Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Όχι στα σεμινάρια της ντροπής. Ανυποχώρητος αγώνας εναντίον της αξιολόγησης!

Παρέμβαση Εκπαιδευτικών για τη ρήξη 

και την ανατροπή



ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ,
ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ!






Συνάδελφοι, τη Δευτέρα 16/06 και την Πέμπτη 19/06/2014, έγινε προσπάθεια από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πραγματοποιηθούν τα πρώτα σεμινάρια «επιμόρϕωσης» για την αξιολόγηση των διευθυντών σχολικών μονάδων του νομού Χανίων στο Κολυμπάρι και τα Χανιά αντίστοιχα, παρά τη ρητά διατυπωμένη αντίθεση του σωματείου για το ίδιο το μέτρο της αξιολόγησης και παρά τα επιπλέον προβλήματα που θα δημιουργούσε η διεξαγωγή τους στις σχολικές μονάδες (με την απουσία των διευθυντών) κατά τη διαδικασία των ενδοσχολικών εξετάσεων.
Το ΥΠΑΙΘ, ωστόσο, και η Περιϕερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για μια ακόμη φορά έδειξαν την παντελή αδιαϕορία τους για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων και πιστοποίησαν τον υπερβάλλοντα ζήλο τους για την προώθηση του αντιεκπαιδευτικού θεσμού της αξιολόγησης.
    Χαιρετίζουμε τη στάση αυτών των συναδέλϕων διευθυντών που απείχαν από τη διαδικασία δηλώνοντας στάση εργασίας καθώς και των συναδέλφων που με τη συμμετοχή τους στην απεργία και την παρουσία τους έξω από τα κέντρα επιμόρϕωσης απέτρεψαν τη διεξαγωγή των σεμιναρίων. Με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε, ακυρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες τα ανάλογα σεμινάρια και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ακυρώνονται παντού σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει την καθολική αντίθεση του κλάδου στον κανιβαλικό θεσμό της αξιολόγησης∙ αντίθεση που εκφράστηκε και στο νομό μας με τις καταγεγραμμένες στα πρακτικά, αποφάσεις 44 σχολείων εναντίον της συγκρότησης ομάδων εργασίας.
    Δεν θα δεχτούμε καμία διαθεσιμότητα – απόλυση και θ’ αγωνιστούμε για ν’ ανατραπεί το θεσμικό πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης αξιολόγησης. Απαιτούμε να καταργηθεί ο νόμος για το Νέο Λύκειο. Γι’ αυτόν τον σκοπό καλούμε τους συναδέλφους (παρά τις πιέσεις, τις απειλές και την προσπάθεια τρομοκράτησης από μερίδα διευθυντών στα σχολεία) να επιμείνουμε στο μεγάλο «όχι» στην αξιολόγηση, να συνεχίσουμε όλοι μαζί με αποφασιστικότητα τον αγώνα ΜΗ ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΤΟ ΥΠΑΙΘ με βάση τους δείκτες, να πάρουμε αποφάσεις στους συλλόγους διδασκόντων εναντίον της συμπλήρωσης των ηλεκτρονικών εκθέσεων.Καλούμε, τέλος, τους διευθυντές των σχολείων να μη συμπληρώσουν την ηλεκτρονική έκθεση «αυτοαξιολόγησης», να δηλώσουν απεργία και να μη συμμετάσχουν στα σεμινάρια που θα επιχειρηθεί να πραγματοποιηθούν στη συνέχεια, μιας και επιβεβαιώθηκε ήδη η διεξαγωγή και του τρίτου σεμιναρίου για ένα γκρουπ 24 διευθυντών –ανάμεσά τους και των ιδιωτικών σχολείων και σχολών- για την Τρίτη 24/06 και την Τετάρτη 25/06 στα Χανιά.
    Με την αγωνιστική μας στάση θέλουμε να καταδείξουμε δυναμικά και να μπλοκάρουμε την πολιτική κυβέρνησης, κεϕαλαίου, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. που παγιώνει σε μόνιμο εϕιάλτη τη ϕτώχεια και τις απολύσεις για όλους τους εργαζόμενους. Στο σχεδιασµό τους βασικό ρόλο παίζει το ∆ηµόσιο. Μέσα από τη δηµοσιονοµική πολιτική θέλουν να µειώσουν τους µισθούς των υπαλλήλων, ώστε να προσεγγίσουν τους µισθούς της Βουλγαρίας, της Κίνας κ.λπ. Αυτό είναι αναγκαίο για να καθιερώσουν και στον ιδιωτικό τοµέα αντίστοιχους µισθούς, για να αυξήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Παράλληλα θέλουν να ακυρώσουν όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζοµένων που βάραιναν την εργοδοσία, όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η ασφάλιση και οι συντάξεις, γενικά η κοινωνική µέριµνα.
    Για την επίτευξη αυτών των στόχων ο δηµόσιος τοµέας πρέπει να συρρικνωθεί. Κερδοφόρα κοµµάτια του να παραχωρηθούν στον ιδιωτικό τοµέα. Όπως κλείσανε 50 ειδικότητες των ΕΠΑΛ στα σχολεία και δόθηκαν στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Όπως δίνουν κοµµάτια της τοπικής αυτοδιοίκησης στους ιδιώτες. Πρέπει λοιπόν να απολυθούν εργαζόµενοι που «περισσεύουν».Ένα σημαντικό εργαλείο γι’ αυτόν τον σκοπό είναι η αξιολόγηση. Με το νόµο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση µέσα σε ένα χρόνο θα διώξει το 15% των δηµοσίων υπαλλήλων, παρακάµπτοντας το Σύνταγµα, απολύτως «νόµιµα». Του χρόνου το ίδιο. Με τον νέο νόµο υποχρεωτικά το 15% των υπαλλήλων πρέπει να κριθεί ακατάλληλο. Ένα 25% θα κριθεί άριστο και το υπόλοιπο 60% θα κινείται στον ενδιάµεσο χώρο προετοιµάζοντας τους µονοµάχους της επόµενης χρονιάς.
    Η αξιολόγηση, επομένως, είναι ένα πολυεργαλείο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να προσαρμόσει όλο το δημόσιο στη δημοσιονομική πολιτική που απαιτεί η Τρόικα, της παραπέρα δηλαδή μείωσης μισθών και συντάξεων, των χιλιάδων απολύσεων και της σύνδεσης μισθού - παραγωγικότητας, καταργώντας κάθε κεκτημένο εργασιακό δικαίωμα και οδηγώντας σε ελαστικοποίηση, ατομικό μισθό, χειραγώγηση, πειθάρχηση. Ειδικότερα, στόχοι της είναι:


√ Η συνεχής απαξίωση της εργατικής δύναμης για την αύξηση της κερδοϕορίας του κεϕαλαίου.
√ Ένα δημόσιο πιο «αποδοτικό» σχολείο, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων και γενικότερα των ιδιωτικών συμϕερόντων, σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.
√ Ένα σχολείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς, που θα αποκλείει χιλιάδες μαθητές μέσα και από τον εξεταστικό μαραθώνιο και την Τράπεζα Θεμάτων του «νέου λυκείου».
√ Η αλλοίωση των συνειδήσεων των εργαζό-μενων, αϕού ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας της αξιολόγησης θα υποσκάψει κάθε έννοια συνεργασίας, συναδελϕικότητας και αλληλεγγύης µεταξύ τους, θα εντείνει τον ανταγωνισμό και τις πελατειακές σχέσεις, καταρρακώνοντας την αξιοπρέπεια του υπαλλήλου.
√ Το κλείσιµο τοµέων και κλάδων που η κυβέρνηση θέλει να παραχωρήσει στους ιδιώτες, χαρακτηρίζοντάς τους «μη αποδοτικούς» και άχρηστους, αλλά και η συγχώνευση και κατάργηση ολόκληρων σχολικών μονάδων.
√ Κατάργηση της µόνιµης και σταθερής εργασίας, καθώς η κυβέρνηση παράλληλα προωθεί προσλήψεις συµβασιούχων µε προγράµµατα ΕΣΠΑ πεντάµηνης διάρκειας, µε µισθούς των 490 ευρώ το µήνα, χωρίς ασϕαλιστικά και εργασιακά δικαιώµατα, δηµιουργώντας συνθήκες εργασίας γαλέρας.

     Συνάδελφοι, στον αγώνα αυτό οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε μόνοι μας. Οι εργαζόμενοι παίρνουν τον αγώνα στα χέρια τους. Χιλιάδες υπογραφές έχουν ήδη συλλεγεί εναντίον της αξιολόγησης που προωθεί η κυβέρνηση. Στο υπόλοιπο Δημόσιο οι εργαζόμενοι μέσα από μαζικές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους αποφασίζουν ανυπακοή στα εγκληματικά σχέδια της. Οι εκθέσεις αυτοαξιολόγησης συλλέγονται ασυμπλήρωτες και παραδίδονται στα σωματεία. Στον αγώνα μπαίνουν και αρκετοί διευθυντές που αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να έρθουν απέναντι στους εργαζόμενους και να συμβάλλουν στην απόλυση τους. Συγκροτείται ένα μέτωπο στο οποίο απαιτείται να συμβάλλουμε αφενός με τη συσπείρωση και μαζική συμμετοχή όλων μας στις διαδικασίες – συνελεύσεις της ΕΛΜΕ και αφετέρου με το συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων τόσο στην εκπαίδευση, όσο και σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με συνελεύσεις, οργάνωση από τη βάση και κοινές επιτροπές αγώνα.
    Η εμπειρία των δυο τελευταίων χρόνων απέδειξε ότι για να αντιμετωπιστεί η πολιτική που οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανεργία και στην εξαθλίωση δεν αρκούν πλέον μόνο παρεμβάσεις διαμαρτυρίας και καταγγελίας. Η απεργία των Χαλυβουργών, η απεργία των καθηγητών, ο αγώνας των απολυμένων της ΕΡΤ, η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, ο αγώνας των διαθέσιμων καθηγητών και των σχολικώνϕυλάκων, αλλά και ο ηρωικός αγώνας των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν το δρόμο για όλους τους εργαζόμενους. Η μέχρι τώρα αδυναμία των αγώνων για ανατροπή αυτής της πολιτικής στο σύνολό της, δείχνει την αναγκαιότητα αναβάθμισης του κινήματος. Κάνει φανερή την απαίτηση για ανυποχώρητο - διαρκή αγώνα, συντονισμό και διεύρυνση του μετώπου των εργαζομένων. Η έλλειψη του συντονιστικού κέντρου λόγω της κατάστασης της ΑΔΕΔΥ, αλλά και της στάσης των ομοσπονδιών, οι οποίες αποϕεύγουν το συντονισμό και υποχωρούν όταν η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της, πρέπει να καλυϕθεί με τη δημιουργία ανεξάρτητου κέντρου αγώνα και συντονισμού όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση. Έτσι θα βάλουν οι εργαζόμενοι τη σϕραγίδα τους στις εξελίξεις. Έτσι θα έχουμε εργατικές και λαϊκές νίκες στην κατεύθυνση της ανατροπής των πολιτικών κεϕαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ και των κυβερνήσεων τους. Με αγωνιστική ενότητα, αισιοδοξία και ελπίδα, προτάσσοντας τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ! 
http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2014/06/blog-post_5644.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου