Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Τσίπρας στο Bloomberg: Δεν δεσμεύομαι από οποιαδήποτε συμφωνία του Α. Σαμαρά με τους πιστωτές


«Όαση στην έρημο» χαρακτήρισε το κόμμα του, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, και αποκάλεσε «τερατουργήματα» το Κόμμα για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας.
«Είμαστε μία φιλο-ευρωπαϊκή δύναμη που θέλει να αλλάξει την Ευρώπη, όχι να τη διαλύσει» σημείωσε, προσθέτοντας ότι στόχος τού ΣΥΡΙΖΑ είναι να μεταβάλει την πολιτική της Ένωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργασθεί με το κίνημα Podemos, που εξασφάλισε πέντε έδρες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να συνεργασθεί με τους Σοσιαλιστές, τη δεύτερη σε μέγεθος δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου, εάν είναι έτοιμοι να αμφισβητήσουν τις πολιτικές δημοσιονομικών περικοπών της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ.
«Θα είμαστε ανοικτοί στη συνεργασία (με τους Σοσιαλιστές) υπό τον όρο ότι θα επιστρέψουν στις πολιτικές τους ρίζες και θα σταματήσουν να αποδέχονται ότι η λιτότητα είναι η μόνη επιλογή. Δεν θα συνεργασθούμε, εάν παραμείνουν υπό την ηγεμονία της Μέρκελ» είπε.
Στο εθνικό επίπεδο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται από οποιαδήποτε συμφωνία, «στην οποία θα καταλήξει ο Αντώνης Σαμαράς με τους πιστωτές της χώρας κατά τη διάρκεια αυτού του έτους», εκτός εάν αυτή λαμβάνει υπ΄όψιν το αίτημά του για διαγραφή τμήματος του χρέους ύψους 240 δισεκατομμυρίων, αν και δεσμεύθηκε να μη διαταράξει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σχολιάζει το Bloomberg.
«Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει εντολή για τη συνομολόγηση συμφωνιών που θα δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια και τις δεκαετίες, χωρίς να λάβει υπ΄όψιν τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής και χωρίς να συμβουλευθεί το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Μόνο οι εκλογές θα φέρουν πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα».
Ο κ. Τσίπρας ζητάει επίσης να έχει λόγο στον διορισμό του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. «Εάν η κυβέρνηση δεν μας συμβουλευθεί, θα το θεωρήσουμε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένου γεγονότος κατά του δημοσίου συμφέροντος. Στην περίπτωση αυτή θα ήθελα να υπενθυμίσω τι συνέβη στην Κύπρο» είπε στη συνέντευξή του στο Bloomberg.
Σχετικά με το χρέος, δήλωσε: «Θέλουμε την εξεύρεση λύσης μια κι έξω, η οποία θα είναι η οριστική και θα δώσει στην ελληνική οικονομία χώρο για ανάπτυξη, ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώσει τμήμα του χρέους».
Κεδίκογλου: "Ο Α. Τσίπρας δεν μπορεί προκαλέσει ακυβερνησία"
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg, δήλωσε:
"Ο κ. Τσίπρας όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να προκαλέσει ακυβερνησία μέσα στη χώρα, με τις δηλώσεις του στο Bloomberg, προσπαθεί να προβάλει εικόνα ακυβερνησίας στο εξωτερικό! Η προσπάθειά του πέφτει και πάλι στο κενό.
Εκθέτει μόνο τον εαυτό του.
Φαίνεται πως δεν γνωρίζει ότι οι μεγάλες συμφωνίες δεν γίνονται μεταξύ κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση. Γίνονται μεταξύ κυβερνήσεων, δηλαδή μεταξύ κρατών.
Αν κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης αμφισβητούσε τις αποφάσεις της νόμιμης κυβέρνησης, καμία χώρα δεν θα μπορούσε να σταθεί διεθνώς. Πουθενά αλλού στον κόσμο - και σίγουρα όχι στην Ευρώπη - δεν λέγονται τέτοιες ανοησίες.
Ευτυχώς δεν τον παίρνουν στα σοβαρά. Γιατί, αν τον έπαιρναν, η χώρα θα είχε πρόβλημα".
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

http://news247.gr/eidiseis/politiki/tsipras_sto_bloomberg_den_desmeuomai_apo_opoiadhpote_symfwnia_toy_a_samara_me_toys_pistwtes.2815351.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου