινότητες. Για μας, όμως, το παλιό σύνθημα "Κύπρος μαζί και Παλαιστίνη αμερικάνος δεν θα μείνει" παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρο.
* * *
√ Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτό το καλοπληρωμένο οχυρό της ευρωπαϊκής αντίδρασης, στο οποίο κυριαρχεί η ακραία νεοφιλελεύθερη, μονεταριστική συναίνεση της βαθιάς συντήρησης με τη μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία, εξέλεξε (422 υπέρ, 220 κατά, 47 λευκά, 10 άκυρα) Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, μια παμπόνηρη συντηρητική «γριά αλεπού», ικανότατη στην επικοινωνία και στις δημόσιες σχέσεις. Κύκλοι στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για θρίαμβο τηςΓερμανίας, με ολίγη από Γαλλία και Μπενελούξ και πολύ «παγκοσμιοποιημένη» ασυλία του χρηματιστικού κεφαλαίου.
* * * 
√ Γέμισε ο κατεστημένος μιντιακός χώρος με τα «παπαγαλάκια» που λιβανίζουν χωρίς προσχήματα το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ένα από τα δημοσιεύματα μακαρίζει τον Σταύρο Θεοδωράκηγια τις μαζικές (σιγά βρε παιδιά !) μετακινήσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ στο Ποτάμι. Ο «παπαγάλος» για καλό βέβαια το έγραψε, αλλά ο κόσμος ξέρει ότι όσο πιο πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ πάνε στο Ποτάμι, τόσο πιο γρήγορα θα στερέψει. Άλλωστε το Ποτάμι είναι μια ΔΗΜΑΡ σε ακόμα πιο light έκδοση.
* * *
√ Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει άμεσα τα εργοστάσια ζάχαρης στην Ορεστειάδα και στις Σέρρες και να μείνει μόνο το εργοστάσιο της Ημαθίας, αποτελεί άλλο ένα βαρύτατο πλήγμα στηβιομηχανική παραγωγή, αλλά και στην αγροτική παραγωγή της χώρας, αφού δίνεται η χαριστική βολή στη συρρικνούμενη τευτλοπαραγωγή. Όπως βαδίζουμε η Ελλάδα σε λίγο θα είναι αποκλειστικάκαι μόνο «τουριστικός προορισμός» και μάλιστα φθηνού κόστους.
* * *
√ Πρωτογενές πλεόνασμα 448 εκατ. ευρώ και συνολικό έλλειμμα 2.679 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών για τον Κρατικό Προϋπολoγισμό το α' εξάμηνο και αυτά την ώρα που οιοφειλές του Δημοσίου προς τρίτους ανέρχονται επισήμως σε 4,6 δισ. Με δύο λόγια, λογιστικά το Υπ. Οικονομικών εμφανίζει το α' εξάμηνο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά στην πραγματικότητα το χρέος προς τρίτους το διαψεύδει, ανεξάρτητα αν αυτό το χρέος έχει κατανεμηθεί στα ελλείμματα των χρόνων που δημιουργήθηκε. Πέραν αυτού, όμως, παραμένει το γεγονός, που αναγνωρίζει και το Υπ. Οικονομικών, ότι μπορεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά το συνολικό ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού εξακολουθεί να είναι ελλειμματικό κατά 2,679 δισ. ευρώ, πράγμα που βάζει για επικοινωνιακούς λόγους σε δεύτερη μοίρα η κυβέρνηση.
* * *
√ Από τα ισόβια έπεσε στα 12 χρόνια κάθειρξη ο Βασ. Παπαγεωργόπουλος, ελπίζοντας βάσιμα πως, ενδεχομένως, μετά την προσφυγή που έκανε στον Άρειο Πάγο ότι μπορεί και να αθωωθεί! Ποιοι είπαν ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή;
* * *
√ Η αυστηρότητα του Υπ. Οικονομικών δεν εξαντλήθηκε στην πρόληψη και αντιμετώπιση τωνπροβλημάτων του TAXISnet αλλά στην τήρηση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών, που έληξε, χωρίς καμία, έστω ολιγοήμερη, παράταση τη Δευτέρα (14/7). Δεν έλειψαν εκείνοι που έφταναν στο σημείο να μην αποκλείουν ότι τόσο τα μεγάλα προβλήματα του TAXISnet όσο και η αυστηρότητα στην προθεσμία σημειώθηκαν για εισπρακτικούς λόγους, αφού δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα υποχρεωθούν σε τσουχτερά πρόστιμα. 
* * *
√ Ο Φώτης Κουβέλης αφού συνέβαλε τα μέγιστα στο να τεθεί σε τροχιά διάλυσης η ΔΗΜΑΡ και να βρίσκεται ένα, σχεδόν, βήμα πριν βάλει “λουκέτο κλεισίματος”, επιχειρεί από το “Πρώτο Θέμα” (Κυριακή 13/7) “άνοιγμα” προς τα κόμματα της Κεντροαριστεράς (βλ. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) και της Αριστεράς (βλ. ΣΥΡΙΖΑ), αρκεί να θέλουν, όπως είπε, την παραμονή στο ευρώ. Μπράβο Φώτη. O όρος που θέτεις είναι καίριος. Γιατί η πάση θυσία παραμονή στο ευρώ, σημαίνει στην ουσία ακλόνητη επιμονή στα μνημόνια και το νεοφιλελευθερισμό.
* * *
√ Τόση και τέτοια θηριωδία σε βάρος των Παλαιστινίων στη μικρή λωρίδα της Γάζας με τηνκάλυψη, αν όχι και την ενθάρρυνση της ΕΕ και των ΗΠΑ, είχε να γνωρίσει η ανθρωπότητα από τον Β’ Παγκόσμιο. Και όμως στην αποικιακή αντιδραστική Ευρώπη άκρα του τάφου σιωπή. Το τραγικόείναι ότι και στην Ελλάδα με την τόσο μεγάλη φιλο-παλαιστινιακή παράδοση, είναι, σχεδόν,ανύπαρκτες οι κινηματικές αντιδράσεις ενάντια στην Ισραηλινή βαρβαρότητα. Μήπως πρέπει νααφυπνισθεί η ελληνική Αριστερά; Και μήπως η τραγωδία των Παλαιστινίων πρέπει να την ενώσεισε μεγάλες κοινές κινητοποιήσεις;
* * *
√ Η αναφορά σε Βαβέλ είναι, μάλλον, λίγη για να περιγράψει το αλαλούμ που κυριαρχεί στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο αφού εγκατέλειψε την Ελιά, οδεύει το φθινόπωρο σε νέο ιδρυτικό Συνέδριο υπό τον ευρηματικό τίτλο Δημοκρατική Παράταξη. Η κλιμακούμενη κατάτμηση και κρίση στη ΝΔ, ηαποσύνθεση στο ΠΑΣΟΚ και η διάλυση της ΔΗΜΑΡ, προμηνύουν εκλογές από Σεπτέμβρη -Οκτώβρη, πολύ περισσότερο αν προσθέσουμε και τα νέα μέτρα που εισηγείται μετά πάθους ητρόικα. Και αυτό ανεξάρτητα από τους 180 ή όχι για τον Πρόεδρο.
* * *
√ Έτσι όπως πηγαίνει η ΔΗΜΑΡ γρήγορα δεν θα συγκροτεί Κοινοβουλευτική Ομάδα, αν δεν φτάσει και στο σημείο να μείνει ο Φ. Κουβέλης αρχηγός χωρίς… βουλευτές. Επιβεβαιώνεται ότι ηΑριστερά ή θα είναι πραγματικά ριζοσπαστική και βαθιά ταξική και λαϊκή ή δεν θα υπάρχει. Και αυτή η μεγάλη αρχή ισχύει ιδιαίτερα σήμερα.
* * *
√ Σύμφωνα με όσα αποφάσισαν τρόικα και Κυρ. Μητσοτάκης μέχρι το τέλος του 2014 θα ακολουθήσουν άλλες 7.000 απολύσεις από το Δημόσιο, χωρίς να κατονομάζονται οι τυχεροί κλάδοι. Το ωραίο είναι ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει και από πάνω γιατί, λέει, η τρόικα συμφώνησε να μη γίνουν και άλλες απολύσεις το 2015…!
* * *
√ Μεγάλη κατάρρευση κατά 35,6% σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα το μήνα Απρίλιο του2014 και κατά 28% το πρώτο τετράμηνο του έτους. Και όμως η Alpha Bank επιμένει την ίδια ώρα να κάνει λόγο για μικρή, έστω, ανάκαμψη εντός του 2014. Με κατάρρευση, όμως, της οικοδομής και κατάρρευση των εξαγωγών μπορεί να υπάρξει ανακοπή της ύφεσης; Ίδωμεν…
* * *
√ Κάτι συμβαίνει! Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα επισκέπτονται την Ελλάδα ένας-ένας οικορυφαίοι της Κινεζικής εξουσίας. Μετά τον πρωθυπουργό της Κίνας, φθάνει την Κυριακή στηΡόδο, όπου και θα διανυκτερεύσει, πηγαίνοντας προς Βραζιλία και ο Πρόεδρος της Κίνας, ο οποίος και θα συναντηθεί στο νησί με τον Α. Σαμαρά. Προφανώς οι επισκέψεις δεν είναι καθόλου σύμπτωσηκαι προφανώς το πρωτοφανές Κινεζικό ενδιαφέρον συνδέεται με μεγάλες εξαγορές στην Ελλάδακαι πρώτα απ’ όλα του λιμανιού του Πειραιά.
* * *
√ Έκταση 15.000 στρεμμάτων – φιλέτο αγόρασε ο Εμίρης του Κατάρ στη Ζάκυνθο, στο ήμισυ της αντικειμενικής της αξίας, περίπου 9 εκ.. Αμφιλεγόμενο αν στην έκταση περιλαμβάνεται και το ναυάγιο της Ζακύνθου. Η έκπληξη, πάντως, θα ήταν αν αγόραζε όλη τη Ζάκυνθο! Ίσως να μην έχει συνειδητοποιήσει, όμως, ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία εκποίησης όλης της χώρας.
* * *
√  Ευχάριστη έκπληξη ο Β. Πολύδωρας ο οποίος την τελευταία στιγμή, την Πέμπτη (10/7) το πρωί, κατέθεσε δική του πρόταση για δημοψήφισμα επί της «μικρής» ΔΕΗ, με την οποία καταλήγει στο ίδιο ακριβώς ερώτημα που είχαν καταλήξει ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ ανεξάρτητοι. Η έκπληξη όμως από τον Β. Πολύδωρα δεν ήταν μόνο αυτή αλλά και το πάθος με το οποίο υποστήριξε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την ανάγκη για άμεση σύγκλιση της Ολομέλειας προκειμένου να διεξαχθεί η τριήμερη συζήτηση και η επιμονή του να ζητάει από τον Πρόεδρο της Βουλής να προτείνει στην κυβέρνηση τη σύγκληση της Ολομέλειας.
* * *
√ Την τιμητική τους είχαν από την πλευρά της ΝΔ ο Σπ. Λυκούδης και η… Αλέκα Παπαρήγα. Και οι δύο αξιοποιήθηκαν κατά κόρον και ονομαστικά από τον Αθαν. Μπούρα, Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, προκειμένου να «τεκμηριώσει» την άποψη του ότι οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν αθροίζονται.Εδώ που τα λέμε το ΚΚΕ έκανε, μάλλον, ότι μπορούσε για να δώσει αφορμές σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ισχυρίζονται ότι η πρόταση του δεν μπορεί να αθροισθεί με των υπολοίπων για δημοψήφισμα, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 120. Το ΚΚΕ, ακόμα και στις πιο «διαλλακτικές» αναφορές του, τόνιζε την ανάγκη άθροισης στο αίτημα για δημοψήφισμα, χωρίς να διευκρινίζει και το ερώτημα του δημοψηφίσματος ή μάλλον επιμένοντας ότι το «επαναστατικό» ερώτημα ήταν όλοι οι νόμοι για ηλεκτρική ενέργεια από το ΄90 ή τίποτα!
* * *



*Η Iskra εγκαινιάζει μια νέα στήλη του "ΑΤΑΞΙΚΟΥ" με μικρά σχόλια πάνω στην καυτή επικαιρότητα.
Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17000:parapolitika&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου