Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Αξιοπρέπεια και ανθρωπιά για τους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς

Αξιοπρέπεια και ανθρωπιά για τους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς


Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε και διεθνώς από το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post» και τη δήλωση του υπουργού Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη, ότι μόνο στο τελευταίο στάδιο ένας ανασφάλιστος καρκινοπαθής μπορεί να έχει πρόσβαση σε δωρεάν νοσηλεία σε νοσοκομείο μέσω των Επειγόντων, μία ακόμα ιστορία βλέπει το φως της δημοσιότητας και φανερώνει τα όρια του ανθρώπινου δράματος.

Ο Γιώργος Κωμάκης επέλεξε να δημοσιοποιήσει την ιστορία του μέσω του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, απευθύνοντας μια έκκληση ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας προς το υπουργείο Υγείας. Αυτό που ζητάει είναι η καρκινοπαθής γυναίκα του να μπορέσει να τελειώσει τη ζωή της με αξιοπρέπεια και σε συνθήκες στις οποίες πρέπει να έχουν δικαίωμα και πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι, ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι.
Ο 64χρονος άνδρας είναι πάνω από 8 χρόνια άνεργος. Μέχρι το 2011 κατάφερνε με δουλειές του ποδαριού να κολλάει κάποια ένσημα, ώστε να ανανεώνεται η ασφάλιση στο ΙΚΑ, για τον ίδιο και τη σύζυγό του. Από τότε και μετά, όμως, και οι δυο τους είναι ανασφάλιστοι.
Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο η σύζυγός του διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα, ο οποίος στη συνέχεια δημιούργησε μεταστάσεις στο υπόλοιπο σώμα. Έτσι ξεκίνησε ο Γολγοθάς του ζευγαριού, που προκαλεί τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο κ. Κωμάκης, σκεπτόμενος μόνο το πώς θα εξασφαλίσει για τη σύζυγό του την αναγκαία ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, αναγκάστηκε να υπογράψει –όπως κάθε ανασφάλιστος- υπεύθυνες δηλώσεις στο δημόσιο νοσοκομείο, με σκοπό να διαβεβαιώσει το λογιστήριο, ότι θα πληρώσει στο ακέραιο το κόστος νοσηλείας και τα φάρμακα που χορηγούνται στη γυναίκα του.
Καθώς δεν έχει εισόδημα ούτε περιουσιακά στοιχεία, το χρέος περνάει στην εφορία και ακολουθείται η διαδικασία για τους οφειλέτες προς το κράτος. Υπογράφοντας τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Κωμάκης έπραξε το αυτονόητο για αυτόν χρέος απέναντι στον άνθρωπο που πέρασαν πάνω από 40 χρόνια μαζί, προκειμένου να του προσφέρει αξιοπρέπεια και ανθρωπιά την ώρα που χαροπαλεύει. Σύντομα το κράτος θα ξεκινήσει να τον κυνηγάει για να εισπράξει: «Δεν έχω τίποτα στο όνομα μου, κανένα περιουσιακό στοιχείο, τι θα κάνουν; Θα με κλείσουν φυλακή;» διερωτάται.
anasfalistos
Μιλώντας σε εθελοντή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, ο κ. Κωμάκης λέει: «Είναι ντροπή να λένε σε αφήνω να πεθάνεις στο δρόμο γιατί δεν έχεις ασφάλεια, όταν ο άνθρωπος αυτός είναι καρκινοπαθής».
Από το υπουργείο Υγείας θα ήθελε να ζητήσει «αν όχι για όλους τους ανθρώπους, τουλάχιστον για τους καρκινοπαθείς που η αρρώστια είναι τέτοια που δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις, να έχουν την ευαισθησία να παράσχουν αυτή τη βοήθεια στους ανθρώπους, για να πάρουν μια παράταση ζωής, είτε είναι λίγες μέρες είτε λίγους μήνες σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να είναι λίγα χρόνια. Αυτό νομίζω είναι ανθρώπινο, αυτό ζητάω, αυτό πρέπει να ζητάει κάθε άνθρωπος για τους συνανθρώπους του ασχέτως αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος».
«Να έχει μια ανθρώπινη αντιμετώπιση στα τελευταία της», λέει με δακρυσμένα μάτια αναφερόμενος ξανά στη σύζυγό του και ολοκληρώνει με αυτό τον τρόπο το μήνυμά του προς την πολιτεία.
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού από τη μεριά του, ζητάει από το υπουργείο Υγείας «να διευθετήσει αυτό το χρέος και να παύσει εντέλει το κυνήγι προς ΟΛΟΥΣ τους ανασφάλιστους πολίτες. Οι πάσχοντες από βαριές ασθένειες ανασφάλιστοι δεν μπορούν να καλύψουν ανάλογα κόστη, πόσω μάλλον ένας μακροχρόνια άνεργος. Το κράτος θα πρέπει να σταματήσει να επιλέγει συμπεριφορές απάνθρωπες και εξοντωτικές προς τους πολίτες που απλά ατύχησαν και αρρώστησαν».
Ο υπουργός Υγείας, πάντως, απαντώντας σήμερα στις επιθέσεις που δέχτηκε εξαιτίας των δηλώσεών του στην αμερικανική εφημερίδα, αρκέστηκε να πει ότι με τις μεταρρυθμίσεις του οι ανασφάλιστοι θα έχουν στο μέλλον πρόσβαση σε γιατρούς και συνταγογράφηση στο πλαίσιο του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), όχι όμως και φαρμακευτική περίθαλψηκαθώς δεν έχουν εξευρεθεί τα χρήματα που θα καλύπτουν τα φάρμακα των ανασφάλιστων πολιτών. Δηλαδή, και πάλι οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς και άλλοι χρονίως πάσχοντες ή θα πληρώνουν από την τσέπη τους με χρήματα που προφανώς δεν έχουν ή πάλι θα μένουν να «σβήσουν» αβοήθητοι.
Δείτε τη συγκλονιστική μαρτυρία του κ. Κωμάκη:
Διαβάστε επίσης:


Read more: http://www.newsbomb.gr/fakelos-ygeia/story/410969/axioprepeia-kai-anthropia-gia-toys-anasfalistoys-karkinopatheis#ixzz2udSbQggQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου