Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

(Το καταστροφικό μνημόνιο ασίγαστο οδεύει)! Πολυνομοσχέδιο 191 σελίδων



Πατήστε εδώ για να δείτε το σχέδιο νόμου

Παραδόθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, στα πολιτικά κόμματα το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, μετά τη συμφωνία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.



Το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου αποτελείται από τρία άρθρα. Μετά την κατάθεσή του στη Βουλή θα
 συζητηθεί στις επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου το Σάββατο και την Κυριακή θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στις 191 σελίδες του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται δεκάδες διατάξεις σχετικές με:

  • Τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος,
  • Τις δράσεις για τους αστέγους, ρυθμίσεις σχετικές με την απελευθέρωση επαγγελμάτων (αναλογιστή - εκτιμητή),
  • Ζητήματα σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις και τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ,
  • Οργανωτικά θέματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,
  • Ρυθμίσεις για την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τον ΟΔΔΗΧ,
  • Θέματα σχετικά με την κατάργηση μη ανταποδοτικών χρεώσεων, αλλά και την εισαγωγή μη ανταποδοτικών χρεώσεων στον προϋπολογισμό,
  • Αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας,
  • Οι μειώσεις φορολογικών προστίμων για βιβλία α΄και β΄κατηγορίας,
  • Διατάξεις για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών,
  • Οι αλλαγές στο επάγγελμα του αδειούχου φαρμακοποιού και στη λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου,
  • Οι αλλαγές στη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων,
  • Οι αλλαγές στη διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων,
  • Οι αλλαγές στη διάθεση λογοτεχνικών βιβλίων,
  • Παρεμβάσεις για τις τουριστικές περιοχές,
  • Ο Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις,
  • Οι αλλαγές στη διάθεση των προϊόντων αρτοποιίας και στην πώληση και διανομή άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων,
  • Οι τροποποιήσεις στον «Κώδικας Τροφίμων και Ποτών»,
  • Τα μέτρα για τις αλλαγές στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων,
  • Τροποποιήσεις σχετικές με τη διακίνηση τσιμέντων στην χώρα,
  • Η μεταφορά άνευ κομίστρου πελατών τουριστικών καταλυμάτων με επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης,
  • Οι αλλαγές στον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης υπαλλήλων που είναι σε διαθεσιμότητα,
  • Διατάξεις για την κινητικότητα στο ΕΣΥ και για το συμψηφισμό οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ,
  • Μέτρα για την υποχρεωτική παρακράτηση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών,
  • Οι αλλαγές που οδηγούν στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών
  • Οι παρεμβάσεις στη λειτουργία των Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης,
  • Διατάξεις για την ακίνητη περιουσία που ανήκει στον ΟΣΕ,
  • Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα σχετικά με τη δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, την εμπορία επιρροής, αλλά και τη δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα,
  • Διατάξεις σχετικές με τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων,
  • Τις αλλαγές στην λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,
  • Το ακατάσχετο ακινήτων και κινητών στα χέρια του οφειλέτη, εφόσον το συνολικό ύψος του χρέους υπολείπεται των 500 ευρώ.
  • Το ακατάσχετο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ
  • Τις αλλαγές στην φορολογία των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Τα βασικά σημεία του πολυνομσχεδίου:

Φορολογική νομοθεσία


Για τις αλλαγές στην φορολογική νομοθεσία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

- Το ποσό πάνω από το οποίο η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων αυξάνεται από τα 300 στα 500 ευρώ. Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν υποστεί κατασχέσεις για ποσά από 300 - 500 ευρώ.

- Αυξάνεται από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο από μισθούς και συντάξεις και για το επιπλέον ποσό μπορεί να κατασχεθεί το 25%, έτσι ώστε μετά την κατάσχεση το εναπομείναν ποσό να μην υπολείπεται των 1.500 ευρώ.

- Καταθέσεις σε τράπεζα, σε κοινό ή ατομικό λογαριασμό, είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε μια μόνο τράπεζα. Για την εξαίρεση του λογαριασμού από την κατάσχεση απαιτείται να γνωστοποιήσει ο φορολογούμενος το λογαριασμό με ειδική γνωστοποίηση στο Taxis.

- Επεκτείνεται ο συμψηφισμός ΦΠΑ σε όλο τον δημόσιο τομέα, ο οποίος όμως αφορά εμπορικές συναλλαγές με το Δημόσιο.

- Θεσπίζονται οι αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, όπως η απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση τιμολογίων για τους αγρότες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 15.000 ευρώ και με επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ. Ο ΦΠΑ τους επιστρέφεται κατ' αποκοπή με συντελεστή 6% επί της αξίας των προϊόντων που πωλούν.

- Εντός 30 ημερών από την αλλαγή ιδιοκτησίας κάθε είδους σε ένα ακίνητο θα πρέπει να δηλώνεται η μεταβολή στην εφαρμογή Ε9. Ειδικά για φέτος οι δηλώσεις μεταβολών για το έτος 2014 που απεικονίζουν την περιουσιακά κατάσταση του φορολογούμενου κατά την 1/1/2014 υποβάλλονται μέχρι 30/5/2014.

Αλλαγές στο ψωμί

Σε ό,τι αφορά το θέμα του άρτου, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι «στον άρτο και τα αρτοπαρασκευάσματα που διατίθενται, ανεξάρτητα από το σχήμα και τη μορφή τους, αναγράφεται με ευκρίνεια η τιμή τους ανά κιλό. Συμπληρωματικά, στα προϊόντα που πωλούνται συνήθως ανά τεμάχιο (π.χ. κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης) αναγράφεται και η τιμή ανά τεμάχιο. Όλα τα προϊόντα των προηγούμενων εδαφίων ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή».

Επίσης, «επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίου άρτου σε χώρους που πληρούν τις διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντα Οικοδομικού Κανονισμού. Αν το πρατήριο άρτου δεν αποτελεί αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα, επιτρέπεται η ίδρυση του σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών πλην των κρεοπωλείων, των πτηνοπωλείων, των ιχθυοπωλείων και των περιπτέρων, σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων».

Οι υπόλοιπες παράγραφοι αφορούν ρυθμίσεις σχετικά με τα επαγγέλματα του αναλογιστή και του εκτιμητή, το ΤΑΙΠΕΔ, τις αποκρατικοποιήσεις, την επέκταση των προσυμβατικών ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την οργάνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την ΕΛΣΤΑΤ, τον ΟΔΔΗΧ, καθώς και τροποποιήσεις του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και του κώδικα φορολογικής διαδικασίας.

Τράπεζες

Το δεύτερο άρθρο περιλαμβάνει τροποποιήσεις θεμάτων του ΤΧΣ που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στα κόμματα, κάθε πιστωτικό ίδρυμα που έχει αξιολογηθεί και κριθεί βιώσιμο από την Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να υποβάλει αίτημα στο ΤΧΣ για κεφαλαιακή ενίσχυση, μέχρι το ύψος του ποσού που προσδιορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος προσδιορίζει το κεφαλαιακό έλλειμμα του πιστωτικού ιδρύματος και ζητά από το τελευταίο να υποβάλει σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που το πιστωτικό ίδρυμα αναλαμβάνει να εφαρμόσει, ώστε να καλύψει το εν λόγω κεφαλαιακό έλλειμμα. Ως προς πιστωτικά ιδρύματα που έχουν ήδη λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση, υποβάλλεται τροποποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Σε συνέχεια της αξιολόγησης της βιωσιμότητας, η οποία επίσης λαμβάνει υπόψη το ανωτέρω σχέδιο αναδιάρθρωσης (ή τροποποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης), η Τράπεζα της Ελλάδος παρέχει σύσταση στο πιστωτικό ίδρυμα που έχει κριθεί βιώσιμο να υποβάλει στο Ταμείο αίτημα για κεφαλαιακή ενίσχυση.

Το Ταμείο μπορεί, κατόπιν διαβούλευσης με την Τράπεζα της Ελλάδος, να ζητήσει από το πιστωτικό ίδρυμα να γίνουν αλλαγές ή προσθήκες στο εν λόγω σχέδιο αναδιάρθρωσης. Κατόπιν της έγκρισης του σχεδίου από το Ταμείο, αυτό διαβιβάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών και υποβάλλεται από το Υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση.

Κατόπιν της έγκρισης του σχεδίου αναδιάρθρωσης ή του τροποποιηθέντος σχεδίου αναδιάρθρωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ταμείο παρέχει την κεφαλαιακή ενίσχυση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αναφέρονται στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου.

Το Ταμείο παρακολουθεί και αξιολογεί την προσήκουσα εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης καθώς και, κατά περίπτωση, κάθε τυχόν τροποποιημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης, και οφείλει περαιτέρω να παράσχει στο Υπουργείο Οικονομικών κάθε αναγκαία πληροφορία, προκειμένου να διασφαλίζεται η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την πραγματοποίηση του σκοπού του Ταμείου, το Ταμείο καθορίζει το περίγραμμα της «συμφωνίας πλαίσιο» με το πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο αποδέχεται και υπογράφει τη «συμφωνία - πλαίσιο».

Το Ταμείο, μετά από απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, χορηγεί σε πιστωτικό ίδρυμα το οποίο έχει αξιολογηθεί και κριθεί βιώσιμο από την Τράπεζα της Ελλάδος και το οποίο έχει υποβάλει αίτημα κεφαλαιακής ενίσχυσης, βεβαίωση με την οποία δεσμεύεται ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του εν λόγω πιστωτικού ιδρύματος, μέχρι του ποσού που προσδιορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το Ταμείο συμμετέχει στην παροχή κεφαλαιακής ενίσχυσης αποκλειστικά προς το σκοπό της κάλυψης του κεφαλαιακού ελλείμματος του πιστωτικού ιδρύματος, όπως έχει προσδιορισθεί με την επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδας και μόνο μέχρι το ύψος του εναπομείναντος ποσού μετά την εφαρμογή των εθελοντικών μέτρων, των υποχρεωτικών μέτρων που προβλέπονται και μετά από οποιαδήποτε τυχόν συμμετοχή επενδυτών του ιδιωτικού τομέα.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση παρέχεται μέσω της συμμετοχής του Ταμείου σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος με την έκδοση κοινών μετοχών ή με την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (Contingent Convertible Securities) ή άλλων μετατρέψιμων χρηματοοικονομικών μέσων που θα καλύπτονται από το Ταμείο. Το Ταμείο δύναται να ασκεί, να διαθέτει ή να παραιτείται των δικαιωμάτων του προτίμησης σε περιπτώσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή έκδοσης υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ή άλλων μετατρέψιμων χρηματοοικονομικών μέσων των πιστωτικών ιδρυμάτων που αιτούνται την παροχή κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Οι αυξήσεις αυτές καλύπτονται από το Ταμείο σε μετρητά ή με ομόλογα του ΕΤΧΣ ή με άλλα χρηματοοικονομικά μέσα του ΕΤΧΣ. Η κεφαλαιακή ενίσχυση παρέχεται σε συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Τι θα ισχύσει για το γάλα


Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, αλλά και με την τρόικα, τελικώς η ενδοκυβερνητική κρίση αποσοβήθηκε. Επί της ουσίας η υποχώρηση του κ. Χατζηδάκη επί του συγκεκριμένου θέματος είναι πλήρης. 

Στην περίπτωση του παστεριωμένου γάλακτος δεν αλλάζει τίποτα. Αντιθέτως τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα για την κατηγορία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης, αφού πλέον οι καταναλωτές θα γνωρίζουν πως ο συγκεκριμένος τύπος είναι υποδεέστερης ποιότητας από το παστεριωμένο γάλα. 

Το γάλα υψηλής παστερίωσης θα μετονομαστεί σε γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, η κατηγορία του παστεριωμένου γάλακτος θα αποκτήσει την υποκατηγορία του γάλακτος ημέρας που είναι διάρκειας δύο ημερών και το παστεριωμένο γάλα σύμφωνα με την απόφαση της επιστημονικής επιτροπής που συνέστησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και συνεδρίασε το μεσημέρι, θα έχει χρονική διάρκεια πέντε ημερών. 

«Κοινωνικό μέρισμα»

Οπως αναφέρεται στο κείμενο, για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος διατίθεται από το πρωτογενές πλεόνασμα ποσό 450.000.000 ευρώ, προς στήριξη των πολιτών, των οικογενειών με πολύ χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, με βάση ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ. ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Κάθε δικαιούχος λαμβάνει το κοινωνικό μέρισμα από μία και μόνο πηγή. Αν καταβάλλεται σύνταξη εκ μεταβιβάσεως σε περισσότερους δικαιούχους, το ποσό του μερίσματος επιμερίζεται ανάλογα.




Το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και η καταβολή μπορεί να διενεργείται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, με πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου.


http://www.zougla.gr/politiki/article/stin-dimosiotita-to-polinomosxedio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου