Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Νέος φάκελος για Χρυσή Αυγή: Νεοναζί και αρχαιοκάπηλοι



Νέα δικογραφία για αρχαιοκαπηλία αγαλματιδίων αλλά και κοσμημάτων της ελληνιστικής περιόδου «ανοίγουν» οι ανακρίτριες, κυρίες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, με βάση ευρήματα που εγείρουν ερωτήματα.


Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, αφορμή αποτέλεσαν αρχεία σε μορφή USB, τα οποία κατασχέθηκαν από το σπίτι του Λέοντος Τσαλίκη, ο οποίος κατηγορείται και για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλά και για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο Τσαλίκης, το σπίτι του οποίου βρίσκεται λίγα μέτρα από το σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ήταν από τους πρώτους συλληφθέντες τα ξημερώματα του Σαββάτου της 28ης Σεπτεμβρίου του 2013, μαζί με τον αρχηγό και τα υπόλοιπα στελέχη της ηγεσίας της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Όπως τονίζεται είναι από τα πρόσωπα για τα οποία εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τον αντεισαγγελέα το Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, αμέσως μετά την υποβολή του πορίσματός του, το οποίο ήταν η αφορμή για τον σχηματισμό της δικογραφίας για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Στο δημοσίευμα του Βήματος αναφέρεται πως σε στικάκι που βρέθηκε στο σπίτι του εντοπίστηκαν αγαλματίδια και κοσμήματα. Ο ίδιος υποστήριξε πως το στικάκι δεν είναι δικό του, όπως και τα αρχαία αντικείμενα που εμφανίζονται στα ηλεκτρονικά αρχεία. Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει συνταχθεί έκθεση πραγματογνωμοσύνης, η οποία καταγράφει τις κατ' αρχήν εκτιμήσεις των ειδικών.

Τα αντικείμενα, πάντως, εκτιμώνται ως ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και αναζητείται η προέλευσή τους προκειμένου να εντοπιστεί από ποια συλλογή λείπουν ή, ενδεχομένως, και από ποιο μουσείο. Αρχικά εκτιμάται ότι ανήκουν στην ελληνιστική περίοδο, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και παλαιότερα. Σύμφωνα πάντα με το Βήμα, από τις φωτογραφίες δεν μπορεί να εντοπιστεί ο χώρος στον οποίο φωτογραφήθηκαν τα αντικείμενα.

Την περασμένη Παρασκευή κλήθηκαν στα ανακριτικά γραφεία, σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας, ειδικοί, προκειμένου να εντοπίσουν ποια αγάλματα τους είναι ενδεχομένως γνωστά αλλά, κυρίως, αν μπορεί να εντοπιστεί η προέλευσή τους, η αξία τους, καθώς και ο λόγος για τον οποίο φωτογραφήθηκαν. Στη συνέχεια οι δύο ανακρίτριες συνεργάστηκαν με άνδρες της Αντιτρομοκρατικής.

Ο Λέων Α. Τσαλίκης, ο οποίος οδηγήθηκε από άνδρες της Αστυνομίας στη ΓΑΔΑ λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του Ν. Μιχαλολιάκου, εκτός από γείτονας του Φύσσα αναφέρεται από αυτόπτες μάρτυρες ως το πρόσωπο που είχε στενές σχέσεις με πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια.

Αυτόπτης μάρτυρας, που επικαλείται το Βήμα, επιμένει ότι το βράδυ της δολοφονίας μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν εμφανιστεί στην περιοχή ρωτώντας πού βρίσκεται το σπίτι του. Άλλοι, πάλι, τον κατέγραφαν ως έναν από αυτούς που είχαν επιχειρήσει να ιδρύσουν σωματείο στη Ζώνη Περάματος. Ο ίδιος, όμως, στην απολογία του είπε: «Δεν συμμετείχα στις διεργασίες του σωματείου της Ζώνης. Εμαθα για τη δολοφονία Φύσσα το πρωί... Σπίτι ήμουν, δεν άκουσα φασαρία, μόνο η γυναίκα μου άκουσε...».

Απέδωσε τις επικοινωνίες του, την επίμαχη ώρα της δολοφονίας, με τον κατηγορούμενο Γ. Αγγο σε σχολιασμό για το ποδόσφαιρο, ενώ την επικοινωνία του με την προφυλακισμένη υπαστυνόμο σε επιχείρηση ανεύρεσης αποκλειστικής για τη μητέρα του. Από τους δικαστικούς που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του χαρακτηρίζεται ως πρόσωπο που δεν αποκαλύπτει εύκολα μυστικά και μιλάει ελάχιστα. Αρχικά, του επιβλήθηκε εμφάνιση την 1η και 16η ημέρα κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

http://tvxs.gr/news/ellada/neos-fakelos-gia-xrysi-aygi-neonazi-kai-arxaiokapiloi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου